Kamu Dünyasına Dair

Tüm Detayları ile Devlet Destekleme Kredisi ve Şartları

Sosyal devlet sadece yol yapıp ulaşım sağlayan, yasalar ve kurallar ile güvenlik oluşturan ya da barınma, beslenme ve ısınma ihtiyaçlarını karşılayan bir yapı değildir. Sosyal devlet, vatandaşına iş olanağı sağlayan, çalışmak ve üretmek amacı ile eğitim aldıran ve işini büyütüp yaygınlaştırmak için de gereken maddi desteği veren bir yapıda olmalıdır. Bizim ülkemiz son yıllarda alınan kararlar ile üreticisine sahiplenen, ticaret yapanları ise daha girişimci olmaya sevk eden adımlar atıyor. Son yıllarda birçok alanda verilmeye başlanan teşvik kredileri ile üreten, tasarlayan, onaran, pazarlayan ve satan konumdaki tüm vatandaşlara kendi kulvarında destek veriyor. Bu krediler özel yapıda olan banka ve kuruluşlar aracılığı ile verilirken, devletin de işe el atması ile şimdilerde devlet destekli kredi veriliyor. Bankalar ticari işletmelerden tutun da, iş fikri ile gelen girişimcilere kadar birçok alanda destek kredileri veriyor. Bu kredilerin hepsi için ayrı ayrı kapsamlarda özelleştirilmiş içerik ile vatandaşlara hitap ediyor. Devlet ise gerek kendi eli ile gerek ise yetkilendirdiği kurum ve kuruluşlar ile başta hibe kredileri olmak üzere çok farklı alanda üreticinin üretmesini sağlamak, ticaretçinin ise yurt içi ve yurt dışında etkinliğini arttırmaya yönelik destekler sağlıyor. Bankalardan alınan krediler uzun vade ve uygun faiz seçenekleri ile verilirken; belli alanlarda olmak şartı ile devletten faizsiz kredi alabilirsiniz.

Devlet Destek Kredisi Nedir?

Sosyal açıdan refah düzeyinin yükselmesi ve ekonomik kalkınmanın hızlanması için devlet eli ile bazı sektörlere maddi destek içeren programlar vardır. Bu programlar devlet destek kredisi kapsamında anılır. İş kurmak isteyen bir kişini iş kurmasına, hayvancılıkla uğraşan birinin hayvancılık faaliyetlerini arttırmasına, tarım ile uğraşan bir çiftçinin üretim kapasitesini yükseltmesine, ticari işletmelerin daha çok büyümesine, ticaret yapa firmaların yurt dışında da faaliyet göstermesine, tasarım yapan kişilerin tasarımların hayata geçirmesine, evlenmek isteyen veya çeyiz yapmak isteyen kişilere maddi destekleme, ev gibi gayrimenkullere yatırım yapmak isteyen kişilere kısacası maddi desteğe ihtiyacı olan herkese devlet destekleme kredileri veriliyor.

İlk olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ; Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun hazırladığı Kırsal Kalkınma Programları ile devlet destek kredileri verilirdi. Şimdilerde ise farklı sektörlerde faaliyet gösteren devletin kurumları ile birlikte yapılan programlar sayesinde birçok alanda hibe ve destek kredileri veriliyor. Bu kredilerin bazıları faizsiz, uzun vadeli, geri ödemesiz veya geri ödemeli düşük faizli ve sonradan ödemeli gibi farklı çeşitlerde oluşturuluyor. Devlet destekleme kredileri verilmeye başladığı günden bugüne kadar birçok alanda %50 den fazla hibe desteği sağlanmış, bu alanda 9 milyon Türk Lirası ederinde para harcanmış. Devletten alınan bu destek kredileri kişilerin geri ödemelerinde KDV den muaf da tutulur. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun tarım ve hayvancılık alanında verdiği krediler oldukça rağbet görüyor. Bu kurumun verdiği kredilerin tamamı aslında hibe şeklindedir. Yani krediyi alan kişiler parayı geri ödemekle yükümlü değil iken KDV’den de muaf tutulur. Kurumun 5 yıllık takibi ile de üreticinin iş hacmini büyütmesi ve üretim arttırması için her türlü destek verilir. Sadece bu değil; devlet destekleme kredileri kapsamında ; esnaf kredisi, genç girişimci kredisi, kadın girişimcileri destekleme kredisi, ihracat ve ithalat kredileri gibi birçok alanda krediler veriliyor.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun Verdiği Destek Programlarına Ulaşmak Ve Başvuru Yapmak İçin TIKLAYINIZ!

