Kamu Dünyasına Dair

HGS Kaçak Geçiş Sorgulama ve Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır?

Eylül 2012’den itibaren aktif bir biçimde otoyol ve köprü geçişlerinde kullanılan Hızlı Geçiş Sistemi, yani kısaca HGS, gişe önlerinde oluşa kuyrukları önlemekte ve sürücülerin trafikte harcadığı zamanı azaltmakta büyük bir görev görmüştür. Geçiş sistemlerinden önce gişelerde nakit para kullanılması, yaşanan dur-kalk eylemleri ve sürücü ile gişe görevlisi arasındaki para ile para üstü alışverişi yüzünden çok ciddi kuyrukların oluşmasına sebep oluyordu. Nakit para uygulamasını kaldırmak için ilk olarak Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) ve daha sonra OGS (Otomatik Geçiş Sistemi) uygulamaları hayata geçirilse de bu iki sistemden de istenilen verim alınamadı ve son olarak hayatımıza Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) girdi. Kullanımı her geçen gün daha da yaygın hale gelen bu sistemle ilgili bilgi eksiklikleri ne yazık ki hala devam ediyor. HGS kaçak geçiş sorgulama ve HGS kaçak geçiş ödeme işleminin nasıl yapılacağını bilmeyen milyonlarca kullanıcı cezaları gecikme bedeliyle birlikte ödemek durumunda kalıyor.

HGS Kaçak Geçiş Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Herkesin anlayacağı bir şekilde Hızlı Geçiş Sistemi’ni, yani HGS’yi anlatmak gerekirse; bankalar ya da PTT kurumları aracılığıyla alınan bir etiketin aracın ön camına yerleştirilmesi ile birlikte otoyol ve köprü üzerlerindeki gişelerden bekleme yapmadan geçiş hakkını sağlayan sisteme HGS denmektedir. Önceden bu etiket için belirli bir bakiye yüklenir ve her Hızlı Geçiş Sistemi gişesinden geçtikçe bu bakiyeden geçiş ücreti otomatik olarak düşülür.

HGS gişelerinden kaçak geçmek ya da bakiyesi bitmiş, iptal edilmiş etiketler ile geçiş yapmak cezaya tabidir. Bu durumda cezanın öğrenilmesi için HGS kaçak geçiş sorgulama işlemi yapmanız gerekir.

HGS kaçak geçiş sorgulama işleminizi yaptıktan sonra eğer ortada kaçak geçiş durumu varsa, bu geçişin hangi tarihte, günün hangi saatinde ve hangi alanda yapıldığını öğrenebilir, söz konusu geçiş yüzünden ne kadar ceza yediğinizi görebilirsiniz.

HGS kaçak geçiş sorgulama işlemlerini hayati kılan detaylardan bir tanesi de sistemde zaman zaman yaşanan aksaklıklardan dolayı ortaya çıkan hatalardır. Kişi, kendisinin hiçbir şekilde kaçak geçiş yapmadığından emin olsa bile sistemdeki bir hata yüzünden üzerinize kayıtlı bir kaçak geçiş cezası görebilirsiniz. Bu cezanın kötü sonuçlarından etkilenmemek için de düzenli olarak HGS kaçak geçiş sorgulama işlemi yapmanız en doğru eylem olacaktır.

HGS kaçak geçiş sorgulama işlemi günümüzde birden çok yöntemle gerçekleştirilebilmektedir. Gerek Turkiye.gov.tr adresinden hizmet veren E devlet uygulaması sayesinde gerek ise PTT’nin internet hizmeti aracılığıyla HGS kaçak geçiş sorgulama işleminizi sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. HGS geçiş ihlali sorgulamak için Karayolları Genel Müdürlüğü’nün müşteri hizmetlerini de kullanabilirsiniz.

1. PTT Aracılığıyla HGS Kaçak Geçiş Sorgulama

HGS geçiş ihlali sorgulama işlemi için PTT’nin internet hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Araç ceza sorgulama işlemini gerçekleştirmek istiyorsanız internet tarayıcınızın adres çubuğuna HGSmusteri.ptt.gov.tr adresini yazıp girmeniz gerekmektedir. İlgili adrese girdikten sonra açılan sayfadaki hizmet sayesinde HGS hatalı geçiş sorgulama işleminizi yapabilirsiniz. Adres çubuğuna yukarıdaki URL’yi yazıp girmeniz halinde karşınıza şu sayfa çıkar:

Sayfanın sağ üst kısmında bulunan “Geçiş İhlali Sorgula” butonuna tıklayarak işlemlerinize devam etmeniz gerekiyor.

Butona bastıktan sonra karşınız hemen üst tarafta yer alan sayfa çıkacaktır. Bu sayfada araç ceza sorgulama işleminize devam edebilmeniz için ilgili alanlara araç plaka numarasını ve güvenlik kodunu doğru olarak yazmanız gerekiyor. Burada en sık karşılaşılan hata ise araç plaka kodunun uygun bir formatta yazılamıyor olmasıdır.

