2. El Kasko Değeri Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Sigorta poliçesi hazırlanırken karşılaşılacak olan ilk terimlerden biri de kasko değeri olur. Araç kasko değeri, araca ait kasko değerinin belirlenebilmesi için kullanılan bir tür araç bedeli olarak karşımıza çıkar. Bu fiyatın belirlenmesi sırasında motorlu taşıtlar vergisi baz alınır.
Her yıl hatta her ay değişikliğe uğrayan ve içerisinde tüm araç modelleri ve yaşlarına göre bir liste hazırlanır. Bu listeye Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesi üzerinden ulaşabildiğiniz gibi aynı zamanda TSB yani Türkiye Sigortalar, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği sitesi üzerinden de ulaşabilirsiniz. Burada belirlenmiş olan araç değerleri herhangi bir kesinliğe sahip olmayıp yalnızca bir tavsiye niteliği taşır. Araca eklenmiş olan aksesuarların kasko değerine herhangi bir etkisi olmaz ve listede yer alan fiyata göre araç kasko değeri hesaplama işlemleri gerçekleştirilir. Dilerseniz ek prim ödeyerek aracınıza sonradan eklemiş olduğunuz çeşitli parçaları da kasko poliçesine dahil edebilirsiniz.
Kasko için ödenecek olan prim tutarı son olarak eklemek ya da çıkarmak istediğiniz teminatlara göre değişkenlikler göstererek son haline ulaşır. Birçok farklı sigorta şirketi müşterilerine ve henüz müşteri olmayan bireylere kasko konusunda geniş bir yelpaze ile birçok farklı seçenek sunarak, en uygun koşullar altında sizleri cezbetmeye çalışırlar. Çarpışma, çarpma, terör, hırsızlık, yanma, su ve sel baskını ile birlikte çeşitli doğal afetlerin bulunduğu teminat riskleri bulunur.
Kasko primi hesaplama işlemlerini gerçekleştirmek için interneti kullanabilir ya da kişisel sigorta danışmanınızdan yardım alabilirsiniz. Kişisel sigorta danışmanını kullanarak gerek araç değerleri hakkında bilgi alabilir gerek ise tercih ettiğiniz sigorta şirketi tarafından sunulmakta olan tüm hizmetler ve bu hizmetlere dair detayları da öğrenebilirsiniz.
2. El Kasko Değeri Sorgulama
Araç kasko sorgulama işlemlerini gerçekleştirmek isteyen kişilerin TSB yani Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği tarafından yayınlanmakta olan ve her ay güncellenen bir kasko değeri listesi sayesinde sahip oldukları aracın model yılına, markasına ve tipine göre araç kasko sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirler. Türkiye Sigortalar Birliği tarafından yayınlanmakta olup her ay değişiklik gösteren bu liste ile birlikte içinde bulunduğunuz yıla göre sahip olduğunuz aracın 2. El Kasko Değeri Sorgulama işlemlerini gerçekleştirmeniz mümkün. Bunun için aşağıda yer alan linke tıklamanız gerekiyor.
- Sayfanın devamında sizinle paylaştığımız linke tıklamanız halinde karşınıza aşağıdaki gibi bir sayfa gelir.
Üç farklı seçenekten oluşan bir tür 2. El Kasko Değeri Sorgulama tablosunun altında ise güncel kasko verilerine dair bir liste bulunur. Bu liste sayesinde kasko değeri hesaplama işlemlerini de gerçekleştirebilirsiniz.
- Siteye girdikten sonra bahsi geçen tablonun ilk bölümünde yer alan aracın model yılı seçeneğine tıklamalı ve 2003 ile 2017 yılları arasında bir model yılını tercih etmelisiniz.
- Daha sonra onlarca araç markasından birini seçeceğiniz Aracın Markası bölümünden bir aracı tercih etmeli ve son olarak da aracın tipi olarak belirlemiş olduğunuz markanın sahip olduğu araçlara göre bir tercihte bulunmalısınız.
