Kamu Dünyasına Dair

Ruhsata Lpg İşletmeme Cezası Nedir?

LPG yakıtı kullanılan otomobillerin sayısı gittikçe artıyor. Bunun nedeni ise LPG yakıtı fiyatlarının diğer araç yakıtlarına göre daha uygun olması. Aracın LPG’ye dönüşümünün ise birtakım kuralları vardır. Araca LPG taktırdıktan sonra bir ay içerisinde, yapılan değişikliğin ruhsata işlenmesi mecburidir. İşlenmemesi durumu kanuna göre cezaya tabidir. Bu yazıda dönüşümü yapılmış araçlarda, ruhsat işletmesinin nasıl yapılacağı ve LPG ruhsata geç işletme cezası nedir ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz.

LPG’yi Ruhsata İşletme Ücreti Ne Kadardır?

Öncelikle belirtilmesi gereken bir konu var ki, Karayolları Trafik Kanunu’na göre araçta yapılan herhangi bir fiziksel değişikliğin 30 gün içerisinde ruhsata işletilmesi mecburidir. Buna LPG dönüşümü de dahildir. Aracın LPG değişimi yapıldıktan sonra en geç bir ay içinde ruhsata işletilmesi mecburidir. Aksi takdirde ceza ödemek zorunda kalabilirsiniz. LPG ruhsata işletme masrafı birkaç kalemin toplamından oluşur. Proje ve montaj ücretinin ardından aşağıda yer alan işlemler için ayrı ayrı ücret ödenir;

  • Sızdırmazlık Raporu: 35.00 TL
  • Ek-1 Formu: 15.00-20.00 TL arası
  • Araç Muayene Ücreti: 191.50 TL
  • Ruhsat İşleme İçin Ücret: 81.50 TL

LPG Dönüşümü Ruhsata Nasıl İşletilir?

LPG’yi ruhsata işletmek için birtakım prosedürler vardır. Ruhsata işletme için şu yöntemler izlenir;

  • LPG montajını yapan yerden fatura, garanti belgesi ve proje alınır.
  • Vergi dairesinden, araç muayenesi öncesi ‘borcu yoktur’ yazısı alınır. Borç varsa ödenmelidir.
  • Makine Mühendisleri Odası’ndan sızdırmazlık raporu alınır.
  • Trafik sigortası yapan bir kuruluştan EK-1 belgesi alınır.
  • Araç muayeneye sokulur. Tüvtürk’ün herhangi bir istasyonunda bu işlemi yapmak mümkündür.
  • İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şube’ye giderek aracın LPG’ye dönüştürüldüğüne dair dilekçe verilir. Aynı gün içerisinde veya bir gün sonra ruhsatta gerekli değişiklik yapılır.

Araca dair borç sorgulama işlemi internet vergi dairesi üzerinden yapılabilir. Muayeneye gitmeden önce bir aksaklık yaşanmaması için, borç sorgulama işlemi yapmak vakit kazandıracaktır. Bunun dışında anlaşılmayan bir nokta olduğunda dönüşümü yapan istasyondan yardım ve yönlendirme alınabilir.

Daha önce LPG dönüşümünün en geç bir ay içerisinde ruhsata işletilmesi gerektiğinden bahsetmiştik. LPG ruhsata işletme 1 ayı geçerse kanuna göre cezası vardır. Ruhsata LPG işletmeme cezası 2017 yılı için 95.00 TL’dir. Erken ödemede bu tutar 71.25 TL’ye düşer. Ayrıca 10 ceza puanı vardır.

LPG’yi Ruhsata Geç İşletme

LPG ruhsata işli değil ne olur diye merak edenler için bu sorunun cevabının araç sürücüsünün ceza alma ihtimali olduğunu daha önce söyledik. Bunun dışında bu süre  aşılmış ise, aracın trafikten men edilme riski vardır. Bu durumda araç sahibine çekici ücreti ve aracın bağlanma ücreti de ek olarak maliyet yaratır. Çevirme ya da kaza durumunda ruhsata LPG işletmeme cezası çıkar. LPG dönüşümü yapıldıktan sonraki yıl ruhsata işletme işlemi yapılamaz. Çünkü tankın takıldığı yıldan sonraki yıl aynı fatura ve proje ile işlem yapılmaz. Bu durum tankın üzerinde bulunan seri numarasına bakılarak anlaşılabilir.

