SGK 4A, 4B, 4C Ne Anlama Geliyor?
E-Devlet sistemi öncesinde bütün işlemler farklı resmi devlet sayfaları üzerinden veya direkt olarak devlet kurumları üzerinden gerçekleştirilirdi. Ancak e-Devlet sisteminin gelmesi ile beraber bütün bu işlemler internet üzerinden rahatlıkla gerçekleştirilebilir hale gelmiştir. E-Devlet sisteminin en sık olarak kullanılma amaçlarından birisi de emeklilik prim sorgulamalarıdır. Bilindiği gibi emeklilik prim ödemeleri e-Devlet sistemi üzerinden takip edilebilir.
SGK 4A Nedir?
SGK 4A sigortalı olarak çalışan bireylerin sahip oldukları sigorta çeşitlerinden birisidir. SGK 4A eski ismi ile SSK olarak bilinirdi ve eskiden SSK çalışanı olan kişiler şimdi SGK 4A çalışanı olarak sayılıyor. Eskiden SSK’ya gerçekleştirilen prim ödemeleri artık SGK 4A adı altında gerçekleştiriliyor. SGK 4A çalışanları e-Devlet üzerinden ödenen primlerle beraber birçok şeyi de görüntüleyebilir. SGK 4A çalışanlarına e-Devlet üzerinden sunulan hizmetler şunlardır:
- 4A Bulgaristan/Almanya emekli prim ödemeleri
- 4A Adres ve banka değişiklik hizmeti
- 4A Emekli maaş kesintisi, emekli maaş bilgisi ve emekli maaş bilgisi belge doğrulama
- 4A Emekli hizmet döküm belgesi doğrulama
- 4A Emeklilik kayıt bilgisi
- 4A Sigortalı tescil kayıt tespiti
- 4A 10 günden daha az süreli ev hizmetleri işveren başvuru ve sorgulaması
- 4A Emekli ödeme bilgisi
- 4A 10 günden daha az süreli ev hizmeti çalışan kişi sorgulaması
- 4A Emekli hizmet dökümü
Bütün bu hizmetlerden artık e-Devlet üzerinden yararlanılabilir.
SGK 4A Hizmet E-Devlet Sorgulaması Nasıl Yapılır?
SGK 4A hizmet dökümü sorgulamasını e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Öncelikli olarak aşağıda yer alan bağlantı üzerinden e-Devlet SGK 4A Hizmet Dökümü sayfasına ulaşınız.
Daha sonrasında karşınıza gelecek olan ekran e-Devlet kimlik doğrulama isteminin olduğu sayfadır. Alt kısımda yer alan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklayarak e-Devlet kimlik doğrulama sayfasına ulaşabilirsiniz.
Daha sonrasında karşınıza gelecek olan sayfa üzerinde yer alan ilgili kutucuklara T.C. Kimlik numaranızı ve daha öncesinden PTT’den almış olduğunuz e-Devlet şifrenizi giriniz. Bunları girdikten sonra alt tarafa yer alan “Sisteme Giriş Yap” butonuna tıklayarak hizmet dökümü sayfasına geçiniz.
Karşınıza gelecek olan ekran üzerinde 4A Hizmet dökümü yer alacaktır. Buradan işe giriş tarihinizi ve ödenen bütün primleri görüntüleyebilirsiniz.
E-Devlet 4A hizmet dökümü sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ!
SGK 4B Nedir?
SGK 4B eski sistem ile Bağkur primini ödeyen çalışanların bulunduğu kısımdır. Burada hizmet akdine bağlı olmayarak kendi adına veya kendi hesabına bağımsız çalışan Bağkur çalışanları yer alır. Burada ayrıca bağımsız olarak çalışan esnaflar, tüccarlar, sanatkarlar, serbest meslek sahibi kişiler de yer alır. SGK 4A kategorisinde sunulan bütün hizmetler de bu kısım altında sunulur.
SGK 4B E-Devlet Sorgulaması Nasıl Gerçekleştirilir?
SGK 4B hizmet dökümünü gerçekleştirebilmek için alt tarafta yer alan butona tıklayınız. Daha sonrasında e-Devlet kimlik doğrulamasının olduğu sayfaya ulaşabileceksiniz. Burada yer alan doğrulamayı yukarıda anlatıldığı gibi geçerek hizmet dökümü sayfasına ulaşabilirsiniz.
Daha sonra karşınıza gelecek olan sayfa üzerinde bütün 4B primleriniz görüntülenecektir. Ancak herhangi bir şekilde adınıza veya tarafınızdan herhangi bir 4B primi yoksa ekran üzerinde herhangi bir prim ödemesi görüntülenmeyecektir.
E-Devlet 4B hizmet dökümü sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ!
SGK 4C Nedir?
SGK 4C sistemi artık eski sistem ile Emekli Sandığına bağlı olan kişileri barındırmaktadır. Eski sistemde Emekli Sandığına devlet memurları prim ödemesini yapmaktaydı. Ancak yeni sistem ile beraber devlet memurları primlerini SGK 4C sistemine yatırmaktadırlar. Bunlarda diğer iki grupta olduğu gibi birçok hizmetten e-Devlet üzerinden yararlanabilmekteydiler.
SGK 4C E-Devlet Sorgulaması Nasıl Gerçekleştirilir?
SGK 4C sorgulamasını gerçekleştirmek için aşağıda yer alan butona tıklayınız. Daha sonrasında karşınıza kimlik doğrulama sayfası gelecektir. Buradaki doğrulamayı yukarıda yer aldığı gibi geçiniz.
Doğrulamayı geçtikten sonra hizmet dökümü sayfasına ulaşacaksınız. Kısa bir sorgulama gerçekleştikten sonra hizmet dökümü ekrana yansıyacaktır. Eğer herhangi bir prim ödemesi yoksa ekrana prim ödemesine olmadığına dair bir ibare gelecektir.