Kamu Dünyasına Dair

SGK Hizmet Birleştirme Nasıl Yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde primleri ödenen vatandaşlar, emekliliklerine kısa bir süre kalan SGK hizmet birleştirme işlemi yaparak hem prim sayılarını artırabilir hem de emekli olduklarında daha avantajlı bir statü elde edebilirler. Örneğin; yaşamının bir kısmını isteğe bağlı Bağ-Kur ödemesi gerçekleştirerek geçiren bir vatandaş, ilerleyen senelerde SSK bünyesinde sigorta prim ödemesi gerçekleştirilen bir çalışan olarak hayatını devam ettirirse bu iki hizmet bünyesindeki primleri birleştirebilir. Otomatik SGK hizmet birleştirme 2008 senesinde yürürlüğe giren bir ayrıcalık olarak karşımıza çıkar. 5510 numaralı Sosyal Güvenlik Kanunu sayesinde Emekli Sandığı, Bağ-Kur ya da SSK fark etmeksizin birden fazla alt sigorta kurumu için prim ödemesi gerçekleştirilen kişiler bu primleri otomatik olarak birleştirebilme hakkına sahip oldular.

Hizmet Birleştirme Hakkında Bilinmesi Gerekenler

2008’de yürürlüğe giren reformdan önce sigortalı olarak hayatlarını sürdüren kişiler ise SGK hizmet birleştirme işlemleri için kendi adımlarını atmakla yükümlüdürler. Bu işlemi gerçekleştirmek için gerekli prosedürün yerine getirilmesi ve bir dilekçenin hazırlanması gereklidir. Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde söz konusu üç kurumdan en az ikisinin bünyesinde hizmet vermiş ve prim gün sayısı bulunan vatandaşlar hizmet birleştirme işlemi için gerekli adımları atabilir. Hizmetlerin birleştirilmesi için ne kadar erken davranılırsa vatandaş için o kadar avantajlı bir durum söz konusu olur. Dilekçede verilen bilgilerin eksiksiz ve doğru bir şekilde sunulması da işlemlerin daha hızlı sona ermesini sağlayabilir.

SGK hizmet birleştirme için Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur ya da 506 numaralı Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında yürürlüğe giren ve geçici statüde bulunan yirminci maddeye göre kurulan emekli sandıklarında çalışmalarını gerçekleştiren vatandaşların primleri “işleme değer” nitelikte kabul edilir. Bir sene 365 gün 6 saatten oluşsa da hizmet birleştirme işlemlerinde bir sene içerisindeki toplam gün sayısı 360 olarak, her ay ise 30 gün olarak hesaplanır.

Prosedürün yerine getirilmesi ve dilekçenin hazırlanması sonucunda birleştirilen hizmet sürelerinin bütününe, prim ödemesi yapılmamış ve aynı zamana rastlayan sürelerin eklenmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. İş yüzünden meydana gelen ölüm, malullük ya da iş kazaları ile meslek rahatsızlıkları gibi durumlar ile karşılaşıldığında ise hizmet birleştirmesine yönelik hükümler uygulamaya konmaz.

Malullük, yaşlılık, emeklilik ya da ölüm gibi durumlar halinde hizmet birleştirme başvurusunun gerçekleşebilmesi için kişinin emekli aylığı almaya hak kazanmış durumda olması gerekir. Hizmetin birleştirilmesine yönelik talebin aylığa dahil edilecek kurumlardan herhangi birine yapılmalıdır.

Hizmet Birleştirme Sonucunda Emeklilik Erkene Çekilebilir Mi?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun en ağır çalıştığı işlemlerden biri olan hizmet birleştirme genelde vatandaşların daha geç emekli olmasına ve ilk emekli aylığı ile daha ileri zamanlarda tanışmasına sebep oluyor. Bu durumla karşılaşmak istemeyen vatandaşlar ise emeklilik tarihleri gelmeden önce Sosyal Güvenlik Kurumu merkezlerine giderek hizmet birleştirme işlemlerinin başlatılması için gerekli hazırlıkları yapıyorlar.

