Kamu Dünyasına Dair

SGK E-Bildirge Girişi Nasıl Yapılır?

Sosyal Güvenli Kurumu’nun işverenlerin çalıştırdıkları işçilerin sigorta prim belgelerini internet üzerinden verebilmelerini ve bildirimlere karşılık gelen sigorta prim bedellerini internet üzerinden ödeme imkanı sağlayan sisteme e-bildirge adı verilir. 29.04.2015 tarihinden itibaren üç veya daha fazla sayıda işçi çalıştıran kamu ve özel işletmelerin tamamı için e-bildirge kullanımı zorunlu hale getirilmiştir. Üç kişinin altında işçi çalıştıran işletmeler ise isteğe bağlı olarak SGK e-bildirge uygulamasını kullanabilmektedirler. Bu uygulama ile işverenler SGK il ve ilçe müdürlükleri kanalıyla yaptıkları çoğu işlemi gerçekleştirebilmektedir.

E-Bildirge Başvurusu Nasıl Yapılır?

SGK aracılığı ile edinilen e-bildirge formu doldurularak, ilgili sigorta birimine iletilir. Bu işlem bizzat işveren tarafından yapılabileceği gibi işverenin vekili ya da imza yetkisi olan biri tarafından da sürdürülebilir. Sigorta il müdürlüğüne başvurulup e-bildirge şifre ve kullanıcı kodu temin edilir. SGK tarafından işyeri tescili yapılmış işletmelerin sahipleri ya da vekilleri e-devlet üzerinden şifre işlemlerini gerçekleştirebilmektedirler.  Yasaya göre e-bildirge verme yükümlülüğü olan şirketler, e-bildirge vermezler ise idari para cezası ile cezalandırılmaktadırlar.

E-Bildirge Giriş

Kullanıcı kodu ve şifre edinildikten sonra Sosyal Güvenlik Kurumu ana sayfasından E-SGK bölümünden e-bildirge kısmına tıklanır. Açılan panele kullanıcı kodu, sistem şifresi, işyeri şifresi ve güvenlik anahtarı girilir. Sisteme giriş yapılmasının ardından işlem yapılacak alt kol seçilir.

E-Bildirge İle Neler Yapılabilir?

SGK e-bildirge portalı ile aylık prim ve hizmet belgesi işlemleri yapılabilmektedir. Bunun dışında işveren borç görüntüleme işlemi, sigortalı işe giriş işlemleri sistemde mevcuttur. Şirketler ihale hazırlığında gerekli olan e sgk borcu yoktur yazısını sistem üzerinden alabilirler. TC kimlik numarası ile sigortalılık durumu sorgulanabilir. Yeni bir çalışan işe alındığında SGK işyeri bildirgesi verilebilmektedir. E SGK giriş ile sigortalı olacak kişinin sigortalılığı hemen başlatılabilmektedir.

Aylık Prim ve Hizmet Bilgisi Girilmesi

Kullanıcılar, e-bildirge portalına giriş yaptıktan sonra karşılarına çıkan menüden ‘Aylık Prim ve Hizmet Belgesi İşlemleri’ ekranına ulaşarak çalıştırdıkları sigortalıların girişini yapabilirler. Sigortalı girişi tek tek yapılabileceği gibi XML dosya transferi şeklinde de olabilmektedir. XML şeması SGK sitesinde mevcuttur. Sigortalılar için bilgi girişi yaparken onaylama sürecine kadar her türlü düzeltme işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Onay sürecinden sonra ise sistem sadece belge görüntülemeye izin vermektedir. Yasaya göre yeni bir işçi ile anlaşıldığında işe başlama tarihinden bir gün önce işçinin sigorta girişi yapılmalıdır. E işe giriş ile bu işlem portal üzerinden kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir. Aynı zamanda sözleşilen tarihte işe başlamayan kişinin sigorta çıkışı da bu sistem ile rahatlıkla yapılabilmektedir. İşyeri çıkış işlemini anında gerçekleştirdiği için prim yükü altına girmez. İşten ayrılan çalışanların sigortalılığının sonlandırılması da e-bildirge portalı aracılığı ile gerçekleştirilebilmektedir.

İşveren Borç İşlemleri

İşverenler geçmiş dönem borçlarını, icra bilgilerini, müfredat kartı görüntülemelerini, banka emanet görüntülemelerini ilgili alandan görüntüleyebilirler. Dönemsel borç linkinden kanun kapsamında bütün borç ve alacakları izlenebilir. Müfredat kartı, dönem bazında tahakkuk ve tahsilat bilgilerini içerir. Banka emanetleri kısmı prim borcu bazında ödenmemiş tutarları içerir. İcra bilgileri ise işyerinin borçları ile ilgili herhangi bir icra işlemi olup olmadığı bilgisini içerir.

Kullanıcı İşlemleri Menüsü

Sistemde bulunan kullanıcı işlemleri menüsünden ise işyerine ait vergi numarasının güncellemesi veya girişi yapılabilmektedir. Yine bu menüden işyeri şifresi ve sistem şifresi değiştirilebilmektedir.

TC Kimlik Numarasından Sigortalı Kaydı Sorgulama

Yeni işe başlayacak çalışanın sigorta kaydı olup olmadığı ve sigorta sicil numarası TC kimlik numarasından sigorta sorgulaması yapılabilmektedir. Böylece sicil numarasının işyerine ulaşma sorunu ortadan kalkmaktadır.

Rapor Kaydı İşlemi

Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı çalışanların hastalık ya da kaza durumunda aldıkları raporlar e-bildirge üzerinden sisteme girilebilmektedir. E vizite işlemi ile beş gün içinde sisteme rapor yükleme zorunluluğunu yerine getirme kolaylaşmıştır.

E-Posta ve Adres Bilgileri Güncelleme

‘Aylık Prim ve Hizmet Belgesi’ ana ekranından kuruluşa ait e-posta bilgileri güncellenebilmektedir. Adres bilgilerinin yanlış veya değişmiş olması durumunda giriş yaparken uyarı alan işletmeler, adres bilgilerini e-bildirge giriş ekranının hemen altında yer alan ulusal adres veritabanı güncelleme linkine tıklayarak güncelleyebilirler.

E-Bildirgenin Faydaları

SGK e-bildirge sistemi ile Türkiye’nin ve Dünyanın her yerinden işyeri işlemleri yapılabilmektedir. Geçmişte Sosyal Güvenlik Kurumu’na bizzat gidilmesi gerekmekte iken, günümüzde sağlanan teknolojik imkanlar ile SGK işlemleri hızlanmıştır. Çalışanlar için ise sigortalılık gün kaybı riski ortadan kalkmıştır. Böylece zamandan tasarruf sağlandığı gibi resmi işlemler hızlanmıştır.  Uygulama Sosyal Güvenlik Kurumu’nun iş yükünü azaltmıştır. Evrak ve arşiv ihtiyacı minimuma indirilmiştir.

E-Bildirgede Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Sosyal Güvenlik Kurumu, e-bildirge panelinde kullanıcılarını yasa dışı işlemlere maruz kalmamaları amacıyla uyarmaktadır. Mağduriyet yaşamak istemeyenler SGK’nın kendi adresi üzerinden e-bildirge alanından işlemlerini yapmalıdırlar. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu mail ya da başka herhangi bir iletişim aracı ile kullanıcılarının kişisel bilgilerini talep etmediğini belirtmektedir. Halka açık bilgisayarlardan işlem yapılmamalıdır. E-bildirge erişimi güvenliğinden emin olunan cihazlar üzerinden sağlanmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.