Kamu Dünyasına Dair

Plaka Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Yeni bir araç satın almak istiyorsanız ya da aracınızın cezaları hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığınızı düşünüyorsanız plaka sorgulama işlemini kesinlikte yaptırmanız gerekmektedir. Özellikle ikinci el araç alırken plaka sorgulama işleminin yapılması, aracın yeni sahibinin ilerde mağdur olmasının önüne geçer. İkinci el araç alım satımlarında, genelde aracın önceden kalan borçları plaka sorgulama işlemi ile araştırılmadığı için alıcı konumundaki kişiler sürpriz cezalarla karşılaşabiliyor ve çeşitli mağduriyetler yaşayabiliyorlar.

Plaka Nasıl Sorgulanır?

Araç plaka sorgulama işlemlerinizi hem internet üzerinden hem de kısa mesaj vasıtasıyla gerçekleştirebilirsiniz. Sizlere plakaya ait cezaları, hasar kayıtlarını ve kaza raporlarını görüntülemenin yollarına ait tüm detayları bu yazıda anlattık.

1. SMS ile Plaka Sorgulama Nasıl Yapılır?

SMS ile plaka sorgulama yaparak aracın kaza ve hasar kayıtlarını görüntüleyebilirsiniz. Böylelikle ikinci el bir araç almadan önce araca ait önemli detaylar hakkında fikir sahibi olabilir ve satıcı kişi ya da kuruluşun sizi kandırmasını engelleyebilişiniz. SMS vasıtasıyla araç plaka sorgulama işlemi için bütün GSM operatörlerinden 5664’e kısa mesaj göndermek yeterli olacaktır.

Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone fark etmeksizin bütün GSM operatörlerinin müşterileri bu hizmetten 4 Türk Lirası karşılığında faydalanabilir. SMS ile plakaya ait kaza kayıtlarını sorgulamak için aracın plaka numarasını yazıp 5664’e bir kısa mesaj göndermeniz yeterli olacaktır.

Diyelim ki aracın plakası 34KDC78, bu durumda 34KDC78 yazıp 5664’e SMS atmanız aracın kaç tane kazaya karıştığı, bu kazaların tarihlerinin ne olduğu gibi bilgileri size sunacaktır. Aracın kaza bilgilerinden yola çıkarak da hasar ve değişen parçalara ilişkin detaylara ve eksper raporlarına ulaşmanız da mümkündür.

İlk mesajda karşınıza çıkan aracın kaza bilgilerinden ilgilendiğiniz kazanın tarihini bir kenara not alın ve kazada hangi parçaların değiştiğini, ne gibi maliyetlerin ortaya çıktığını öğrenmek için 5664’ten bir eksper raporu sorgulayın. Bu işlem için ise PARCA yazıp bir boşluk bıraktıktan sonra aracın plaka kodunu girin ve yeniden bir boşluk bırakıp söz konusu kaza tarihini yazarak kısa mesajı 5664’e gönderin.

Örnek: PARCA 34KDC78 01/01/2016

İlgili mesajı gönderdikten sonra plaka sorgulama işleminiz gerçekleşecek ve 01.01.2016 tarihli kazaya ait eksper rapor bilgileri tarafınıza ulaşacaktır. Bu raporda kaza sonrası meydana gelen hasara yönelik işçilik toplam tutarı, parça toplam tutarı, değişen parça bilgileri gibi tüm detaylar size verilecektir. Aynı şekilde bu işlemin ücreti de 4 Türk Lirası’dır.

Plaka sorgulama işlemleri kapsamında kaza tespit tutanağı, ya da kısaca KTT’ye de ulaşmanız mümkündür. Sorgulama yapmak istediğiniz aracın kaza tespit tutanağına ulaşmak için KT yazıp bir boşluk bıraktıktan sonra araca ait plaka kodunu girdiğiniz mesajı 5664’e göndermeniz yeterlidir.

Örnek: KT 34KDC78

Aynı şekilde araca ait plaka sorgulama işlemleri kapsamında poliçe araştırması da yapabilirsiniz. Bunu için ise TRAFIK yazıp bir boşluk bıraktıktan sonra araç plaka numarasını 5664’e göndermek yeterli olacaktır.

2. İnternetten Plaka Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Araca ait kaza ve hasar kayıtlarını sorgulamak için internetteki hizmetlerden faydalanmak istiyorsanız Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin sunduğu servisten yararlanabilirsiniz. Yazının devamında yer verdiğimiz linke tıklayarak ilgili siteyi açabilirsiniz.

Linke tıklayıp siteyi açtıktan sonra karşınıza yukarıdaki görüntüde yer alan sayfa gelecektir. Kaza tespit tutanağı sorgulama ve itiraz hizmeti sunan bu sayfada hizmet yapabilmek için araca ait plaka kodunu, sigortalı TC kimlik numarasını girmeniz gerekiyor. Araç size ait değilse, satın almak istediğiniz kişiden TC kimlik numarasını rica edebilirsiniz. TC kimlik numarası haricinde vergi kimlik numarası da kullanılabilir.

