Kamu Dünyasına Dair

OGS Borç Sorgulama ve Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır?

Köprü ve otoyollardaki ücretli gişelerde nakit ödeme yüzünden oluşan ve sonu gelmek bilmeyen uzun araç kuyruklarından ve bu kuyrukların yarattığı zaman kaybı probleminden kurtulmak için uygulamaya konan ilk sistem KGS, yani Kartlı Geçiş Sistemi’ydi. KGS’den beklenen verim alınamayınca ve yine kuyrukların oluştuğu gözlemlenince farklı bir çözüm arandı ve OGS, yani Otomatik Geçiş Sistemi adlı uygulama yürürlüğe kondu. Otomatik Geçiş Sistemi, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğu altındaki otoyollarda ve Boğaz Köprüleri’nde rahat ve hızlı geçiş imkanı sağlamaktadır. OGS’nin avantajları arasında otoyol ve köprülerde yüzde 20 indirim, zaman kaybının önlenmesi, akaryakıt tasarrufu gibi faktörler bulunuyor.

Otomatik Geçiş Sistemi’nin yer aldığı gişelerden ihlalli geçiş yapanlar da haliyle belirli bir ceza ile karşılaşıyorlar. Birçok kişi istemeden ihlal yaptığı için cezadan haberdar bile olmuyor. Durum böyle olunca belirli aralıklarla OGS borç sorgulama işlemini yapmakta fayda var. Bu yazıda sizlere OGS borç sorgulama işleminin nasıl yapılacağını detaylı bir şekilde anlattık. Eğer bir borç ile karşı karşıya kalırsanız OGS borç ödeme işlemine dair detaylara da bu yazıda ulaşabileceksiniz.

OGS Borç Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Otomatik Geçiş Sistemi ile çalışan gişelerde geçiş ihlali yapmanız halinde araç plakanız alınarak size bir miktar ceza kesiliyor. Bu cezaları öğrenmek için de OGS borç sorgulama işlemi yapmanız gerekmektedir. OGS borç sorgulama işlemini internet üzerinden birden fazla yöntemle gerçekleştirebilirsiniz.

1. Plakadan OGS Borç Sorgulama

Plakadan OGS sorgulama işlemi yapmak istiyorsanız ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklamanız gerekmektedir. Bağlantıya tıkladıktan sonra karşınıza çıkan OGS – KGS Geçiş İhlali Sorgulama sayfasına araç plaka numaranızı yazarak hem Otomatik Geçiş Sistemi hem de Kartlı Geçiş Sistemi’ne yönelik borçlarınızın dökümüne ulaşabilirsiniz.

Yukarıdaki ekran görüntüsünde de gördüğünüz üzere başlığın hemen altında yer alan boşluğa aracınızın plaka numarasını doğru formatta girmeniz durumunda söz konusu plakanın yer aldığı araca ait OGS borcunun olup olmadığı, eğer borç varsa bu borçların neredeki geçişlerden, ne zaman ve saat kaçta meydana geldiğine dair tüm detayları bulabileceksiniz.

OGS borç sorgulama işlemini yerine getirebilmek için araç plakanızın doğru formatta olması adına plakanın tüm hanelerini birleşik yazmanız gerekir. Yani 34 ABC 78 değil de 34ABC78 şeklinde plakanızı sisteme girerseniz sonuca ulaşırsınız.

Plakanızı girdikten sonra “sorgula” butonuna basmanız halinde “…Plaka numarasına ait Geçiş İhlali Bulunmamaktadır” uyarısıyla karşılaşırsanız plakanızın herhangi bir Otomatik Geçiş Sistemi borcu olmadığını anlayabilirsiniz.

Plakadan OGS sorgulama işlemi yapmak için TIKLAYINIZ!.

2. E Devlet Üzerinden OGS Borç Sorgulama

Otomatik Geçiş Sistemi gişelerinden gerçekleştirilen geçiş ihlallerini sorgulayabilmenin bir diğer yolu da Turkiye.gov.tr adresinden hizmet veren E devlet uygulamasıdır. E devlet uygulamasına girebilmek için ilk olarak tarayıcınızın adres çubuğuna Turkiye.gov.tr URL’sini girmeniz ve siteyi açmanız gerekmektedir. Siteyi açtıktan sonra karşınıza çıkan ana sayfanın sağ üst köşesinde yer alan sisteme giriş bölümüne tıklamalısınız. E devlet sistemine girip OGS borç sorgulama işlemini gerçekleştirebilmek için bu kısımda TC kimlik numaranız ile e devlet şifrenizi yazdıktan sonra “giriş” butonuna tıklamanız yeterli olacaktır.

