Kamu Dünyasına Dair

İş yeri Tescil Uygulaması Hakkında Tüm Detaylar

Bilindiği üzere 4A SSK çerçevesinde sigortalı bir şekilde çalışmakta olan çalışanların SGK yani Sosyal Güvenlik Kurumu’na çalıştığı yönünde bildiriminin yapılması gerekiyor. Her bir bireyin SGK nezdinde bir adet iş yer idosyası bulunduğu için SGK tescil işlemlerinin yerine getirilmesi zorunlu kılınmış bir uygulama. Bu sebeple SGK dosya açma işlemlerinin yapılması gerekiyor. Peki ya bu işlemler nasıl yapılıyor?

SGK İş Yeri Tescil Uygulaması Nedir?

SGK işyeri tecil uygulaması ile birlikte SSK yani 4A kapsamında çalışanı olan işverenlerin dikkat etmesi gereken unsur sayısı artmış bulunuyor. Zira bu konuda yönetmeliğin dışına çıkılması halinde çeşitli yaptırımlar ile karşı karşıya kalmanız mümkün. SSK kapsamında sigortalı bir şekilde çalışmakta olan işçiler adına SGK dosyalarının işveren tarafından tescil edilmesi şart.

Diğer yandan bir işveren, birden fazla iş yeri kurduysa ya da bir başka iş yerini devraldıysa ya da bir başka iş yerinin kendine itikal etmesi söz konusuysa bu durumda her bir iş yeri için ayrıca iş yeri bildirgesi düzenlemesi gerekir. İş yerinin tescil edilmesinin ardından iş yerinde çalışacak olan kişilerin yükseköğrenim mezunu olmaları halinde her bir çalışan için devletten 3.500 TL değerinde nitelikli eleman desteği almanız mümkün olduğu için bunu da göz ardı etmemenizi öneririz.

SGK İş Yeri Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır?

İş yeri tescil işlemlerini gerçekleştirmek isteyen kişilerin kullanabileceği üç farklı seçenek bulunuyor. İlk olarak en kolay yolu tercih edebilir ve internet üzerinden başvuru yaptıktan sonra gereken belgeleri SGK İl Müdürlüğü’ne götürebilirsiniz. Diğer yandan ikinci bir seçenek olarak doğrudan SGK İl Müdürlüğü’ne gidebilir ve başvuruda bulunabilirsiniz. Üçüncü ve son seçenekte ise SGK İl Müdürlüğü’ne gitmek yerine gerekli evrakları bir araya getirdikten sonra kargo ya da posta aracılığı ile gönderebilirsiniz.

Bu noktada gereken evraklar şu şekilde belirlenmiş bulunuyor:

  • İş yerinin adresi
  • Gerçek kişi olan işverenler tarafından bizzat ya da tüzel kişi olan iş yeri için tüzel kişiliği temsil eden kişinin imza sirkülerinin kuruma posta yolu ya da elden bir ay içinde gönderilmesi gerekir. Yapılacak olan bu işlemin bizzat yapılması halinde kimlikleri ile birlikte kuruma intikal eden kişilerin imza beyannamesi alınacağı için imza sirkülerine gerek duyulmaz.
  • Son olarak da alt işverenlerin, asıl işverenden iş almadan yani kanunen işe başlama yükümlülüğü doğmadan önce iş yeri bildirgesi hariç olmak üzere imza sirküleri ile birlikte işveren ile arasında yapılmış olan sözleşmenin bir örneğini posta, elektronik ortam ya da el yoluyla kuruma göndermesi gerekir.

İmza sirküleri ve yerleşim belgesi haricinde ise:

  • Adi ortaklıkların noter tarafından onay verilmiş ortaklık sözleşmesi
  • Tüzel kişilerin Ticaret Sicil Gazetesine hükmi şahsiyet tescil ettiğinin göstergesi
  • İhale konusu olan işlerde işin üstlendiğini gösteren idare yazısı ya da doğrudan iş sözleşmesi
  • İnşaat iş yerlerinde ise yapı ruhsatının fotokopisi ile birlikte var olması halinde müteahhit ile arsa sahibi arasındaki inşaat yapım sözleşmesi iş yerinin tescil edilmesinin ardından en geç bir ay içinde ilgili kuruma verilmelidir.

İnternet Üzerinden İş Yeri Tescili Nasıl Yapılır?

Dilediğiniz takdirde internet üzerinden yapabileceğiniz iş yeri bildirgesi için ilk olarak aşağıda yer alan linke tıklamanız gerekiyor. Bu noktada karşınıza şöyle bir ekran gelir.

Burada yapmanız gereken şey T. C. kimlik numarası, nüfusa kayıt olunan şehir ve doğum yılı bilgilerini girmek ve ardından da güvenlik resminde yer alan güvenlik kodu bilgilerini ilgili kutucuğa doldurduktan sonra Giriş butonuna basmak olur. Burada bildirgeyi kim düzenleyecekse o kişinin sisteme bilgi girişi yapması gerekir. Tüzel kişilik koduna göre gerçek kişi, özel hukuk tüzel kişisi, adi ortaklık, kamu tüzel kişisi ve apartman yöneticiliği olmak üzer beş farklı iş yeri bildirgesi düzenlemeniz mümkün olur.

İş yeri bildirgesinin internet üzerinden ulaşabileceğiniz bu uygulama ile birlikte düzenlenmesinin ardından SGK merkezi elektronik ortam sistemine gönderilmesinin ardından yedi gün içinde Sosyal Güvenlik Merkezine gitmeniz gerekir.

İş Yeri Tescil Uygulamasına Gitmek İçin TIKLAYINIZ!

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.