Kamu Dünyasına Dair

Sgk İş Göremezlik Ödeneği Nasıl Alınır?

Çeşitli sebepler ile bireylerin iş göremez hale gelmesi ile birlikte akıllara çalışılmayan bu dönemlerdeki ücretin alınıp alınamayacağı gelmektedir. İşte böyle durumlarda devreye SGK girmektedir. Yazımızda SGK iş göremezlik ödeneği nedir, iş göremezlik raporu nasıl alınır ve bu konular ile ilgili soruların cevaplarını detaylı bir şekilde bulacaksınız.

SGK İş Göremezlik Ödeneği Nedir?

Sigortalı olarak çalışan bireyin iş kazası, meslek hastalıkları, herhangi bir hastalık ya da analık hallerinden dolayı kurum tarafından görevlendirilmiş doktor ya da sağlık raporları ile belirtilen dinlenme süresi iş göremezlik durumunu ifade ederken sigortalının işe sağlık sorunlarının raporla belgelendiği günler içerisinde gidememesinden dolayı ödenen paraya da SGK iş göremezlik ödeneği denilmektedir. SGK iş göremezlik ödeneğine kurum tarafından bireye yapılan yardım da denilebilmektedir.

İş Göremezlik Raporu Nasıl Alınır?

Öncelikli olarak iş göremeyecek bireye SGK iş göremezlik ödeneğinin ödenebilmesi için bireyin bazı şartları gerçekleştirmiş olması gerekmektedir. Bu şartları şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • İş görememe durumunun başladığı tarihte sigortasının sona ermemiş olması gerekir.
  • İş görememe tarihinden önce geçen bir yıl içerisinde bireyin en az 90 gün kısa vadeli sigorta priminin yatmış olması gereklidir.
  • Kurum tarafından yetkilendirilen doktor ya da sağlık heyetinden dinlenme raporunun alınması gereklidir yani raporun devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri, sağlık ocağı, özel hastane ya da SGK ile anlaşması bulunan sağlık sunucularından alınması gereklidir.
  • 1 ya da 2 gün için alınan iş göremez raporları için SGK iş göremezlik parası ödemesi yapılmamaktadır. Bu nedenle raporun en az 3 gün olması gerekmektedir.
  • Alınacak raporda teşhisin bulunması gereklidir, raporda teşhisin bulunmaması rapor parasının alınmasına engel olmaktadır.

Eğer SGK iş göremezlik raporunu alacağınız hekim SGK’dan onay almış iş yeri hekimi ise tek seferde en fazla 2 günlük rapor verebilmektedir. Diğer kuruluşlarda bulunan hekimlerden birisinden alacağınız raporlar ise tek sefer de en fazla 10 günlük olabilmektedir. Sigortalı bireyler 1 yıl içerisinde en fazla 4’er sefer 10 günlük raporlar olmak üzere toplamda en fazla 40 günlük rapor alabilmektedirler. Yani SGK 40 günden sonrası için SGK iş göremezlik ödemesini gerçekleştirmeyecektir.

İş Göremezlik Raporu Sorgulama Nasıl Yapılmaktadır?

Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte bireylerin zaman kaybının önüne geçen E Devlet uygulaması SGK iş göremezlik raporu sorgulama işleminde de karşımıza çıkmaktadır. E Devlet sistemi aracılığı ile internet bağlantısına ulaşabildiğiniz her yerden zaman kaybetmeden iş görmezlik raporunuzu sorgulayabilirsiniz. Aşağıda bulunan linke tıklayarak kolayca sorgulama sayfasına ulaşabilirsiniz.

Linke tıkladıktan sonra sisteme girebilmek için T.C kimlik numaranızı ve E Devlet şifrenizi girmeniz gerekmektedir. Bu işlemlerin ardından açılan sayfada sorgulamanızı gerçekleştirebilirsiniz. Eğer istirahat raporunuz bulunmuyor ise sistem iş göremezlik ödemenizin olmadığı uyarısını size verecektir. İstirahat raporuna sahipseniz de gerekli bütün bilgileri görüntüleyebilirsiniz.

E Devlet sistemine girmek için hala şifreniz yoksa tek yapmanız gereken size en yakın PTT şubelerine giderek 2 TL’lik bir ödeme ile şifre sahibi olmanız olacaktır.

İş Göremezlik Raporu Sorgulama İçin TIKLAYINIZ!

SGK Rapor Parası Ne Zaman Yatar?

SGK iş göremezlik ücretinizi yani rapor paranızı iş göremez durumunuz sonlanmadan alabilmeniz mümkün değildir. Raporunuz iş göremez durumunuzun sonlanmasının ardından işleme konulduğundan dolayı işe başladıktan yaklaşık olarak 20 ile 45 gün arasında ya da sonrasında alabilirsiniz. Ayrıca SGK iş göremez ödeneğiniz yani rapor paranız genellikle ayın 8’i ile 14’ü arasında SGK ile anlaşmalı olduklarından dolayı Ziraat Bankası ya da PTT aracılığı ile yapılmaktadır.

Rapor parası yattı mı sorusunun cevabını merak eden bireyler ise çeşitli yöntemler ile rapor parası sorgulama işlemini gerçekleştirirler.

TC İle Rapor Parası Sorgulama

SGK iş göremezlik ödeneği bulunan bireylerin en çok merak ettikleri rapor parası yattı mı sorusunun cevabını öğrenebilmeleri için sorgulama işlemini yapmaları gerekmektedir. Bireyler bu işlemi internet üzerinden hiç vakit kaybetmeden gerçekleştirebilirler. Bunun için aşağıda bulunan linke tıklamanız yeterli olacaktır.

TC İle Rapor Parası Sorgulama İçin TIKLAYINIZ!

Ziraat Bankası Rapor Parası Sorgulama

SGK iş göremezlik ödeneği alacak birey eğer Ziraat Bankası müşterisi ise internet bankacılığı üzerinden çevrimiçi işlemlerin bölümünden SGK sekmesini seçerek gerekli sorgulama işlemini yapabilir.

Bireyler sorgulama işlemlerini yukarıda bahsedilen iki seçenek dışında yöntemlerle de sorgulayabilirler. Bunlar;

Telefon Bankacılığı İle Sorgulama: Telefon bankacılığı ile sorgulama işleminin gerçekleşebilmesi için 444 0 000 telefon numarasının aranması gerekmektedir. Böylece hangi gün rapor alındığını, rapor parasının alındığını ya da alınmadığını kolayca öğrenebilirsiniz.

Sms İle Sorgulama: Rapor parası durumunu öğrenmek isteyen bireyler TC kimlik numarası ardından rapor parası sorgu yazıp 4747’ye sms göndererek sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirler.

SGK Sayfasından Sorgulama: SGK iş göremez raporuna sahip çalışan SGK’nın resmi internet sitesi aracılığı ile TC kimlik numarasını girmesi halinde rapor parasının yatıp yatmadığını öğrenebilir.

E Devlet ile Sorgulama: Bütün kamu kuruluşlarının bir çok işlemini yaptıran E Devlet aracılığı ile rapor parası sorgulama işlemi de yapılabilmektedir. E Devlet şifresine sahip olmak bunun için yeterlidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.