Kamu Dünyasına Dair

TÜVTÜRK Muayene Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Araçların türüne göre belirli periyotlar içerisinde düzenli olarak gerçekleştirilmesi gereken araç muayene işlemleri sayesinde hem arabanız yasalara uygun halde olur hem de kendinizin, aracınızın ve trafikteki diğer yayalar ile şoförlerin can güvenliğini sağlamış olursunuz. Araç muayenelerinin düzenli bir şekilde yapılması halinde trafikte karşımıza çıkan kötü hadiselerin sayısı en aza iner, aracınızın ömrü uzar. Muayene işlemleri için ise ilk önce internet üzerinden, cep telefonu aracılığıyla ya da TÜVTÜRK şubelerine giderek randevu alınması gerekmektedir. Randevu vakti geldiğinde ise araçlar muayenelerin gerçekleştirildiği istasyon alanlarına götürülür ve bakımları yaptırılır. Araç randevusu aldıktan sonra en merak edilen noktalardan biri de TÜVTÜRK muayene sorgulama işleminin nasıl yapıldığı meselesidir. Randevuya ilişkin detayları unutan ya da yeniden gözden geçirmek isteyen sürücüler TÜVTÜRK muayene sorgulama sayesinde bilgilere yeniden göz atabilirler.

TÜVTÜRK Muayene Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Arabanız için TÜVTÜRK ’ün muayene istasyonlarından herhangi birisi için randevu işlemlerinizi tamamladıktan sonra ister lokasyon ister randevu vaktine ilişkin detayları inceleyebilmek için TÜVTÜRK muayene sorgulama işlemi yapılmalıdır. TÜVTÜRK muayene sorgu konusunda internet üzerinde iki farklı hizmet mevcuttur. E-devlet sistemi üzerinden ve kurumun resmi sayfasından sorgulamayı gerçekleştirerek muayene randevunuza ilişkin detayları öğrenebilirsiniz.

TÜVTÜRK ’ün Sitesinden Araç Muayene Sorgulama İşlemi

  • TÜVTÜRK sorgulama işlemi için ilk olarak yazının devamında sizlerle paylaştığımız URL’ye tıklayarak ilgili sayfayı açmanız gerekmektedir.

  • Linke tıklayıp TÜVTÜRK muayene sorgulama sayfasını açıktan sonra işlemlere devam edebilmek için ekran görüntüsünde de gördüğünüz üzere sırasıyla arabanızın plaka numarasını ve muayene numaranızı yazın.
  • İşlemi yapabilmeniz için gerekli olan güvenlik kodunu doğru bir şekilde girdikten sonra “sorgula” butonuna tıklayın.

  • TÜVTÜRK muayene sorgulama işleminiz tamamlandığında karşınıza muayenenin gerçekleşeceği istasyonun ismi, hizmetin türü, muayene tarihi ve eğer muayene tamamlandıysa muayenenin sonucu gibi bilgiler çıkacaktır.

TÜVTÜRK ’ün resmi sitesi üzerinden muayene sorgulama işlemi için TIKLAYINIZ!

E-Devlet Üzerinden TÜVTÜRK Muayene Sorgulama

 

TÜVTÜRK ücretsiz muayene sorgulama işleminizi e-devlet sitesi aracılığıyla da gerçekleştirebilirsiniz. Bütün e-devlet işlemlerinde yaptığınız gibi giriş ekranına muayene sorgulamasını gerçekleştireceğiniz aracın sahibine ait TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi bilgilerini yazarak girişinizi gerçekleştirin.

  • Eğer henüz bir e-devlet şifresi edinmediyseniz kendinize en yakın PTT ofisine giderek zarf içerisinde şifrenizi temin edebilirsiniz.
  • Şifrenizi unuttuysanız ve sistemde cep telefonunuz kayıtlı ise “şifremi unuttum” butonuna tıklayarak kimlik doğrulama bilgilerini girerek yeni bir şifre elde edebilirsiniz.
  • Sisteme cep telefonu bilgisini daha önce girmediyseniz yeni şifre almak için tekrar PTT şubesine gitmeniz gerekmektedir.

  • Şifrenizi yazarak girişi gerçekleştirdikten sonra TÜVTÜRK muayene sorgulama işlemini yapabilmek için soldaki menü kutucuğunda en üst sırada bulunan “e-Hizmetler” ifadesine tıklayın.
  • Karşınıza A’dan Z’ye doğru alfabetik bir şekilde listelenen hizmetler arasından TÜVTÜRK hizmetlerini bulabilmek için U harfine gelin ve Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanlığı’nın yer aldığı bölüme göz atın.

