Kamu Dünyasına Dair

Tüm Yönleri İle SGK Doğum İzni ve Doğum Parası

SSK kapsamında ya da devlet memuru olarak çalışmakta olan kadınlar doğum öncesi ve sonrası süreler açısından sekizer haftadan olmak üzere toplamda 16 haftalık SGK doğum iznine sahip olur. Bununla birlikte doktor tarafından onay verilmesi halinde kadınlar doğumdan önceki son üç haftaya dek çalışmaya devam ederek doğum izninin geri kalanını doğumdan sonra kullanabilir. Doğum izni kaç hafta diye merak ediyorsanız normal doğumlarda 16 hafta olduğunuz söyleyebiliriz. Bu izni nasıl kullanacağınız ise tamamen size kalmış. Zira 40 haftalık bir süreçten oluşan hamilelik döneminin 32. haftasından itibaren doğum izninizi kullanabileceğiniz gibi dilerseniz 37. haftaya dek çalışarak geriye kalan 5 haftalık süreyi doğumdan sonra kullanabilirsiniz. Bu nedenle de doğum öncesi ve sonrası doğum izni kaç gün sorusunun cevabı da değişkenlik gösterir. Bu şekilde kullanılacak olan bir SGK doğum iznine sahipseniz doğum öncesinde 3 hafta yani 21 gün, doğum sonrasında ise 13 hafta yani 91 gün boyunca izinli olursunuz.

Birden fazla bebek bekleyen hamileler için durum biraz daha farklı olur. İkiz gebelikte doğum izni ne kadar sorusunun cevabı ise doğum öncesine ilave olarak gelecek olan iki haftalık izinle birlikte doğum öncesinde 10, toplamda ise 18 hafta şeklinde verilebilir. Özel sektörde doğum izni de aynı şekilde gerçekleşir.

Merak edilen başka bir konu da doğum şeklinin doğum iznini etkileyip etkilemediği yönünde olur. Gerek sezaryen gerek ise normal doğum yapın her halükarda belirlenmiş olan süre zarfı dahilinde izin kullanabilirsiniz. Buna planlı bir şekilde yapılacak olan erken doğumlar da dahil olur. Yapılacak olan hesaplamalar son adet tarihi ve erken dönemde çekilmiş olan ultrasonda görülen bebeğin büyüklüğü üzerinden 40 hafta kapsamında yapılır.

Doğum Sonrası İzinler

Doğumdan sonra izin almak isteyen anneler, iki yıllık bir izin kullanma fırsatına sahiptir. Anne tarafından talep edilmesi halinde herhangi bir sorun yaşanmadan tam iki yıl boyunca izin alınması mümkün olur. Bunun için ise çalışılmakta olan kuruma başvuruda bulunmanız gerekir. Vatandaşlık hakkı olan bu izin çalışılmakta olan kurum tarafından verilecek olup bu süreç dahilinde kişilere ücret verilmez.

Diğer yandan doğum yapan anneler bir başka hakka daha sahip olur. Bu hak ise yarı zamanlı bir şekilde çalışma iznidir. Anneler diledikleri takdirde 6 ay boyunca yarı zamanlı çalışabilirler. Yani günde 8 saat çalışan biri 4 saat çalışarak da işine devam edebilir. Doğum yapmasına rağmen iznini bilmeyen kişiler gerekli evrakları bir araya getirdikten sonra beş yıl içerisinde SGK doğum izni parası alabilir. Yarı zamanlı çalışma izni erkeklere verilmemiştir.

Erkeklerin de SGK doğum iznini kullanması mümkün olur. Doğum sonrasında kullanılabilmekte olan bu izin yalnızca beş gün süresince geçerli olur. Hafta sonları ise bu günlere dahil edilmemiştir. Bununla birlikte alınan izinler resmi tatil ya da bayram tatiline denk gelmiş olsa dahi izin değişmez.

Bununla birlikte yeni doğum yapan anneler günde 1.5 saat olmak üzere bir yıl boyunca süt izni kullanma hakkına da sahip olur. Bu izin annenin kişisel tercihine bağlı olarak kullanılabilir.

