Kamu Dünyasına Dair

SGK Rapor Ücreti Ne Kadar? Nasıl Hesaplanır?

Halk arasında rapor parası olarak da bilinen iş göremezlik ödeneği; Sosyal Güvenlik Kurumunun hem işçi hem de işveren taraflarını olası kaza ve hastalık hallerine karşı güvence altına aldığı bir ödeme türüdür. Özellikle çeşitli nedenlerle uzun süre işinden ayrı kalan çalışanlar bu süreçteki gelir durumlarını merak ederler. İşveren ise, iş göremezliğin boyutuna göre geçici olarak başka bir eleman çalıştırması gerekebileceğinden fazladan ödeme yapmak istemez. Bu sorunun çözümü SGK rapor ücreti olarak işaret edilebilir.

SGK Rapor Ücreti Nedir?

Sigortalının hastalık, meslek hastalığı ya da iş kazası geçirmesi veya doğum yapması durumlarından birinde; SGK tarafından kendisine maaş yerine yapılan ödemeye rapor ücreti ya da iş göremezlik ödeneği denir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortalar Kanunu’nda açıkça belirtildiği gibi; bunun için hekim tarafından hastanın istirahati ve belirtilen dönemde aktif çalışmaması için rapor düzenlenmelidir.

1-2 gün gibi kısa süreli raporlarda iş gününe dair ücreti işveren ödemeye devam eder; ancak rapor süresinin uzaması halinde devreye Sosyal Güvenlik Kurumu girer. 3. günden itibaren iş göremezlik ödeneği almak söz konusu hale gelir.

SGK rapor ücretini almaya hak kazanabilmek için, rapor tarihinden önceki 1 yıllık süre içerisinde en az 90 gün prim yatırmış olma şartı aranmaktadır. Aksi halde kurum, bu maddi sorumluluğu karşılamama hakkını elinde tutar. Bu durum işçi statüsünde çalışan sigortalıların yanı sıra, kendi hesabına çalışmakta olan vergi mükellefleri, iş yeri ortakları, çiftçiler ve muhtarlar için de geçerlidir. BAĞ-KUR ya da yeni adıyla SGK 4B statüsündeki bu kişilerde iş göremezlik ödeneği için aynı zamanda yatarak tedavi olma ve kuruma borcu bulunmama şartları da aranır. Yatarak tedavi şartı doğum öncesi ve sonrası raporlarında aranmaz.

SGK Rapor Parası Nasıl Alınır?

SGK rapor ücreti ödemesini tam olarak ve zamanında alabilmek için raporda mutlaka teşhis bilgisinin yer alması gerekmektedir. Ayrıca hastane ya da diğer sağlık kuruluşu tarafından yapılan bildirimin; Sosyal Güvenlik Kurumunun iş yerinin bağı bulunduğu şubesine yapılmasına dikkat edilmelidir. Aksi halde hastanenin herhangi bir SGK şubesine bildirimde bulunmak işlemlerin uzamasına sebep olur.

Kazaya uğrayan ya da hastalanan işçi raporunu hızlı bir şekilde işverene teslim etmekle yükümlüdür. İşveren, eline rapor ulaştıktan sonraki 5 gün içerisinde sisteme giriş yapar ve hasta ile ilgili süreç başlamış olur. SGK ilgili başvuru için olarak onay verdikten sonra, sigortalı mesajla bilgilendirilecek ve iş göremezlik ödeneğini PTT şubesi aracılığıyla teslim alabilecektir.

SGK Rapor Ücreti Ne Kadardır?

90 gün çalışma şartı aranmakta olan SGK rapor ücretinin hesaplamasında da son 3 aylık brüt çalışma ücretinin son 3 aylık çalışma gününe bölünmesi yoluna gidilir. Bu şekilde hesaplanan günlük ücret; rapor süresi ile çarpılarak iş göremezlik ödeneği hesaplanır. Ayakta tedavilerde bu tutarın 2/3’lük kısmının ödemesi yapılır. İş kazası durumunda 90 gün çalışma şartı aranmaz.

Rapor günü hesaplanırken; ilk 2 günü ödeme sorumluluğu işverende olduğu için istirahat süresinden 2 iş günü düşülmelidir.

Örneğin aylık 3000 lira brüt geliri olan çalışan için 9000 TL üç aylık brüt gelir 90 güne bölünecektir. Bu durumda günlük 100 TL olmak üzere rapor gününe göre hesaplama yapılır. Ancak 15 günlük bir raporun ücretini hesaplarken gün sayısı olarak 13 kullanmak gerekecektir. Toplamda 1300 lira olarak hesaplanan tutarın 2/3’ü, yani 867 lira bu hastaya ait rapor ücretidir.

SGK Rapor Parası Nasıl Sorgulanır?

Sosyal Güvenlik Kurumu rapor parası ile ilgili bilgilendirmeyi; rapor kurum tarafından onaylandığı tarihte SMS yoluyla işçiye iletir.

SGK rapor parası yattı mı diye kontrol etmek isteyenler e-devlet hizmetine şifreleriyle giriş yaparak sorgu yapabilirler. Sosyal Güvenlik Kurumu altındaki Ortak Hizmetler sekmesinden 4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme ekranında yapılan ödemelerin detayını bulabilirsiniz.

SGK, en geç 15 gün içerisinde ödemeleri PTT’ye gönderir. 2 ay içerisinde teslim alınmayan ödemeler PTT’den SGK’ya iade edilerek emanet hesabına alınabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.