Tüm Yönleriyle İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır? Başvuru Şartları Nelerdir?
İşten çıkartılan ve bir süredir çalışmayan kişilerin aklında işsizlik maaşını alıp alamayacağına dair sorular bulunuyor. İşsizlik maaşı, kendi kusuru ve isteği dışında işten çıkartılan ya da çıkmak zorunda kalan kişilerin aldığı bir maaştır. İşsizlik maaşını almak isteyen kişilerin yasalar çerçevesinde belirlenmiş olan çeşitli şartları yerine getirmesi gerekir. İşsizlik maaşı, sigortalı bir şekilde çalışan kişiler için ödenmekte olan prim tutarı havuzundan karşılanır. Kendi isteği dışında işsiz kalan kişiler bu maaştan yararlanabilir. İşsizlik maaşı almak için ne tür şartları yerine getirmeniz gerektiği konusuna bir göz atalım.
Başvuru Şartları Nelerdir? İşsizlik Maaşını Kimler Alabilir?
İşsizlik maaşı almak isteyen kişilerin çeşitli şartları da yerine getirmesi gerekir. Bu şartlar kanun kapsamında belirtilmiş olup şu şekilde sıralanabilir:
- Çalışma yetenek, istek, yeterlilik ve sağlığına sahip olan bir kişinin kendi kusur ve isteği dışında işini kaybetmesi durumunda,
- Son 120 güne ait sigorta primi ödenmiş olup sürekli çalışmış olma koşulu ile birlikte son üç yıl dahilinde en az 600 gün boyunca işsizlik sigortası primi ödemiş olan kişiler, iş sözleşmelerinin iptal edilmesinin ardından otuz gün içinde başvuru yapmaları durumunda işsizlik maaşı alabilirler.
İşsizlik Maaşı Başvuru Nasıl Yapılır?
Bu maaşı almak isteyen kişiler başvuruyu çeşitli şekillerde gerçekleştirebilir. Bahsi geçen koşullarını yerine getiren kişilerin 30 gün içinde kendilerine en yakın İŞKUR birimine gitmesi ya da elektronik ortam üzerinde yer alan İŞKUR resmi internet sitesi üzerinden başvuruda bulunması mümkün olur. Bununla birlikte dilerseniz e-Devlet sistemi üzerinden de başvuru yapmanız mümkündür. Bu noktada dikkat etmeniz gereken şey sözleşmenizin iptal edilmesinin ardından otuz gün içinde başvuru yapmanız gerektiği olup aksi takdirde başvuru hakkınızın geçerliliğini yitireceğinizdir.
E-Devlet sistemi üzerinden başvuru yapmak istiyorsanız bir adet e-Devlet şifresine de sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde sistem üzerinden başvuru ya da sorgulama gibi işlemleri gerçekleştirmeniz de mümkün olmaz. Bunun için e-Devlet şifresine sahip olmayan kişilerin yapması gereken şey kendilerine en yakın PTT şubesine gitmek ve 2 TL karşılığında şifre almak olur. İşsizlik ödeneğine başvurmak isteyen kişilerin aşağıda yer alan linke tıklaması gerekir.
- Bu durumda karşınıza şöyle bir sayfa gelir. Bu sayfada yapmanız gereken şey “Kimliğimi Şimdi Doğrula” demek olur. Ardından ise şöyle bir sayfa ile karşılaşırsınız.
Bu sayfada bulunan T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi bilgilerini giriniz. Daha sonra ise başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Bu noktada karşınıza ilk olarak başvuru formu bölümü gelir. Bu bölümde doldurmanız gereken bilgiler SSK sicil numarası, il ve ilçe bilgileri ile işten ayrılış tarihi gibi bilgiler oluyor. Bu tür bilgileri doldurduktan sonra “Başvur” butonuna basmanız gerekiyor. Son olarak işsizlik maaşı başvurunuz İŞKUR tarafından değerlendirildikten sonra bir sonuca varır.
İşsizlik Ödeneği Başvurusu İçin TIKLAYINIZ!
