Merkez Bankası Kara Liste Sorgulama, Kara Listeden Nasıl Çıkılır?
Önemli bir yatırım yapmak isteyen ve finansal olarak yeterli gücü olmayan çoğu insan bankalarla anlaşma yaparak, belirli bir miktar kredi çekebilir. Bankalar, çalıştığı müşterilerine kredi kartı ya da belirli bir miktarda kredi verirken, bazı kriterlere özellikle dikkat eder.
Bankalarda Kara Listeye Nasıl Girilir?
Bankaların kredi ya da kredi kartı vermek için bazı şartları bulunur. Bu şartlar;
Kredi isteyen bireyin maaş bordrosu, gelir düzeyi, kredi notu ve bankaya teminat olarak gösterebileceği herhangi bir araba ya da evin olup olmadığının kontrolünü ayrıntılı olarak gerçekleştirir. Bankaların şartlarından biri olan kredi notu, bankalarla yapmış olduğunuz finansal geçmişe verilen isimdir. Yani daha önce aldığınız kredinin ödeme planına uygun davranıp davranmadığınızı gösteren bir değer.
Ödemelerinizi zamanında yaptığınız zaman, kredi notunuz yüksek olur ve bir sonraki kredi talebinizin olumlu sonuçlanma ihtimalini güçlendirir. Ödemelerinizin düzenli olmaması durumunda kredi notunuz düşük olur. Eğer bu şartlardan herhangi birini tüketici sağlamıyorsa, kredi kartı ya da kredi verilmez. Ancak bazı durumlarda kredi alan kişi ödeme konusunda hassas davranmayabilir. Geri ödeme yaparken finansal olarak zorlanabilir. Bu durumda kredi ödemesinin günü geçer ve toplam tutarın üzerine ekstra faiz uygulanır.
Kredi kartı borcunuz bazı durumlarda gecikebilir. Bankalar tarafından 10 gün içerisinde aranabilirsiniz. 30 gün kadar geciken ödemelerde, kredi notunuz olumsuz bir şekilde etkilenmez. Bu süre sonunda herhangi bir ödeme yapılmadığı takdirde kara listeye eklenmezsiniz ancak kredi notunuzda ani bir düşüş yaşanır. Banka aranıp, yasal işlem başlatıldığının bilgisini verir. Yasal işlem başlatıldıktan sonra, kara listeye alınırsınız. Borcunuzun tamamını ödeseniz bile, 5 yıl süresince kara listeden çıkarılmazsınız. Kredi kartı borcunuzun sürekli asgari tutarını ödemeniz, kredi notunu olumsuz olarak etkilemez.
Kara liste Merkez Bankası tarafından oluşturulan kişiler ve kurumların talep ettiği sorunlu kredileri, çek ve senetleri kayıt altına alan veri tabanına verilen isimdir. Fakat tüketicilerin yaptığı kredi başvurusu aşamasında, birçok kaynak referans olarak kabul edilir. Kara liste kayıtları, Kredi Kayıt Bürosu ve Merkez Bankası kurumları tarafından oluşturulmuştur.
Birçok kişi kredi almak istediği zaman, kendinden şüphe duyarak, kara listede miyim? diye düşünmekten alıkoyamaz. Özellikle Merkez Bankası, hakkında dava açılmış olan insanları kayıt altına alır ve kara listede olan hiçbir müşteriye kredi vermez. İlerleyen zamanlarda tekrar bir bankayla çalışmak istediğinizde bu durum mutlaka karşınıza çıkar.
Merkez Bankası Kara Liste Sorgulama
Finansal kuruluşlardan ya da bankalardan ihtiyacımız olduğu sürece kredi çekebilir ya da farklı işlemler uygulayabiliriz. Bu finansal işlemler kredi kartı, kredi mevzuat hesapları ve krediler tüketicilere belirli bir oranda sorumluluk yükler. Ödemelerde yapılan küçük bir aksaklık bile kara listeye alınma sebepleri arasında yer alır. Bu listede bulunup, bulunmadığınızın kontrolünü yapmak için kara liste sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Bazı yerlerde kara liste, banka sicil sorgulama olarak da kullanılır. Bunun için yapabileceğiniz birkaç yöntem bulunur.
1. Bankaya gitmek
İlk olarak işlem yaptığınız bankanızın herhangi bir şubesine giderek ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. İsterseniz internet, telefon bankacılığı, ATM ya da müşteri hizmetleri aracılığı ile kredi sicil sorgulama işleminizi kısa bir süre içerisinde yapabilirsiniz. Çalıştığınız bankadan kredi çekme talebinde bulunduğunuz zaman, kredi talebinizin olumsuz bir şekilde yanıtlanması sonucunda öğrenebilirsiniz. Neden olumsuz yanıtlandığına dair bankanız ayrıntılı bir açıklama yapabilir.