Diğer yandan 2. el kasko değeri sorgulama işlemlerini bireysel olarak da bahsi geçen liste sayesinde gerçekleştirmeniz mümkün. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesi ya da aşağıda yer alan link üzerinden ulaşabileceğiniz sayfaya giderek burada yer alan kasko değeri listesini de kullanarak 2. el kasko değeri sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Normal şartlarda kasko araç değer listesi 15 yaşı baz alınarak kullanılsa ve daha eski yaş gruplarına dahil olan araçlar için sigorta veren firma ve sigortalı arasında kasko değerine karar verilse de Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinde 16 yaş ve üzerine ait de kasko değer listesi bulunuyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı Kasko Değer Listesi İçin TIKLAYINIZ!
2. El Kasko Değeri Sorgulama İşlemi İçin TIKLAYINIZ!
Araç Rayiç Bedelleri
1 Nisan 2013 yılında yeni bir kasko sistemi uygulamasına geçilmesi ile birlikte Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği’nin yanı sıra internet üzerinden ikinci el araç satan kişiler de bu fiyat listesinden faydalanabiliyor. Böylelikle aracın bahsi geçen tarihte sahip olduğu değer hesap edilebiliyor. Araç rayiç bedelleri de bu sitelerin baz alınması ile hesaplanabiliyor. Yıllık olarak güncellenmekte olan araç rayiç bedelleri, artık önceki poliçe değerine göre belirlenen kasko değerinin hesaplanmasında kullanılıyor. Böylelikle pert olmuş ya da hasar görmüş araçlar konusunda sigorta şirketleri ile yaşanmakta olan sorunlara da bir çözüm getirilmiş bulunuyor.
E Kasko Sorgulama Nasıl Yapılır?
Kara taşıtları sigortası olan kasko, araçları güvence altına alan ve çarpma, çarpılma, çalınma ve yanma gibi temel teminatlara sahip olan bir tür sigortadır. Kasko yapılırken istenilen ve istenilmeyen teminatlar belirlenerek buna göre bir poliçe belirlenir. Trafik sigortası ile kasko genellikle karıştırılıyor olsa da ikisi arasında olan en büyük fark trafik sigortasının zorunlu, kaskonun isteğe bağlı bir şekilde yaptırılıyor olmasıdır.
Trafik sigortası ile birlikte ölüm ve yaralanma gibi durumlar güvence altına alınsa da kasko sigortası söz konusu olduğu zaman belirlenmiş olan çeşitli teminatlara göre güvence bulunur. Kasko bilgilerinize çeşitli sorgulama yöntemlerini kullanarak da ulaşmanız mümkün olur. Birçok farklı kurumun 2. El Kasko Değeri Sorgulama yöntemi bulunsa da Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi çatısı altında e-kasko sorgulama işlemlerini e-Devlet resmi internet sayfası üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Fakat bunun için e-Devlet şifresine ihtiyacınız olur. Bu şifreyi temin edebilmek için ise kendinize en yakın PTT şubesine gitmeniz ve 2 TL karşılığında şifre almanız gerekiyor. Daha sonra size verilen şifreyi ilk girişten sonra değiştirmeli ve kendinize güvenli bir şifre belirlemelisiniz.
- Kasko poliçe sorgulama işlemlerini gerçekleştirmek için yazımızın sonunda yer alan linke tıklamalısınız.
- Daha sonra karşınıza gelecek olan sayfaya T.C. kimlik numarası ile belirlemiş olduğunuz E Devlet şifresini girmeli ve Sisteme Giriş Yap butonuna basmalısınız.
- Ardından bir yöntem ile siteye giriş yaptıktan sonra karşınıza plaka numaranızı girmeniz gereken bir sayfa gelir.
- Bu sistem sayesinde plaka numaranızı girdikten sonra “Sorgula” butonuna basabilir ve kasko poliçeniz ile ilgili olarak detaylı birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.