Maaş Süresi ve Hesabı
Ne kadar süre boyunca işsizlik ödeneği alacağınız belirleyen şey hizmet sözleşmenizin feshedilmesinin öncesindeki üç yıl içinde adınıza ne kadar sigorta primi ödendiği olur. Ödenmiş olan prim gün sayısının artması halinde maaş süresi de artış gösterir. Buna göre:
- 600 gün boyunca sigortalı bir şekilde çalışan ve işsizlik sigorta primini eksiksiz bir şekilde ödeyen kişiler 180 gün; 900 gün boyunca sigortalı bir şekilde çalışan ve işsizlik sigorta primini eksiksiz bir şekilde ödeyen kişiler 240 gün ve 1080 gün boyunca sigortalı bir şekilde çalışan ve işsizlik sigorta primini eksiksiz bir şekilde ödeyen kişiler 300 gün boyunca işsizlik ödeneği alabilir.
- Ne kadar işsizlik ödeneği alacağınızı belirleyen şey de yine sigorta primleri oluyor. İşsizlik ödeneği hesaplanırken sigortalı bir kişinin son dört ay içinde prime esas olarak hesaplanan kazancının dikkate alınması ve bunun günlük ortalaması alınıyor. Daha sonra ise brüt kazancın %40’ı hesaplanıyor ve hesaplanmış olan tutarın da aylık asgari brüt ücretinin %80’inini geçmemesi gerekiyor.
İşsizlik Maaşı Ne Zaman Kesilir?
Çeşitli şartların yerine getirilmesi ile kazanılan işsizlik ödeneği hakkı çeşitli durumlarda geri alınıyor. Bu durumlar şöyle sıralanabilir:
- İşsizlik ödeneğinin alındığı dönem içinde kayıt dışı bir şekilde çalışan kişilerin işsiz ödenekleri tekrar başlatılmamak üzere kesilir.
- İşsizlik maaşı alınan dönem dahilinde herhangi bir sosyal güvenlik kurumu aracılığı ile yaşlılık aylığı alan kişilerin emeklilik sebebiyle aldığı bu aylığı almaya başladığı andan itibaren işsizlik ödeneği kesilir.
- İŞKUR’un önermiş olduğu meslek edindirme, yetiştirme ve geliştirme eğitimini herhangi bir dayanağı olmadan reddeden ya da eğitimi yarıda bırakan ve kurum tarafından yapılan çağrıları herhangi bir nedene dayandırmayan cevaplamayan, talep edilen belge ve bilgileri belirtilmiş olan süre dilimi dahilinde vermeyen kişilerin işsizlik ödenekleri kesilir. Bu hallerin sona ermesinin ardından ödemeye yeniden başlanması mümkün olur. Başlangıçta belirlenmiş olan toplam ödeme süresi, hak sahipliğinin sona erdiği tarihi geçmez.
- İşsizlik ödeneğinin sınırı o yıl içerisinde verilmekte olan asgari ücret tarafından belirleniyor. Brüt asgari ücretin %40 ve %80’i arasında verilmekte olan bu ücret 711 TL ve 1.422 TL aralığında. Bu ücretten yalnızca damga vergisi kesiliyor. başvuruyu çeşitli kanallardan yapabilecek olsanız da işsiz kaldığınız andan itibaren otuz gün içinde yapmazsanız hakkınızı kaybediyorsunuz.
- İşsizlik maaşını almakta olan bir kişinin yeni bir iş bulması halinde işsizlik ödeneği kesilirken, bulduğu işten çıkartılması halinde geriye kalan kısmı almaya devam ediyor. Bu maaşı alabilmek için sebepsiz bir yere işten çıkartılmanız ya da sebepli bir şekilde sözleşmenizi feshetmeniz gerekiyor. Diğer yandan bahsi geçen şartları da yerine getirmeniz önem taşıyor.
İşsizlik Maaşı Sorgulama
- İşsizlik maaşı sorgulama işlemlerini gerçekleştirmek için ilk olarak aşağıda yer alan linke tıklamanız gerekiyor.
- Daha sonra karşınıza aşağıdaki ekran gelecektir.
- Bu noktada yapmanız gereken şey “Kimliğimi Şimdi Doğrulama” butonuna tıklamak ve ardından T.C. kimlik numarası ile birlikte e-Devlet şifresi bilgilerini girmek olur.
- Daha sonra ise “Sisteme Giriş Yap” butonuna basabilirsiniz.
Sisteme giriş yaptıktan sonra işsizlik maaşı alıp almayacağınızı, alacaksanız ne kadar süre boyunca alacağınızı ve bu maaşı ne kadar olacağı gibi bilgileri görebilirsiniz.