Bekçiler Silah Taşır mı? Yetkisi Var mı?
Son dönemdeki bekçi alımlarıyla birlikte bu mesleğe olan ilgi de artış göstermeye başlamış durumda. Mesleğe karşı ilgili olan vatandaşlar özellikle bekçiliğin detayları hakkında araştırma halinde. Bekçilerin maaşlar, özlük hakları, çalışma saatleri merak edilen konular arasında. Mesleğin en çok araştırılan konularının başında ise bekçilerin silah kullanma durumları geliyor.
Ülkemizdeki bütün kamu çalışanlarının görev ve yetkileri kanun ve yönetmeliklerle düzenlenmiştir. Dolayısıyla bekçilik mesleğinin görev ve yetkileri de 1966 tarihli ve 12452 sayılı Bekçilerin Kıyafet ve Teçhizat Yönetmeliği ile açıkça ifade edilmiştir. Bu yönetmelikte bekçilerin kılık kıyafetleri, kullanacakları teçhizatlar ve buna benzer konular düzenlenmiştir. Bu yönetmelik çerçevesinde görev yapan bir bekçi silah taşıma yetkisine sahiptir.
Bekçilere Silah Veriliyor mu?
1966 tarihli ve 12452 sayılı Bekçilerin Kıyafet ve Teçhizat Yönetmeliği 1. maddesine göre özetle; bekçilerin ve bekçi adaylarının görevlerini daha verimli ve tesirli yapmaları, bekçiler üzerinde denetimin daha kolay ve tek merkezden yapılabilmesi amacıyla kullanacakları telsiz, taşıt, teçhizat, kıyafet ve silahların standartları, alınması, taşınması, giyilmesi gibi hususların bu yönetmelikle düzenlendiği belirtilmiştir. Yine aynı yönetmeliğin 20. maddesinde; “Bekçi adayları ve bekçilere ihtiyaç ve lüzuma göre düdük, cop, palaska kemeri, tabanca, tabanca kılıfı, en az 14 adet fişek, 2 adet şarjör demirbaş şeklinde verilir” denilmektedir. Yönetmeliğin bu maddesine göre bekçilere silah verildiği açıkça ifade edilmiştir.
Kamu düzenini sağlama amacıyla görev yapan mahalle ve çarşı bekçileri ve aynı zamanda adayları almış oldukları teçhizatları görevleri boyunca taşımak suretiyle görevlerini yerine getirmeyi taahhüt ederler. Doğal olarak aldıkları bu demirbaş silahları da yanların taşıma yetkisine ve kanuni şartlar oluştuğunda kullanma yetkisine sahiptirler.
Bekçi Sivilde Silah Taşır mı?
1966 tarihli ve 12452 sayılı Bekçilerin Kıyafet ve Teçhizat Yönetmeliği’nin 4. maddesinde; “Bekçi adayları ve bekçilerin istirahat ve izin gibi görevden ayrılmaları gereken durumlarda taşımaya yetkili oldukları silahlar personel üzerinde bırakılır.” denilmek suretiyle bekçilerin sivilde de silahlarını yanlarında taşımaya hak sahibi oldukları açıkça ifade edilmiştir.
Ancak maddenin devamında ; “Davranış ve tutumları istirahatli ve izinli oldukları süre zarfında silah taşımaya uygun olmayan bekçi ve bekçi adaylarının silahları, illerde amirinin önerisi ile en üst mesleki amirin, ilçelerde de aynı şekilde amirinin önerisi üzerine en üst mesleki amirin emriyle alınır.” denilerek bu konuya bir sınırlama getirilmiştir. Yine aynı maddede maaşsız izne ayrılanlar, geçici olarak görevden çıkarılanlar, gözaltına alınanlar, görevden uzaklaştırılanlardan silahları alınır şeklinde bir ifadeye de yer verilmiştir.