Devlet Destekli Kredi Nasıl Alınır?

Ülkemizde her yıl devlet destekleme kredisi kapsamında verilecek olan hibe ve kredilerin oranı açıklanır. Bu kapsamda hangi alanda ne kadar destekleme yapılacağı da belirtilir. Ülkemizde kredi ve hibeler bazı kurum ve kuruluşlara arasında paylaştırılarak üreticiye verilmesi sağlanır. Üreticiler ise bu kurumlara kendi sektörleri kapsamında başvuru yapmak usulü ulaşır. Örneğin hayvancılık veya tarım ile uğraşıyor iseniz ;  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile iletişim kurmak gerekirken; ticaret veya bir endüstriyel tasarım konusunda destek almak için ise Bilim ve Sanayi Bakanlığına ulaşmak gerekir.

Devlet destekli krediler aşağıda belirtilen kurum veya kuruluşlardan başvuru yapılarak alınabilir.

  • Kosgeb
  • Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu
  • Anadolu Kalkınma Ajansları
  • Türkiye Tarım Kredi Kooperatifler Merkezi Birliği (% 0 faizli destek kredileri)
  • Devlet Bankaları (Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank, ilgili katılım bankaları)

Devlet Destek Kredisine Nasıl Başvuru Yapılır?

Devlet kredilerine başvuru yapmak kurum ve destek kredisi kapsamına göre değişir. Örneğin KOSGEB kurumundan verilen kredi desteğine yapılan başvurular ve şartları farklı olduğu kadar alınan kredi şartları da farklıdır. Bu yüzden her kurumu kendi içinde verdiği destek programlarına göre değerlendirmek gerekir. Devlet destek kredilerinden bazıları ve başvuru koşulları;

KOSGEB girişimcilik destek programı; ile girişimci kişilere yönelik kredi programı vardır. Yenilikçi bir iş fikri olan ve bu amaçla şirket kurmak, ekipman veya eşya almak, dükkan kiralamak ve diğer giderlere finansman sağlaması amacı ile 18 yaşını geçmiş kadın erkek fark etmeden tüm vatandaşlara sağlanıyor. KOSGEB girişimcilik destek programına başvurmak için ” Uygulamalı girişimcilik eğitimi ” nin alınması ve başarılı bir biçimde bitirilmesi gerekir. Daha sonra iş kurmak istediğiniz alana ait istenen evraklar ( Kobi beyannemesi , bilgi dokümanı vs. ) ve eğitim bitirme belgesi ile bulunduğunuz şehirdeki Kosgeb kurumuna başvuru yapabilirsiniz.

Hayvancılık devlet teşvik kredisi; hayvancılığın çok farklı kollarında olsa bile üretim yapmak ve üretim hacmini artırmak isteyen kişilere bir kısmı hibe bir kısmı ise faizsiz krediler olmak üzere verilen destektir. Ziraat Bankası tarafından sağlanan bu krediler banka tarafından istenen belgeler ile tamamlandıktan sonra yapılır. Ziraat bankası, küçükbaş, büyükbaş, arıcılık, balıkçılık ve besicilik alanlarında krediler veriyor.

Esnaf Kredisi; Kosgeb tarafından esnaflara özel verilen 50,000 TL faizsiz kredi programı kapsamında esnaf odasına kayıtlı tüm esnaflar başvurabiliyor. İlk yıl ödemesi olmayan bu program sonraki 36 ayda ise her 3 aylık periyotlarda ödeniyor. Kosgeb resmi sitesinden yapacağınız başvurular onaylandığı takdirde, bu krediden faydalanabilirsiniz.

Tarım Makineleri Kredisi; Ziraat Bankası tarafından verilen bu krediler çiftçilerin ihtiyacı olan makineleri almasına yöneliktir. 50,000 TL si hibe  ve 100,000 TL si ise kredi olan bu destek programları ile ihtiyacınız olan tarım makinelerini alabilirsiniz. Bu kredi için başvurular Ziraat Bankasından yapılır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.