AGİ Bildirim Formu Örneği – Aile Bildirim Formu Nasıl Doldurulur?
Sosyal Güvenlik Kurumu ülkemizde vatandaşların sosyal haklarını korumak ve sosyal yaşantısında gerekli olan hizmetleri yerine getirmekle görevli bir kurumdur. Bu kuruma bağlı olarak işçi çalıştıran yerlerde çalıştığımızda sigortamız yapılır. Yapılan sigorta ile primler yatırılır ve başta hastane hizmetleri olmak üzere birçok hizmetten indirimli faydalanırız. Bizler de çalıştığımız sürece gelir vergisi ödemekle yükümlü oluruz. Bu vergi miktarı aldığımız maaş, medeni durum, çocuk vs gibi konularda zamanla değişiklik gösterir.
Aile Geçim İndirimi Nedir?
Sosyal devletlerde, çalıştığınız yerdeki işverenin devlet adına size ödediği ve bu ödenen miktarın da işverenin gelir vergisinden düştüğü durumlar var. Bizim ülkemizde de ‘aile geçim indirimi (AGİ)’ adı ile bilinen bu sistem, çalışanın medeni durumu ve çocuk sayısına bakılarak belirlenir. AGİ; 16 yaşından büyük tüm çalışanların asgari geçimi sağlayacak olan kısmının toplam gelirden çıkarılması ile vergi dışı bırakılması halidir. Bu haktan faydalanmak isteyen kişiler asgari geçim bildirimi yaparak gerekli işlemler sonucunda ücret alır. Asgari geçim indirimi bazı ölçütler dahilinde hesaplanıyor. 2017 yılında asgari ücretin 1404 TL olup, brüt ise 1777 TL olurken; geçim indirimi alan aileler bir miktar daha fazla maaş alıyor. Çünkü bu geçim indirimi, alınan maaşlar üzerinden hesaplanıyor. Buna göre bakılan ölçütler ve oranlar aşağıda verildiği gibidir.
İşçinin kendisine %50,
Ev hanımı olan ve geliri olmayan resmi nikahlı eşe %10,
İlk ve ikinci çocuğa %7,5 (çocuk başına),
Üçüncü çocuğa %10,
Dördüncü ve daha fazla çocuk için ise %5 (çocuk başına) indirim verilir.
Bu geçim indirimi için gelir matrahı oluşturulur ve gelir vergisinde ilk dilime girilince % 15 lik kısımdan işleme tabi tutulur. Aylık maaş %15 ile çarpılıp 12’ye bölündüğünde her ay ödenecek olan AGİ miktarı belirlenir ve kişinin hesabına aktarılır.
Geçim indirimi tutarının belirlenmesi için çalışan kişinin beyanatı gerekir. Bu amaçla ‘Asgari geçim indirimi formu’ doldurularak Vergi Kurumu’na teslim edilir. Burada beyanatın doğruluğu kontrol edilir. AGİ formunu yanlış dolduran kişilerde tutar da yanlış hesaplanır. Böyle durumların tespit edilmesi halinde çalışandan faiz ile beraber geçim indirimi tutarı alınır. Bunun yanında çalıştığınız yerden geçim indirimi hakkını istemeniz yasaldır. Fakat bazı firmalar bu hakkı çalışana vermek istemeyebilir. AGİ’yi vermeyen işverenler suç işlemiş olur. Çünkü İş Kanunu’na ve Vergi Usul Kanunu’na göre işverenin bu hakkı işçisine sağlaması yasal zorunluluktur. Bu durumu Maliye Bakanlığı’na şikayet ettiğinizde işverene vergi ziyai cezası kesilir. İşçi bu hakkı alamadığı için iş sözleşmesini feshedebilir. Aynı zamanda hukuk yollarına başvurarak işvereni mahkemeye verebilir.
Aile Durum Bildirimi Nasıl Doldurulur?
Aile geçim bildirimi; aile ve çocuk yardımı alan çalışanın eş ve çocuklarının herhangi bir sigortası olmadığını göstermesi gereken durumdur. Bu bildirimi yaparak geçim indiriminden faydalanabilir. Bu amaçla bir form doldurulur ve bu form kontrol edilerek geçim indirimi verilip verilmeyeceğine bakılır. AGİ bildirim formu çalışan bağlı bekar çocukların doldurması gerekmez.
Aile durum bildirimi için doldurulacak olan formu aşağıdaki bağlantıya tıklayarak indirebilirsiniz. Bu formu indirdikten sonra T.C kimlik numarası, kişi adı soyadı ve kalan kimlik bilgileri yazılır. Kişilerin SGK numaraları ve eşin iş durumu da eksiksiz doldurulması gerekir. Ayrıca kişinin mükellef olduğu çocuk sayısı ne kadar ise formu teker teker ayrıca doldurmak gerekir. En sonunda ise formu dolduran kişinin ad, soyad, imza ile günün tarihi yazılır. Tüm bilgilerin doğru olduğundan emin olmak gerekir. Aksi halde yanlış bilgi ile geçim indiriminden mahrum kalabilirsiniz.
Bir ek bilgi vermek gerekir ise; formda yazan sizinle oturan çocuk kısmı kafa karıştırabilir. Bu kısımda öz veya üvey olsun kanun yolu ile nüfusunuza kayıtlı çocukları belirtiyor. Bu yüzden sizin nüfusunuza kayıtlı olan tüm çocukları teker teker göstermekle yükümlüsünüz.