  • Bakanlığın altında yer alan hizmetler arasından TÜVTÜRK’ü bulduktan sonra bu kuruma ait muayene sorgulama işlemlerini istediğiniz şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
  • Sorgulama için karşınıza TÜVTÜRK muayene durum sorgulama, TÜVTÜRK muayene istasyon bilgisi sorgulama ve TÜVTÜRK mobil muayene istasyon bilgisini sorgulama seçenekleri çıkacaktır.
  • Mobil muayene istasyon bilgisini sorgulamaya yarayan yazıya tıklayarak aracınızın muayenesini gerçekleştirebileceğiniz TÜVTÜRK istasyonlarının listesine ulaşabilirsiniz.
  • Durum sorgulama işlemi aracılığıyla arabanızın muayenesine yönelik durumu öğrenebilirsiniz.

E-devlet giriş ekranı için TIKLAYINIZ!

TÜVTÜRK Araç Muayene Borcu Sorgulama İşlemi

Yasalar gereği araç muayenesini düzenli olarak yaptırmak bir zorunluluk olduğu için TÜVTÜRK muayenelerini vaktinde yaptırmanız gerekmektedir. Eğer muayene vaktinde gerçekleşmezse muayenenin geçerlilik tarihi baz alınarak tarafınızdan bir gecikme bedeli talep edilecektir. Arabanın TÜVTÜRK muayene tarihinin geciktirilmesi halinde gecikme bedeli olarak her ay muayene ücretinin yüzde beşi miktarınca ceza kesilecektir ve bu para Maliye Bakanlığı bünyesindeki Gelir İdaresi Başkanlığı’na gönderilecektir.

  • İnternet üzerinden muayene gecikme bedelini öğrenmek için ilk olarak aşağıda paylaştığımız linke tıklamanız gerekmektedir.

  • Bağlantıya tıklayıp sayfayı açtıktan sonra ilk olarak aracınızın türünü işaretlemeniz gerekmektedir. Seçenekler arasında kamyonet, çekici, yarı römork, otobüs, tanker, römork, traktör, kamyon, otomobil, motosiklet, minibüs tipindeki araçlar yer alıyor.
  • İkinci adımda ise aracınızın muayeneye gideceği tarihi girmelisiniz.
  • Son olarak arabanızın son muayene geçerlilik tarihini de yazdıktan sonra “sorgula” butonuna tıklayarak gecikme bedelinizi öğrenebilirsiniz.

  • Sorgulama neticesinde karşınıza yukarıdaki ekran görüntüsünde de gördüğünüz üzere muayene ücreti ve gecikme cezasının ayrı ayrı bedeli ve en altta ise toplam değer karşınıza çıkacaktır.

TÜVTÜRK muayene hesaplama ile gecikme bedelini öğrenmek için TIKLAYINIZ

Araç Muayenesi İçin Hangi Evraklar Gereklidir?

Herhangi bir TÜVTÜRK şubesinden muayene için randevu aldıktan sonra, muayene vakti gelmeden evvel gerekli belgeleri toplamanız ve hazır bir şekilde aracınızı bakıma götürmeniz gerekmektedir. Araç muayene gerekli evraklar olmadan tamamlanmayacaktır ve bakım istasyonuna randevulu bir şekilde gitseniz dahi işlemleriniz tamamlanmadan dönmek zorunda kalırsınız.

TÜVTÜRK araç muayenesi için gerekli evraklar ve şartlar şunlardır:

  • Nüfus kağıdı: Üzerinde TC kimlik numarası yazılı olan bir kimlik ya da kimlik yerine geçecek pasaport ve ehliyet gibi belgeler.
  • Ruhsat: Aracınızın trafik tescil belgesidir. Ruhsatta muayene onayı için bir boşluk olması gerekmektedir. Eğer ki ruhsatınızda bu boşluk bulunmuyorsa aracınızın bakımının gerçekleştirildiği esnada sanal ortamda ücretsiz bir şekilde hazırlanan elektronik tespit formunu alarak trafik tescil işlemlerinin yapıldığı büroya gidip aracınız için yeni trafik belgesi edinebilirsiniz.
  • Trafik sigortası: Mali sorumluluğa ilişkin sigortanın akit belgesidir. Eğer ki insan taşıma amacıyla kullanılmayan bir römorkunuz varsa bunlar kendilerini çekip yolda seyrini sağlayan motorlu taşıtın sigortasına dahil olarak kabul edilir. Bunlar için yeni bir belge almaya gerek duyulmaz.
  • Aracın vergi ve ceza borçlarının ödenmiş olması: Vergi borcu ya da trafik cezasına ilişkin borcu henüz ödenmemiş olan hiçbir aracın muayenesi gerçekleştirilmez. Muayene vakti gelmeden önce bütün borçlarınızı kapatmanız gerekmektedir.
  • Egzoz gazı ölçüm muayene belgesi: Aracınız için düzenli olarak egzoz gazı ölçümü gerçekleştirmiş olmanız ve bu muayeneye ilişkin belgeyi yanınızda getirmiş olmanız gerekmektedir.
  • Gaz sızdırmazlık raporu ve montaj tespitine ilişkin belgeler: Bu dosyalar LPG ile çalışan araçlar için geçerlidir. Diğer türdeki araçların sahipleri bu tip belgeleri getirmek zorunda değildir. 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.