2. Merkez Bankası’na dilekçe yazmak
Merkez Bankası’na yazacağınız bir dilekçeyle öğrenmeniz mümkün olur. Merkez Bankası’na ait olan birçok işlemi internet üzerinden online olarak yapabilirsiniz. Ancak Merkez Bankası sicil affı sorgulama işlemini internet üzerinden yapamazsınız. Sadece Merkez Bankası için değil, aynı zamanda internetten herhangi bir sayfadan da işlem gerçekleştirilmez. Merkez Bankası’na yazacağınız dilekçede olması gereken veriler, beklentinizi ve istediğinizi anlaşılır bir üslupla ifade etmek, yazanın adı, soyadı, tüzel kişi ise, imza sirküsü, vergi ve T.C. kimlik numarası, anne kızlık soyadı, dilekçe yazan kişinin T.C. kimlik fotokopisi, vekalet için avukatın bilgilerinin yer alması gerekir. İstiklal Cad. 10 Ulus 06100 – Ankara adresine gönderebilirsiniz.
3. Risk merkezi raporu ile
Bankalar müşterileri hakkında finansal olarak bilgi sahibi olmak için risk merkezi raporu uygulaması sunar. Herhangi bir bankaya başvuruda bulunarak ya da internet bankacılığını kullanarak, işlem kategorisinden risk merkezi raporu almayı talep edebilirsiniz. Rapor sonucuna göre, kara listede olup olmadığınızın kontrolünü sağlayabilirsiniz. Banka kırmızı kalem sorgulama işlemini bu şekilde de kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda raporda kredi puanınızın hangi işlem için kullanılabileceğini de kontrol edebilirsiniz. İş Bankası, TEB, Halkbank, Akbank, Garanti Bankası, Finansbank, Ziraat Bankası risk raporunu ilk defa alacaksanız, herhangi bir ücret talep etmez.
Kara Listeden Nasıl Çıkılır?
Her tüketici için bankaların kara listesinde olmak korkulacak bir durumdur. Çünkü uzun süre, yani kara listeden çıkıncaya kadar herhangi bir kredi kartı ya da kredi kullanmanız mümkün olmaz. Bunun için ilk olarak banka kırmızı kalem sorgulama işlemini yaparak, kara listede olup olmadığınızı belirleyebilirsiniz.
Bazı zamanlarda kredi ödemeye finansal olarak gücünüz yetmeyebilir. Ancak bankalar bu gecikmeyi kayıt altına alır ve daha sonra karşınıza çıkarabilir. Bir an önce kara listeden çıkmak için size bazı alternatifler de sunabilir. Peki bankalardan kırmızı kalem nasıl silinir? tüm kredi borcunuzu kapatmanız gerekir. Bu bankalar açısından iyi bir davranış olabilir. Daha sonraki borçlarınızı düzenli bir şekilde ödeyebilir ya da otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz. Ödemelerde yaşanan gecikme için tutulan kayıtlar yaklaşık olarak 12 ay geriye gider. Takipte olan ve ilerleyen zamanlarda geri ödemesi tamamlanıp, takipten çıkmış olan kayıtlar ise 5 yıl boyunca geçerli olur. Bu süre sonunda listeden çıkmış olmanız, aynı zamanda tekrar kredi ya da kredi kartı talebinizin olumlu olarak yanıtlanacağı anlamına gelmeyebilir. Geri ödemesi tamamen bitmiş olan kredilerin zaman aşımı ise yaklaşık 10 yıl olarak belirlenmiştir. Geri ödemesi hiç yapılmamış olan kredi borçlarında hukuki süreç başlatılır. Borcunuzun tamamını ödedikten sonra, avukat tarafından istenilen ödeme belgesini almanız gerekir. Borcunuzun tamamını ödediğinizin bankaya bildirilmeli. Diğer bankalardan bağımsız olarak Merkez Bankasına gönderilmeli. Merkez Bankası’nda yer alan tüketici profili, kara listede olduğu için, borcunuzu ödemiş olsanız bile, kredi kartı kullanmanıza olanak sağlamaz.
Her bankanın, politikası farklı olabilir. Bazı bankalar kredi ya da kredi kartı borcunun tamamını ödediğiniz zaman sizi kara listeden çıkarabilir. Ancak bazı bankalar da tüm borcunuzu ödemenize rağmen, kredi notunuz düştüğü ve belirli bir değer aralığında olmadığı için kara listeden çıkarmaz. Bankalar kredi şartları kapsamında müşterilerine ait kayıtları kullanarak, kredi vermeyebilir. Listeye ismi dahil olan insanlar tamamen silinmez. Bu verilerin banka kayıtlarından silinmesi çok mümkün değildir. Tüketicilerin isimleri listeden çıkabilir fakat hangi sebeple, hangi tarihler arasında olduğu banka verilerinde kayıtlı tutulur.