Malulen Emekliliğe Başvurduktan Sonra Kaç Gün İçinde Sonuçlanır?
Kişinin normal bir şekilde çalışma yaşantısını sürdürürken ortaya çıkan bir sağlık sorunu nedeniyle emekli olmak zorunda kalmasına malulen emeklilik denir. Gerekli şartları sağlayarak malulen emekli olmak isteyen kişileri, başvurularının ardından bekleyen zorlu bir süreç vardır. Bu bekleme sürecinde başvuru yapan malulen emekli adayları “emeklilik onaylandı mı” sorusunun yanıtını alabilmek için ne yapmaları gerektiğini öğrenmeye çalışırlar. Malulen emeklilik sorgulaması yapabilmek için, izleyebileceğiniz birkaç yol bulunuyor.
Kimler Malulen Emekli Olabilir?
SGK’nın resmi internet sitesinde konuyla ilgili yapılan açıklamada, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre, bir hizmet sözleşmesine tabi yani 4/A’lı ya da serbest meslek çalışanı (kendi adına bağımsız çalışan kimseler) yani 4/B’li çalışan sigortalı kişilerin, iş kazası ya da mesleki bir hastalık sonucunda gücünün en az %60’ını kaybetmesinin, malulen emeklilik için yeterli olduğu belirtilmiştir. 4/C statüsünde sigortalı sayılan kamu çalışanlarının malul sayılabilmeleri için de yine çalışma güçlerinin en az %60’ını yitirmeleri gerektiği SGK tarafından açıklanmıştır. Çalışma gücünün hangi oranda yitirildiği SGK’ya ait Sağlık Kurumu tarafından tespit edilir. Hastanelerden alınmış çeşitli sağlık raporları, çalışma gücünün yüzde kaçının yitirildiğinin tespit edilmesi için geçerli bir evrak değildir.
Hangi Hastalar Malulen Emekli Olabilir?
Eylül 2013 tarihinde Maluliyet Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğe göre kemik iliği nakli hariç olmak suretiyle tüm organ nakli yapılmış hastalar malulen emekli olabiliyor. Ayrıca tümörlü ya da tümörsüz ayrımı yapılmaksızın tüm kanser hastaları da yeni yönetmeliğe göre malul sayılıyor.
Ayrıca:
- Ağır elektrolit bozuklukları,
- Alzheimer,
- Demans,
- Sara,
- Astım,
- KOAH,
- MS,
- Parkinson
- Kaşeksi,
- Kanamalı sindirim sistemi hastalıkları,
- Kronik pankeratit hastalıklar,
- Kronik böbrek yetmezliği,
- Uyku bozuklukları gibi hastalıklardan muzdarip kişiler de SGK tarafından malul kabul ediliyor.
Bunlar haricinde kişinin çalışma gücünü %60 oranında düşüren genetik rahatsızlıkların tümü, şeker hastalığına bağlı olarak en az üç organın orta ve ileri düzeyde işlevini yerine getiremez hale gelmesi, travma sonrası stres ve obsesif kompülsif bozukluklar da maluliyet sebebi sayılıyor.
Kimlere Malul Aylığı Bağlanmaz?
İlk defa sigortalı olarak çalışmaya başladığı tarihten önce maluliyet sebebi sayılan bir hastalığı olan kişilerin malulen emeklilik başvuruları kabul edilmiyor. Bu kişiler yalnızca erken emeklilik hakkından faydalanabiliyor.
Sigortalı olarak çalışmaya başladığı tarihten önce maluliyet sebebi sayılan bir hastalığı bulunan sigortalılara:
- En az 3960 gün sigorta primi ödenmiş olması,
- 15 yıldan beri sigortalı bulunmaları koşuluyla kendilerine özel statüde yaşlılık aylığı bağlanıyor.
Ayrıca malulen emekli olmuş kişilerin 5510 sayılı kanun kapsamında, ülkemizde veya başka bir ülkede çalışmaya başlamaları halinde yapılan kontrol muayenesinin ardından malulen emeklilik aylıkları kesiliyor.
Malulen Emeklilik Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?
Genel olarak emeklilik başvurularının sonuçlanması bir ila üç ay içerisinde tamamlanır. Bu süre zarfında eğer evraklarınızda bir sorun yoksa, başvurunuzun değerlendirilmesi ve onaylanması bir ay içerisinde son bulur. Ancak sağlık raporunuzla ilgili bir sorun varsa ya da çok fazla ilde, çok fazla sigorta kolunda çalıştıysanız SGK’nın bu verileri toplaması ve değerlendirmesi vakit alabilir. Böyle bir durumda sizden yeni evraklar istenebilir ve başvuru sürecinizin sonuçlanması üç ay kadar sürebilir. Fakat başvurunuzun sonuçlanması ne kadar uzun sürerse sürsün, maaşınızla ilgili endişe etmenizi gerektirecek bir durum bulunmuyor. Çünkü malulen emeklilik maaşınız, tahsis talep tarihinizden itibaren birikmeye başlar ve başvurunuzun tamamlanmasıyla birlikte bu meblağ tarafınıza toplu olarak iletilir. Bu nedenle sürecin uzaması ya da kısa sürmesi alacağınız maaş miktarını değiştirmez.
Malulen Emeklilik Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Başvuruyu gerçekleştirdikten sonra malulen emeklilik başvurunuzun takibini öğrenmek için iki farklı yol bulunuyor.
Başvuru takibi için ilk yol:
- Emeklilik başvurusu yaptığınız ildeki SGK Müdürlüğünü telefonla aramaktır.
- SGK Müdürlüğünü arayarak, çıkan operatöre “emeklilik tahsis servisi”ni bağlamalarını rica edin.
- Bağlandığınız departmandaki memura malulen emeklilik başvurunuzun durumunu öğrenmek istediğinizi belirtin ve “varide” numaranızı söyleyin.
- Memur varide numaranıza göre sistemden başvuru durumunuzu sorgulayarak, size hangi aşamada olduğunu bildirir.
Malulen emeklilik evrak takibi için izleyebileceğiniz ikinci yol ise:
- İnternet üzerinden gerçekleştirebileceğiniz sorgulama işlemidir.
- SGK’nın aşağıda paylaştığımız ilgili sayfasına giderek, T.C. kimlik numaranızı girdikten sonra başvurunuzun durumunu görebilir ve hangi aşamada olduğunu öğrenebilirsiniz.