Kamu Dünyasına Dair

Belediyeden Pazar Tezgahı Nasıl Kiralanır? Şartları Nelerdir?

İnsanların ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına alışveriş yaptıkları uğrak noktalardan birisi de pazarlardır. Bununla beraber bu sektörde kazanılan kârı ve ortaya koyulan sermayeyi de göz önünde bulunduracak olursak pazarcılık mesleği gereğince yapıldığı takdirde iyi bir gelir sağlayabilir. Sizler de düşük sermayeyle birlikte ne yapacağınıza bir türlü karar veremiyorsanız pazar yeri kiralama konusunda bir araştırmaya girebilirsiniz. Dışarıdan biz tüketicilerin gördüğü kadar kolay bir işleyişi olmayan pazarcılık sektörüne yeni adım atanların dikkat etmesi gereken önemli hususlar bulunur.

Belediyeden Pazar Tezgahı Nasıl Kiralanır?

Pazarlarda envai çeşit ürünle karşılaşmanız mümkün. Bunun için herkesin ayrı ayrı bir pazarda tezgah kiralama izni ve sattığı ürünü de satışa sunmak için aldığı bir belge vardır. Bununla beraber eğer hem pazarcı hem de üreticiyseniz dikkat etmeniz gereken noktalar artabilir. Eğer sizler de pazarda tezgah açmak istiyorsanız bunun için pazar tezgahı kiralama işlemini gerçekleştirmeniz gerekir. Bağlı olduğunuz belediyeye başvurmanız ardından da sizlere sunulan belge formları eksiksiz bir şekilde doldurduktan ve doğruluğundan emin olduktan sonra teslim etmelisiniz.

Belediyenin sizlere uygun gördüğü pazarlarda belirli gün ve saatler içerisinde pazarcılık yapmanız adına bir tezgah verilir. Bu tezgah kiralama süresi boyunca bakacağınız, sizlere zimmetli olan tezgahlardır. Belediyeler tarafından verilen tezgahlarla yapılan pazarcılıkta zabıtanın sizlere hiçbir ceza yaptırımı söz konusu olmaz. Çünkü gerekli izin ve belgeleri almış olursunuz. Tabii bu belgeleri almaya hak kazanmak için sadece birkaç formu doldurmak yetmez. Ayrıca bazı şartlara da uygunluğunuz göz önünde bulundurulur. Eğer kendi belediyenize pazar tezgahları için başvuruda bulunmuşsanız diğer belediyelerden gelen kişiler arasında başvuruların önceliği size verilir.

Belediyeden Pazar Tezgahı Kiralamak İçin Şartlar Nelerdir?

Her kurumda olduğu gibi pazarcılığın da belediyeye bağlı olarak halka sunulan hizmet sektörüne ait bir kavramı olduğunu unutmamalıyız. Bu kavram resmileştirmek daha elverişli ve halka daha güven veren bir hizmet haline gelmesini sağlar. Bunun için uymanız gereken şartlar ve gerçekleştirmeniz gereken bazı resmi işlemler vardır.

  • Belediyeye belirttiğiniz mal veya ürünün kategorisinin dışında hiçbir şekilde ürünü ya da malı satışa sunulmamalıdır.
  • Aynı zamanda tüm bu tezgaha sahip olmak için de sadece belediyeye değil Esnaf ve Sanatkarlar Odasına da kaydınızı yaptırmanız gerekir.
  • Vergi mükellefi olduğunuza dair bağlı olduğunuz vergi dairesinden bir belge almalısınız.
  • Belediyenin sizlere uygun gördüğü ve sizin talebinizin doğrultusunda belirlenen tarih ve saatler dışında satış kesinlikle yasaktır.
  • Eğer hem pazarcı hem de üreticiyseniz ürettiğiniz malın güvenirliğinden ve Gıda Tarım Bakanlığı gibi kurumlardan da onaylı olup olmaması sorumluluğu da sizlere aittir.

Pazar Tezgahı Kiralamada Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bağlı olduğunuz ve çalışmaya başladığınız belediyelerde kapalı halk pazarları ve normal semt pazarları bulunur. Eğer açtığınız pazar yeri bir halk pazarı ise bunun için pazar yeri kiralama işlemi yapmanız gerekir. Pazar yerleri sürekli olarak değişebilir bu yüzden sabit bir tezgahı almak ya da farklı bir tezgah alıp semt pazarlarında olmak sizlerin talebi doğrultusunda olur. Eğer sizler böyle bir talepte bulunmuşsaniz belediyeden değil kendiniz pazar tezgahı kiralayabilirsiniz. Bununla beraber pazarda terazi çadır poşet ve diğer pazarcı malzemelerini yanınızda bulundurmayı unutmayın.

Pazar tezgahınız hijyenik açıdan da uygun olması gerekir. Eldivenle yapacağınız satışlar hem zabıta kontrollerinde işe yarar hem de tüketiciye karşı hassas duruşunuzu sergilemenize yardımcı olarak satışların artmasını sağlar. Tüm bunlar elbette yine belli bir kural ve belgeler çerçevesinde olmalıdır. Yukarıda saydığımız şartlara yine aynı uygunluğu göstermeniz gerekir. Aksi takdirde zabıta tarafından yapılan kontrol ve denetimler sırasında kolayca teşhis edilebilir ve bunun sonucunda da ihlalin karşılığı kadar para cezası ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bu uyarı ve cezaları göz önünde bulundurmadan satış yapmaya devam ettiğiniz takdirde tüm pazarlardan tezgahınızın men edileceğini ve tezgahınıza el koyulacağını da unutmamanız gerekir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.