  • Yanlış format örneği: 78 AYD 78
  • Doğru format örneği: 78AYD78

Yani boşluk bırakmadan plakayı girmeniz gerekiyor. Plaka ile beraber güvenli kodu da doğru bir şekilde girildikten sonra “Avrasya Sorgula” ya da “Karayolları Sorgula” butonuna tıklayarak HGS kaçak geçiş borcunuz olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Karşınıza çıkan sayfada saat kaçta, hangi gün, nerede geçiş ihlali yaptığınız belli olur. Bu sayede “HGS geçiş cezası ne kadar?” sorusunun yanıtını da görmüş olursunuz.

Ekran görüntülerinden de gördüğünüz gibi PTT’nin online hizmetleri üzerinden herhangi bir şekilde isimden HGS sorgulama işlemi gerçekleştirilemiyor. Aşağıda anlatacağımız yöntemde de isimden HGS sorgulama işleminin yapılması mümkün değildir.

PTT Aracılığıyla HGS Kaçak Geçiş Sorgulama için TIKLAYINIZ!

2. E Devlet Üzerinden HGS Kaçak Geçişleri Sorgulama Yöntemi

Turkiye.gov.tr adresine giderek E devlet aracılığıyla HGS’den kaçak geçiş yapıp yapmadığını görebilirsiniz. Turkiye.gov.tr URL’sini açtıktan sonra karşınıza çıkan e devlet ana sayfasında sağ üst kısımda yer alan sisteme giriş alanına geliyorsunuz ve açılan ekranda TC kimlik numaranızı ve e devlet şifrenizi alakalı alanlara girerek giriş yapıyorsunuz. Giriş yaptıktan sonra ekrana gelen Turkiye.gov.tr logosunun hemen altında bulunan “E Hizmetler” başlığına tıklayarak A’dan Z’ye doğru alfabetik olarak sıralanmış durumdaki onlarca E Devlet hizmetini görme imkanına sahip oluyorsunuz.

HGS işlemlerinin olduğu noktaya gelebilmek için A’dan Z’ye doğru sıralı olan hizmetlerin arasından P harfine ilerleyin ve PTT hizmetlerini bulun.

PTT hizmetlerinin bulunduğu kısma geldikten hemen sonra karşınıza çıkan listede dördüncü sırada yer alan “Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) İhlalli Geçiş Bilgileri Sorma” yazan yazıya tıklamanız lazım. İlgili yere tıklamanız halinde karşınıza çıkan sayfada adınıza kayıtlı bir HGS ürününün sistemde kayıtlı olup olmadığı, eğer kayıtlıysa ve bu ürünle herhangi bir kaçak geçiş yapıldıysa bu geçişe ilişkin bilgiler çıkacaktır. Bir ihlal ile karşılaşmanız halinde HGS kaçak geçiş ödeme işlemini yapmanız gerekir.

E Devlet Üzerinden HGS Kaçak Geçişleri Sorgulama için TIKLAYINIZ!

HGS Kaçak Geçiş Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır?

HGS kaçak geçiş ödeme işlemleri için Karayolları Genel Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu bankalardan faydalanabilirsiniz. Bu bankaların şubeleri, ATM cihazları ve uygun kredi kartları HGS kaçak geçiş ödeme işleminizde sizlere yardımcı olabilir. HGS kaçak geçiş ödeme işlemi için anlaşmalı olan bankalar ve kredi kartları şu şekildedir:

  • Yapı Kredi – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Yapı Kredi VISA ve Mastercard ve Albaraka Worldcard, Anadolubank Worldcard
  • HSBC – Geçerli Kredi Kartları: Tüm HSBC Bankası VISA ve MasterCard
  • Finansbank – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Finansbank VISA ve MasterCard
  • Alternatifbank Bonus, Ing Bonus, Şekerbank Bonus, Tekstilbank BONUS, Burgan BONUS
  • Ziraat Bankası – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Ziraat Bankası VISA ve MasterCard
  • Türkiye Finans Katılım Bankası – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Türkiye Finans Katılım Bankası VISA ve MasterCard
  • Halkbank – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Halkbank VISA ve MasterCard
  • Akbank – Geçerli Kredi Kartları: Axess, Wings, Fish, Free, Axess Business, Wings Business ve Bank’o Card Axess kredi kartları
  • Denizbank – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Denizbank VISA ve MasterCard
  • Aktif Bank – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Aktif Bank kredi kartları
  • Garanti Bankası – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Garanti American Express, VISA ve Mastercard, İş Bankası – Geçerli Kredi Kartları: Tüm İş Bankası VISA ve MasterCard
  • TEB – Geçerli Kredi Kartları: Tüm TEB Bonus ve TEB World Kredi Kartları (VISA ve MASTERCARD)
  • Vakıfbank – Geçerli Kredi Kartları: Tüm Vakıfbank VISA ve MasterCard

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Haldun Ozüdogru dedi ki:

    Yıldırım Beyazıt köprüsünde Perihan Savaşa ,kacak geçiş yaptı diye 4500 tl ceza gelmiş , Bende o koprüden geçerken iki kez sistem pkakayı okumadı diye elden makbuz karşılıgı para aldılar ama inandırıcı gelmedi Ayrıca sistem otomatik odeme ise neden her şerite birde para gişesi kurmuşlar anlaşılır değil! Bence karayolu yetkilileri oradaki HGS sistemlerini incelemeli