2018 KGF Kadın Girişimci Destekleri
Türkiye’de kadın girişimcilerin desteklenmesine yönelik projeler özellikle Avrupa Birliği Uyum Yasaları kapsamında hız kazanmıştır. Yasal düzenlemelerin oluşturulması sırasında kadınların iş yaşamına dahil edilmeleri ve başarılı olabilmeleri için özellikle eğitim amaçlı pek çok farklı destek bulunuyor. Kredi Garanti Fonu (KGF) ise eğitim dışında kredi kullanabilmek için kefalet sağlayan bir kuruluştur ve kadın girişimcilere de destek verir.
Kredi Garanti Fonu Nedir?
Mevcut işini büyütmek, kazancını artırmak, yatırım yapmak isteyen küçük ve orta ölçekli KOBİ’lere ve bunun yanı sıra iş kurmak ve şirketleşmek isteyen tüm girişimcilere ihtiyaç duydukları teminatları sağlayan kuruluştur.
Kredi Garanti Fonu (KGF) Bir Devlet Kuruluşu mudur?
KGF, Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulmuş bir anonim şirket pozisyonunda çalışır. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortaklıkları bulunur. TOBB, KOSGEB ve TESK ile işbirliği içinde faaliyet sürdürür. Özellikle bankalarla sürdürdüğü iş birliği ile kredi kullanmak isteyen girişimci ve yatırımcılara kefalet desteğinde bulunur.
“Kadın girişimci fonu” şeklinde bir uygulama söz konusu değildir ancak Kredi Garanti Fonu’nun Kadın Girişimci destekleri, Hazine Müsteşarlığı Fonu üzerinden karşılanır. Değerli bir iş fikrine sahip olmanız halinde bu fondan faydalanabilirsiniz.
KGF Kredi Verir mi?
KGF doğrudan kredi vermez ancak işletmelerin ve girişimcilerin lehine kefil olmak yoluyla banka ve kamu kurumlarından kredi kullanmalarına aracılık eder.
Kadın Girişimcilere Destek
Kadın girişimciye destek veren kurumlar arasında yer alan KGF, işletmenizi büyütmek ya da iş fikrinizi daha geniş kitlelere ulaştırabilmek için destek sağlar. Kefaletin üst sınırı 2.500.000 TL’dir. İşletmeler tarafından yapılan başvurularda kredilerin vadesi azami 5 yıldır. Ana para ödemesiz dönem ise 1 yıldır. Yatırım amaçlı kredilerde ise azami vade 10 yılla sınırlıdır. Ana para ödemesiz dönem ise bu krediler için 3 yıl şeklinde düzenlenir.
KGF Kadın Girişimci Kredisi Şartları
- KOBİ vasfında gerçek veya tüzel kişi işletmesi sahibi olmak
- Şahıs şirketlerinde başvuran kişinin 55 yaşını aşmamış olması
- Tüzel kişi işletmelerde hisselerin en az yüzde 50’sine sahip kadınların 55 yaşını aşmamış olması
- Başvurunun yapıldığı tarih itibarıyla şirketin kuruluş tarihinin 2 yılın altında olması
- Başvuru sahibinin en az ilkokul mezunu olması
KGF ana sayfasından kadın girişimci destek başvuruları için TIKLAYINIZ!
Doğrudan başvuru linki üzerinden kredi başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.
KGF destekleriyle ilgili daha ayrıntılı bilgi için TIKLAYINIZ!
Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar
KGF destekli olarak Türkiye’deki pek çok bankadan kadın girişimci destek kredisi kullanabilirsiniz. Bunun dışında; KOSGEB tarafından verilen ve 50 bin TL’si hibe ve 100 bin TL’si ise geri ödemeli şekilde verilen Girişimcilik Destek programından yararlanılabilir. Program kapsamında kadın girişimcilere sağlanan destek oranı yüzde 90 olarak belirlenmiştir.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde faaliyet gösteren Kadın Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen eğitim programlarından faydalanabilirsiniz. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) de eğitim programlarıyla kadın girişimcilere destek vermektedir.
Devletten kadınlara geri ödemesiz kredi şeklinde bilinen uygulama da KOSGEB’in Girişimcilik Destek programı kapsamında yer alır.
Kadın Girişimcilere Destek Veren Bankalar (KGF Kapsamında)
KGF kapsamında bankalardan kadın girişimci kredisi için başvuru yapabilirsiniz. Her bankanın uyguladığı faiz oranları ve vadeye göre sunduğu şartlar değişiklik gösterir. Ancak KGF tarafından verilen kefalet desteğinin uygulandığı bankalar şu şekildedir:
Halkbank, Ziraat, Vakıfbank, Eximbank, Ziraat Katılım, Akbank, Albaraka Türk, Alternatifbank, Vakıf Katılı, Denizbank, Burganbank, Fibabanka, QNB Finans, HSBC, ING Bank, Kuveyt Türk, Nurol Yatırım Bankası, Odea Bank, Şekerbank, Turkland Bank, Türk Ekonomi Bank, Garanti, İş Bankası, Türkiye Finans, Türkiye Sınai Kalkınma, Yapı ve Kredi, Anadolu Bank.
KOSGEB Girişimcilik Destek Programı Katılım Şartları
- Girişimcilik programının eğitimlerini tamamlamış olmak
- Eğitim sonrasında işletmeyi resmi olarak kurmak
- Başvuru tarihi itibarıyla son 2 yıl içinde şirketin kurulmuş olması ve daha önce bu destekten yararlanmamış olmak