İstenen bilgileri yazıp güvenlik aşamasını geçtikten sonra “ara” butonuna tıklayın ve sorgulamanızı tamamlayın.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nden araç kazası sorgulama için TIKLAYINIZ!.

Plakaya Ait Eksper Raporu Sorgulama İşlemi İnternet Üzerinden Nasıl Yapılır?

Kaza bilgilerini öğrendikten sonra söz konusu kazalar sebebiyle bu araçta meydana gelen hasarların ne seviyede olduğunu ve eksper raporunu da aynı servis üzerinden öğrenebilirsiniz.

Plakadan eksper raporu sorgulamak için aşağıda linkini verdiğimiz sayfaya araca ait plaka kodunu, kimlik türü, kimlik numarası ve hasar tarihi gibi bilgileri yazdıktan sonra “ara” ifadesine tıklamanız yeterli olacaktır.

İnternet üzerinden eksper raporu sorgulama işlemi için TIKLAYINIZ!.

Plakaya Ait Trafik Cezası Sorgulama

Cep telefonunuzdan aracın plakasına ait trafik cezalarını sorgulamak için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sunulan SMS servisinden faydalanabilirsiniz. Trafik para cezalarının kısaltması olan TPC hizmeti sayesinde tüm borçları çok kısa sürede öğrenmeniz mümkündür.

Hizmetten yararlanmak için cep telefonlarının mesaj kısmına TPC yazıp bir boşluk bıraktıktan sonra aracın plaka kodunu yazın, bir boşluk bırakıp araca ait tescil tarihini yazın, son bir boşluk daha bırakarak bu sefer TC kimlik numaranızı yazın. Daha sonra yazmış olduğunuz bu mesajı 1189’A SMS olarak gönderin.

Örnek ile anlatmak gerekirse mesajın formatı şu şekilde olacaktır:

TPC 34ABC34 10112015 12345678912

Siz bu mesajı 1189’a gönderdikten sonra size verilen trafik cezalarını daha detaylı bir şekilde incelemek istiyorsanız TPC AYRINTI yazıp 1189’a bir başka SMS göndermeniz gerekmektedir.

1. EGM Plaka Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

EGM plaka sorgulama işlemi, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesi üzerinden gerçekleştirilir. Yazının devamında yer alan EGM plaka sorgulama işlemine ait linke tıklayarak ilk adımı yerine getirin.

Bağlantıyı açtıktan sonra ekran görüntüsünde yer alan sayfaya girmiş olacaksınız. Bu sayfa aracılığıyla Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sistemlerinde kayıtlı olan otopark ve trafik cezalarına ulaşabilirsiniz. Sorgulamayı gerçekleştirmek için ilgili boşluklara isim, soyisim, TC kimlik numarası ve doğum yılı bilgilerini girmeniz gerekmektedir. Talep edilen bilgileri girdikten sonra son bir seneye ait otopark ve trafik cezalarını sorgulamış olursunuz.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sitesinden trafik ve otopark cezası sorgulamak için TIKLAYINIZ!.

2. E Devlet Plaka Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

E devlet plaka sorgulama işlemi ile araca ait ceza bilgilerini öğrenebilirsiniz. Turkiye.gov.tr URL’sini tarayıcınız adres çubuğuna yazarak E Devlet sitesini açın ve her zaman yapmış olduğunuz gibi sağ üst köşedeki giriş butonuna tıklayın, karşınıza gelen giriş ekranında ilgili yerlere TC kimlik No’nuzu ve e devlet şifrenizi girin.

Giriş yaptıktan sonra yönlendirildiğiniz ana sayfanın sol yukarı kısmındaki Turkiye.gov.tr logosunun altında bulunan E Hizmetler başlığına tıklayın. Bu bölümde e devlet bünyesindeki tüm hizmetlerin alfabetik olarak listelenmiş halini göreceksiniz. Plaka üzerinden sorgulama işlemleri Emniyet Genel Müdürlüğü çatısı altında olduğu için E harfine gelerek EGM hizmetlerini görüntüleyin.

EGM hizmetlerinin altında karşınıza çıkan “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” yazısına tıklayarak işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Plaka Sorgulama Kime Ait?

Önceden e devlet üzerinden plaka bilgisini girdiğiniz her aracın detaylı bilgilerini öğrenmek mümkündü fakat bu hizmet kapatıldı. Plakanın kime ait olduğunu öğrenmek için Emniyet’ten destek isteyebilirsiniz.

Boş Plaka Sorgulama

Bu hizmet de önceden e devlet çatısı altında sunuluyordu fakat kötüye kullanım artınca yalnızca adınıza kayıtlı araçlara yönelik sorgulama işlemlerinin yapılmasına imkan tanınmaya başlandı. Boş plaka sorgulama işlemi için trafik şubelere başvurabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. fatih dedi ki:

    merhba
    bir arac satın aldım vekalettname le noter 10 gun sure verdi ama bu 10 gun icrsinde aracın satşını adıma alamdım cungu aracın 10000 tl vergi borcu cıktı ???
    bu aracın sahibi cevap vermiyor ???
    bu aracın gercek sahibini nasıl orgnbilrim acpa ???
    bu aracın satışnı alamiyrom burcunu odemiyrom ???
    sizce ne yapmam lazım