Süt Parası – Emzirme Parası

Süt parası ya da emzirme parası isimleriyle bilinen ve doğum sonrasında alınabilmesi için sunulmuş olan sosyal yardım yeni doğum yapmış olan annelere ya da bu kişilerin gerekli şartları yerine getirememesi halinde babalara verilir. 2017 yılı için bu yardım için belirlenmiş olan ücret 132 TL’dir. Bu yardımı almaya hak kazanmış olan kişiler SGK Müdürlükleri ile iletişime geçebilirler. Diğer yandan 2018 yılında bu ücretin ne olacağı henüz bilinmiyor. Fakat emzirme ödeneği genellikle her yılın Ocak ayında belirleniyor ve SGK aracılığı ile kamuoyuna bildiriliyor.

Emzirme ödeneği alma koşulları arasında herhangi bir yerde çalışma şartı bulunmadığı için hiçbir işte çalışmayan kişiler dahi bu yardımdan faydalanabilir. Öyle ki eşlerin sigortalı olarak çalışması halinde de doğum yapmış olan kadınların bu ödenekten yararlanması mümkün oluyor. Süt parasından sigortalı çalışan ya da Bağ-Kur’lu olan kişiler yararlanabilir. Fakat bunun için son bir yıla ait en az 120 günlük sigorta priminin yatırılmış olma koşulu bulunuyor. Bu koşulu yerine getiren ve Bağ-Kur’lu olup da prim borcu bulunmayan kişiler süt parası ödeneğini almaya hak kazanıyor. Diğer yandan Emekli Sandığı kapsamında çalışan kişiler doğum yardımı olarak bir başka sosyal yardım aldıkları ve bu yardımın ücreti süt parasına oranla daha fazla olduğu için böyle bir yardım almıyorlar. Bununla birlikte süt parası ödeneği yalnızca bir defa veriliyor.

Süt parasını almaya hak kazanmış olan ve 4A kapsamında çalışmakta olan anne ya da ebeveynler doğumun ardından Sosyal Güvenlik Kurumu sistemine hastane tarafından yapılan işlemler sırasında girilir. Böylelikle bu kişilerin herhangi bir talepte dahi bulunmasına gerek kalmadan bu yardımı alması mümkün olur. Bu ücret Ziraat Bankası’na yatırılır. Diğer yandan sürecin bu şekilde doğru bir şekilde işlememesi halinde yaşadığınız yerde bulunan Sosyal İl Müdürlüğüne doğum raporu, talep dilekçesi ve nüfus cüzdan belgeniz ile birlikte giderek başvuruda bulunabilirsiniz. Eğer 4B sigortası kapsamında çalışmakta olan sigortalı bir kişiyseniz bu durumda yaşadığınız yerde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu ya da İl Müdürlüğüne bahsi geçen evraklar ile birlikte gitmeniz gerekir. Daha sonra yine aynı şekilde Ziraat Bankası üzerinden ücret alabilirsiniz.

SGK Doğum Parası Sorgulama – Süt Parası Sorgulama

Gerek süt parası sorgulama gerekse SGK doğum parası sorgulama işlemleri sosyal bir yardım olduğu için aynı site üzerinden aynı yöntemler doğrultusunda yapılır. Bunun için ilk olarak yazımızın sonunda yer alan linke tıklamanız gerekir. Bu linke tıkladıktan sonra karşınıza gelecek olan sayfa üzerinden “Kimliğimi Şimdi Doğrula” seçeneğine basmalısınız. Daha sonra karşınıza bir giriş ekranı gelir.

  • Burada yapmanız gereken şey T.C. kimlik numarası ile birlikte e-Devlet şifresi girmek olur.
  • E-Devlet şifresine sahip değilseniz kendinize en yakın PTT şubesine giderek 2 TL karşılığında bu şifreyi temin edebilirsiniz.
  • Daha sonra ise sorgulama işleminiz anında yapılmış olur.
  • Eğer herhangi bir yardım parası alma hakkına sahip değilseniz karşınıza şöyle bir ekran gelir.

  • Bu sosyal yardımı alma hakkına sahip olduysanız bu konu ile ilgili bilgilere bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

SGK Doğum Parası Sorgulama İşlemi İçin TIKLAYINIZ!

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.