LPG Sistemini Araçtan Kaldırmak

Yazının bu kısmına kadar, LPG ne kadar sürede ruhsata işlenmeli, ruhsata LPG işletmeme cezası, LPG işli değil cezası ne kadar gibi soruların cevaplarını aradık. LPG kullanımından herhangi bir sebepten dolayı memnun kalmayanların da LPG sistemini araçtan kaldırdıktan sonra yine ruhsata sistemin kalktığını işletmeleri gerekiyor. Bunun için söküm yapılan yerden alınan işçilik faturası ile birlikte Makine Mühendisleri Odası’na söküm projesi çizdirilir. Tüvtürk kanalı ile araç muayene ettirilir. Sonrasında Trafik Tescil Şube’ye gidilerek ruhsatta bulunan LPG çıkarılır.

LPG Dönüşümünde Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Ruhsata LPG işletmeme cezası dışında, aracın yakıt sisteminde meydana gelen değişiklik hakkında araç sahibinin dikkat etmesi gereken başka noktalar da vardır;

  • Yapılan değişikliğin sigorta şirketine bildirilmesi gerekir. Aksi takdirde LPG kaynaklı sorunlarda kasko, aracın masraflarını karşılamaz.
  • LPG tanklarının ömrü 10 yıldır. Bundan yaşlı tankları kullanmak, tehlike oluşturur. 10 yılı dolmamış tanklarda ise yıpranma varsa mutlaka değişikliğe gidilmelidir.
  • Aracın bakımları, LPG sistemleri hakkında bilgisi olan servisler tarafından yapılmalıdır.
  • Yakıt sistemi değişen aracın bakımları ihmal edilmemelidir. Aracın motor aksanının yeni yakıta verdiği tepki kontrol edilmelidir.
  • Kaçak ihtimali olduğunda aracın hemen teknik servise kontrolü yaptırılmalıdır.
  • Gaz almak için güvenliği kanıtlanmış markalar tercih edilmelidir.
  • Dönüşümü yapacak servisin gerekli yetki belgelerine sahip olması önemlidir.
  • İkinci el araç alımında araç LPG’li ise ruhsat durumu kontrol edilmelidir.

LPG’nin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

LPG kullanmanın kuşkusuz en önemli avantajı, araç yakıtları içerisinde en ekonomik olanı olmasıdır. Bunun dışında LPG ile çalışan araçlarda motor ömrünün daha uzun olduğu bilinir. Bu durum ise motor bakım maliyetini ciddi anlamda düşürür. Aynı zamanda bu yakıt, diğer yakıtlarla kıyaslandığında daha az karbon salınımı ürettiği için daha çevrecidir. LPG takılan bir aracın istenildiği zaman benzin ile çalışmasını sağlayan bir sistem vardır. Bütün bu avantajlar, LPG kiti montajının uzman bir personel tarafından yapıldığı durumlarda ortaya çıkmakta.

Dezavantajlara gelirsek, LPG için tank kurulumu yaparken ya aracın bagajında daralma ya da araç manifoldunun delinerek orijinalliğe zarar verme sorunu yaşanır. LPG kullanan kişiler arasında, aracın performansını olumsuz etkilediğine dair de bir görüş vardır. Kapalı otoparklara LPG kullanan araçların alınmaması ise sürücülerin yaşadığı bir başka problemdir. Geç kalınırsa sürücü ruhsata LPG işletmeme cezası ile karşılaşabilir ve aracın trafikten men edilmesine kadar problemler yaşayabilir.

Unutulmamalıdır ki, trafikle ilgili kurallar herkes için oluşturulmuştur. Hem karşı tarafı, hem araç kullananı, hem yolcuları hem de yayaları gözeterek oluşturulan bu kurallarda asıl olan can güvenliğini sağlamaktır. Doğal olarak araçlarda yapılacak değişiklikler, yasalar çerçevesinde belirlenen kurallara uygun yapılmalıdır. Özellikle aracın önemli kısımlarından olan yakıt sisteminde değişiklik yapılacaksa, çok dikkatli olunmalıdır. LPG’ye olan rağbetin de artması ile çok sayıda dönüşüm istasyonu hizmete girdi. Çoğu istasyon bir gün gibi kısa sürelerde araçları sahiplerine teslim etmekte. LPG dönüşümü yapan şirketin aracı sahibine teslim ederken, yeni sistem hakkında mutlaka araç sahibini bilgilendirmesi gerekir. Aracın periyodik muayeneleri sırasında, LPG sistemi de gözden geçirilir. Araçların düzenli olarak muayeneye sokulma nedeni, aracın trafiği tehdit edecek bir sorunu olup olmadığının belirlenmesidir. Bu muayene sırasında yakıt tankında ya da sistemde bir sorun olduğunun fark edilmesi halinde araç trafiğe çıkamaz. Bu noktada sorunun giderilmesi önem taşır. Araç sahipleri dönüşüm yaptıktan sonra ceza ile karşılaşmamak için, zamanında bu işlemi yapmalıdır. Bütün bu işlemlerin bir gün gibi kısa bir sürede halledildiğini de ekleyebiliriz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.