Kamu Dünyasına Dair

SGK İdarelerce Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu, isteğe bağlı sigortaları saymadığımız durumda genel olarak bir işveren ile çalışan üzerine kurulu ilişki üzerine hizmetlerini sunar. İşveren durumundaki kişi çalışanları için belirli ödemeler yaparak onların başta emeklilik hakları ve sağlık ile ilgili hizmetleri olmak üzere birçok haktan yararlanabilmelerinin önünü açar. Elbette bu durum için her işverenin, her kurumun ve dolayısıyla her idarenin Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödemelerini gerçekleştirmesi gerekir. Ödemelerin düzenli yapılmadığı ya da kimi ödemelerin aksadığı durumda ise ortaya bir borç çıkar. Bu borcun varlığına ilişkin detayları öğrenmek için ise SGK idarelerce borç sorgulama işlemi gerçekleştirilmelidir.

SGK idarelerce borç sorgulama işleminin yapılması için temelde iki yöntem bulunur. Bunlardan birisi internet üzerinden son derece hızlı ve ücretsiz bir şekilde gerçekleştirilen sorgulama iken bir diğeri ise herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumu merkezine giderek sıranın size gelmesini bekleyip yetkili ile yapacağınız görüşme sonucunda detayları öğrenmek şeklindedir. Bu sorgulama işlemini internet üzerinden gerçekleştirmek istiyorsanız Sosyal Güvenlik Kurumu’na yönelik işlemler için bir kullanıcı adınızın ve şifrenizin bulunması gerekir.

SGK İdarelerce Borç Sorgulaması İçin Ne Yapmak Gerekir?

  • Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden borç sorgulama işlemi yapmak için kurumun internet üzerinden sağladığı hizmetten faydalanabilirsiniz.
  • İlk olarak yazımızın devamında sizlerle paylaştığımız bağlantıya tıklayarak idarelerce e borç sorgulama sayfasını açın.


  • İlgili bağlantıya tıkladığınız zaman karşınız TC Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hizmete açılan ve idareler tarafından elektronik olarak borç sorgulama işlemini gerçekleştirmeye yarayan sayfa açılır.
  • Bu sayfada ilgili boşluklara elektronik işlemleri gerçekleştirmek için SGK’dan aldığınız kullanıcı adınızı ve belirlediğiniz şifreyi girmeniz gerekir.
  • Daha sonra güvenlik kodunu ilgili boşluğa yazın. Eğer bu kodu okuyamıyorsanız hemen yanında yer alan “yenile” butonuna basarak farklı bir görselin gelmesini sağlayabilirsiniz.
  • Son olarak sayfanın en altında yer alan “giriş yap” yazısına tıklayarak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

SGK İdarelerce Borç Sorgulama İşlemini İçin TIKLAYINIZ!

SGK Kullanıcı Adı ve Şifresi Nedir, Kimlerde Bulunur?

Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesindeki hizmetlerden online olarak faydalanmak isteyen kişilerde bulunan kullanıcı adı ve SGK şifresine sahip olmak için en az bir sigortalı işçi çalıştıran bir işveren olmanız gerekir. 5510 numaralı sosyal güvenlik kanununun dördüncü maddesinin ilk fıkrasında yer alan (a) bendinin içeriğinde de belirtildiği üzere en az bir sigortalı çalıştıran bütün işverenlerin hem sigortalının işe giriş ve işten çıkış tarihlerini bildirmek hem de aylık prim ve hizmet belgelerini SGK’ya göndermeleri için elektronik ortamda işlem yapmaları zorunlu hale getirilmiştir.

Dolayısıyla bu belgelerin elektronik ortamda internet üzerinden gönderilebilmesi için de işyeri dosyasını tescil ettiren bütün işverenlere ya da işverenlerin vekil tayin ettikleri kişilere bir e-sigorta kullanıcı adı ve şifresi sunulur. İşlemlerin hızlandırılması, iş yükünün önüne geçilmesi ve maliyetin azalması gibi önlemler alındığı için zaman dolmasa dahi belgelerin online ortamda değil de kağıt şeklinde elden teslim edilmesi halinde belirli para cezaları işverenlere yansıtılır.

Hem SGK idarelerce borç sorgulama işlemini yapabilmek için hem de bu tip maddi yüklerin altına girmemek için e-sigorta kullanıcı adı ve şifrenizi en kısa süre içerisinde almanız gerekir. Başvuru için ihtiyacınız olan şeyler ise; bir kopya halinde “e-sigorta hizmetleri için internet kullanıcı adı ve şifre için başvuru formu” ile iki kopya halinde “e-sigorta sözleşmesinden” ibarettir.

Başvuru işlemlerinin geçerli olması için işverenin kuruma bizzat gitmesi ya da tüzel kişi konumundaki işverenler için temsil hakkına sahip yetkililerin kuruma gitmesi gerekir. Başvuru işlemlerinin bir vekil aracılığıyla gerçekleştirilmesi gerekiyorsa başvuru formunda imzası yer alan işveren kişinin imza sirküsü ve vekaletnamenin aslı ya da noter tarafından onaylanmış bir kopyasının ibrazı gerekli görülür.

Bu gereksinimlerin karşılanması ve kişinin vekil tayin edilmesi durumunda söz konusu vekil, bu hakkı aldığı işveren ve kurum için Sosyal Güvenlik Kurumu’na her tip başvuru yapabilme, bu kurumla her çeşit sözleşme imzalayabilme ve kurumdan belge alabilme hakkına sahip olur. Başvuru işlemleri için ise iş yerinin bağlı olduğu sosyal güvenlik merkezine gidilmesi gerekir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.