Siz de SGK hizmet birleştirme işleminin emeklilik tarihinizi ötelemesini istemiyorsanız en kötü ihtimalle emekliliğinize bir sene ya da daha fazla süre varken adınıza prim ödemesi gerçekleştirilmiş tüm kurumlardaki primlerin tek çatı altında birleştirilmesini talep etmelisiniz. Örneğin, 5900 günlük prim sayınız SSK çatısı altında ödendi ve 950 günlük bir prim ödemesi ise Bağ-Kur bünyesinden gerçekleştirildi diyelim. Bağ-Kur bünyesindeki primlerinizin boşa gitmesini istemiyorsanız ve bunların da emeklilik hesaplarınıza artı değer olarak geçmesini istiyorsanız hizmet birleştirme işlemleri sizin için oldukça yararlı olacaktır.

Eğer ki emekli olma vaktiniz gelmeden evvel daha önce vermiş olduğunuz hizmetlere yönelik primleri, emekli olacağınız kurumun dosyasında birleştirmeyi sağlayabilirseniz ve bunun ardından size yöneltilen borçları (basmak intibakı farkı ya da Bağ-Kur prim borcu gibi) ödemeniz halinde daha erken emekli olabilirsiniz.

SGK Hizmet Birleştirme İşlemleri

  • Hizmet birleştirme işlemlerinin başlaması için size en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu merkezine gitmeniz gerekir.
  • SGK hizmet birleştirme dilekçesini de doldurup yanınızda Sosyal Güvenlik Kurumu şubesine götürün.
  • Bu dilekçede hangi kurum bünyesindeki hizmetleri şimdiki kurumunuzun hizmetleriyle birleştirmek istediğinizi belirteceksiniz.
  • Aşağıda sizlerle paylaştığımız bağlantıdan indirebileceğiniz hizmet birleştirmek için gerekli olan dilekçede ilgili boşluklar sigortalı sicil numaranızı, isminizi, soy isminizi, adresinizi, dilekçe tarihini, anne ve baba adınızı, aile sıra numaranızı, kimlik sıra numarası ve cilt numarasını, doğum tarihinizi ve yerinizi, nüfusa kayıtlı olduğunuz ili yazmanız gerekir.
  • Söz konusu bilgileri ilgili boşluklara yazıp dilekçeyi SGK merkezindeki yetkili personele teslim ettikten sonra birleştirme işlemleriniz başlar.

SGK Hizmet Birleştirme Dilekçesi İçin TIKLAYINIZ!

Hizmet Birleştirme İşleminde Kurumların Görevleri

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından paylaşılan bilgilere göre hizmet birleştirme işlemine yönelik uygulanacak olan ve kanundaki maddeler tarafından desteklenen kimi esaslar şu şekildedir:

Hak sahipleri ya da sigortalı vatandaş tarafından gerçekleştirilecek olan başvuru, aylığa dahil edilecek kurumlardan (SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı) herhangi birisine gerçekleştirilir ve bu kurumların mevzuatları baz alınarak tahsisi gerçekleştirilen ve kurumun bünyesindeki kayıtların arasına dahil edilen başvuru, söz konusu kanunun 11. Maddesi gereğince emekli aylığının alınacak olduğu söz konusu kurumun mevzuatı kapsamında da geçerli statüsünde olur.

Vatandaşın SGK hizmet birleştirme işlemleri için başvurusunu gerçekleştirdiği kurum, söz konusu vatandaşın öteki kurumlarda bahsi geçen prim gün sayıları ile kayıt altına alınan hizmet sürelerini ve kendi mevzuatı kapsamındaki ihtiyaç duyulan tahsis belgelerinin teminini sağlar. Fakat, eğer ki aylık başka bir kurum tarafından bağlanacak durumda ise dilekçe ile gerçekleştirilen yazılı başvuru dosyasının orijinali ile içinde olunan zamana dek temin edilen tüm tahsis belgeleri aylığın bağlanacak olduğu kuruma iletilir. Kuruma iletilen şeyler arasında transferi gerçekleştirilen kurumun bünyesinde yer alan geçmiş hizmet süreleri ve söz konusu kazanç verileri de yer alır.

Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının birlikte yürüttüğü bu kanuna göre hizmet birleştirme neticesinde Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı, Bağ-Kur Genel Müdürlüğü, Sosyal Sigortalar Kurumu isimleriyle anılan üç kurumun arasında işlemin uygulanması ve yürütülmesi ile alakalı meydana gelecek olan alacak ve borçların tasfiyesi yine bu üç kurumun ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ortaklaşa kararı ile ya da ikili veya üçlü protokoller dahilinde ortaya çıkarılacak olan kararlara ve usullere göre gerçekleştirilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.