Daha sonra e devlet hizmetlerini sıralayabilmek adına sol üst kısımdaki Turkiye.gov.tr logosunun hemen altında yer alan E Hizmetler butonuna basarak bütün E Devlet hizmetlerini sıralamanız gerekmektedir. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra onlarca e devlet hizmeti A’dan Z’ye doğru alfabetik bir şekilde karşınıza çıkacaktır.

Alfabetik sıralamada K harfine kadar ilerleyip “Karayolları Genel Müdürlüğü” hizmetlerinin yer aldığı başlığı bulmanız gerekmektedir. Otomatik Geçiş Sistemi’ne ilişkin bütün hizmetler bu kurumun çatısı altında listelenmiştir. İlgili kurumu bulduktan sonra “OGS İhlal Bilgilerini Sorgulama” butonuna basarak OGS borç sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Otomatik Geçiş Sistemi uygulamasına yönelik borç sorgulama işleminizi tamamlamak için geriye son bir adım kalıyor. Karşınıza çıkan OGS İhlal Bilgileri Sorgulama Formu’nda başlangıç zamanı ile bitiş zamanını seçtikten sonra başlangıç saati ve bitiş saatini de seçip “sorgula” butonuna basmanız halinde belirlediğiniz aralıklarda ne kadar ihlal yaptığınız, bu ihlallerin nerede gerçekleştiği, hangi tarihte gerçekleştiği gibi detayların hepsine ulaşabilirsiniz.

E Devlet Üzerinden OGS Borç Sorgulama için TIKLAYINIZ!

OGS Borç Ödeme İşlemleri Nasıl Yapılır?

Otomatik Geçiş Sistemi, yani OGS borç ödeme işlemlerinin tümünü PTT merkezlerinden yapabilmektesiniz. PTT şubelerine kimliğinizle gitmeniz halinde aracınızın plaka kodunu söyleyerek ne kadarlık bir borcunuz olduğunu öğrenebilir ve borç için ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Otomatik Geçiş Sistemi’ne yönelik borç ödeme işlemlerini, borcun ortaya çıktığı tarihten sonraki 15 gün içerisinde gerçekleştirirseniz cezanız yüzde 25 hafifler ve bu sayede daha az para ödemiş olursunuz.

OGS borç ödeme işlemlerinin internet üzerinden gerçekleştirilmesi de mümkündür. Yukarıda anlattığımız borç sorgulama siteleri üzerinden borcunuzu sorgulamanız halinde, karşınıza çıkan borç tutarını ödeyebilmeniz için sistem “ödeme yap” butonunu karşınıza çıkartır.

“Ödeme yap” butonuna tıkladıktan sonra açılan sayfada kredi kartı sahibinin adı ve soy adı, kredi kartı numarası, kredi kartı son kullanım tarihi ve kart güvenlik numarası gibi bilgileri girdikten sonra kolay bir şekilde OGS borç ödeme işleminizi gerçekleştirmiş olursunuz.

Online olarak OGS borç ödeme işlemi gerçekleştirirken cep telefonunuzu yanınızda bulundurmaya özen gösterin. Banka tarafından gönderilen onay kodunu sisteme istenen süre içerisinde giremezseniz ödemeniz gerçekleşmemiş olur.

OGS Nasıl Alınır?

Otomatik Geçiş Sistemi etiketi satın almak ya da aylık ödemeli etiket kiralamak için etiket satış yetkisini elinde bulunduran bütün bankalara müracaat edebilirsiniz. Örneğin Ziraat Bankası’nın bütün şubelerinden, 444-00-00 numaralı çağrı merkezinden, resmi internet sitesi üzerinden ya da görüntülü işlem merkezi aracılığıyla OGS başvurusu yapabilirsiniz. Otomatik Geçiş Sistemi etiketi satın alırken ilk geçiş bedeli ile depozito bedelinin fiyatları hariç 40 Türk Lirası karşılığında elektronik etiketinizi almış olursunuz.

OGS yükleme işlemlerini yapmak da son derece kolaydır. Anlaşmalı bankaların şubelerine giderek OGS yükleme işlemi yapabileceğiniz gibi çağrı merkezlerini arayıp müşteri temsilciniz ile iletişime geçerek, ATM cihazlarına para yatırarak, EFT yaparak, bankanın resmi web sitesine girip internet bankacılığını kullanarak, mobil uygulamasından yararlanarak ya da cep telefonundan kısa mesaj atarak Otomatik Geçiş Sistemi etiketinize bakiye yükleyebilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.