Emekli Maaşı 3 Aylıktan Aylığa Nasıl Çevirilir?
Bilindiği gibi, Emekli Sandığına bağlı olarak emekli olanlar üç ayda bir maaş alıyorlar. Günümüz şartlarında, her ay maaş alan emekliye bile maaşı yeterli gelmiyor. Bunun üzerine bir de maaşı üç ayda bir almak iyice sıkıntı yaratıyor. Özellikle, tek maaş ile geçinenler oldukça zorluk yaşıyorlar. Bu nedenle 3 ayda bir maaş alanlar genellikle bu durumdan şikayetçiler ve maaşlarını aylığa çevirmek istiyorlar. Eskiden bu işlem nispeten daha zordu. Dilekçe yazmak, SGK’ya gitmek gerekiyordu. Sırf bu prosedürler göz korkuttuğu için bile maaşını aylığa çevirmekten vazgeçenler oluyordu. Ancak artık bu işlem oldukça kolay. Teknoloji sayesinde internet üzerinden kolaylıkla emekli sandığı aylık maaş tercihi yapmak mümkün hale geldi. Sağlanan bu kolaylık birçok emeklinin yüzünü güldürdü.
4C (Emekli Sandığı) Bir Aylık Maaş Tercihi Nasıl Yapılır?
Memur olarak çalışan kişiler emekli maaşlarını üç ayda bir alırlar. Daha önce üç ayda bir aldıkları maaşlarını aylığa çevirebilmeleri pek mümkün değildi. Ancak daha sonra getirilen bir düzenlemeyle aylığa çevirebilmeleri mümkün hale getirildi. Ancak bunun için, 3 aylığı aylığa çevirme dilekçesi yazılması ve bu dilekçenin SGK’ya verilmesi gerekiyordu. Günümüzde üç aylığı aylığa çevirme işlemi iyice kolaylaştırılarak internet üzerinden işlem gerçekleştirilebilir hale getirildi. Hala eski dilekçe yöntemi ile üç ayda bir aldığınız maaşınızı aylığa çevirebilirsiniz ancak artık bu işlemi internet yoluyla da gerçekleştirebilirsiniz. Maaşınızı üç aylıktan aylığa çevirme işlemini internet üzerinden yaparken birkaç adımı izlemeniz gerekse de oldukça kolay bir işlemdir. Bu işlemi e-Devlet üzerinden gerçekleştireceğiniz için bir e-Devlet şifresine ihtiyacınız var. e-Devlet şifresini herhangi bir PTT şubesine kimliğinizle giderek 2 TL karşılığında alabilirsiniz.
- Bu işlem için, T.C. kimlik numaranız ve PTT’den aldığınız şifreniz ile e-Devlete giriş yaptıktan sonra ana sayfanızda yer alan e-hizmetler sekmesine tıklamak izlemeniz gereken ilk adım olacaktır.
- E-hizmetler sekmesinin altında Sosyal Güvenlik ve Sigorta başlığını göreceksiniz. Bu başlığa tıklamanız gerekmektedir.
- Sosyal Güvenlik ve Sigorta başlığının altında 4C (Kamu Görevlilerli) Hizmetleri adında bir alt başlık yer alır. 4C Hizmetlerinden “4C Bir Aylık Maaş Tercihi”ne tıklayarak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
e-Devlet üzerinden emekliliğinizle ilgili merek ettiğiniz çoğu şeyi öğrenebilirsiniz. Bu anlamda SGK oldukça kolay ve geniş bilgi erişimi sağlıyor. Üstelik e-Devlet üzerinden edindiğiniz bilgiler için, şifre alırken verdiğiniz ücret dışında hiçbir ücret ödemezsiniz. e-Devlet üzerinden yukarıda bahsedilen adımları takip ederek, 4C banka değişikliği, 4C tescil kaydı, 4C emekli aylık ödeme ve kesinti bilgileri, 4C emeklilik işlemleri evrak takibi, 4C isteğe bağlı ödeme dökümü gibi işlemleri kolaylıkla halledebilirsiniz. Aynı şekilde, 3 aylık emekli maaşı sorgulama işlemini de e-Devlet üzerinden üç aylığı, aylığa çevirme işlemindeki adımları izleyerek yapabilirsiniz. Yalnızca son adımda 4C hizmetlerinin altında yer alan başlıklardan “4C üç aylık maaş bilgisi”ne tıklamanız yeterli olacaktır.
Engelli maaşları her üç ayda bir, yılda dört kere verilir. Ancak 3 aylık özürlü maaşı aylığa çevirme ne yazık ki mümkün değildir.
e-Devlet Üzerinden Maaş Tercihi Yapmak İçin TIKLAYINIZ!
3 Aylık Emekli Maaşı Ne Zaman Yatar?
1. gruptakiler (Şubat, Mayıs, Ağustos, Kasım aylarında aylık alanlar)
Doğum tarihi;
- 00-40 arasında olanlar: Ayın 1. gününde
- 41-46 arasında olanlar: Ayın 2. gününde
- 47-49 arasında olanlar: Ayın 3. gününde
- 50-53 arasında olanlar: Ayın 4. gününde
- 54-99 arasında olanlar: Ayın 5. gününde
2. gruptakiler (Mart, Haziran, Eylül, Aralık aylarında aylık alanlar)
Doğum tarihi;
- 00-22 arasında olanlar: Ayın 1. gününde
- 23-28 arasında olanlar: Ayın 2. gününde
- 29-48 arasında olanlar: Ayın 3. gününde
- 49-54 arasında olanlar: Ayın 4. gününde
- 54-99 arasında olanlar: Ayın 5. gününde
3. gruptakiler(Ocak, Nisan, Temmuz, Ekim aylarında aylık alanlar)
Doğum tarihi;
- 00-33 arasında olanlar: Ayın 1. gününde
- 34-37 arasında olanlar: Ayın 2. gününde
- 38-40 arasında olanlar: Ayın 3. gününde
- 41-43 arasında olanlar: Ayın 4. gününde
- 44-99 arasında olanlar: Ayın 5. gününde maaş alırlar.
Bu maaş günlerinden biri Cumartesiye denk geliyorsa, maaş Cuma günü yatar, Pazara denk geliyorsa, maaş Pazartesi günü yatar.