Kamu Dünyasına Dair

Erken Emeklilik Hakkında Bilgiler

Ülkemizde erken emekli olmak ümidiyle yaşayan binlerce kişi bulunuyor. Erken emeklilik bekleyen kişiler için bu yazımızda “Erken Emeklilik Hakkında Bilgiler” den detaylı bir şekilde bahsettik.

Erken Emeklilik Nedir? 

Erken emeklilik, kişinin belirtilen emekli olacağı tarihten daha önce tarihte emekli olmasını ifade eder. Erken emekliliğin iki çeşidi bulunmaktadır. Bunlar malulen emeklilik ve erken emekliliktir. Erken emeklilik çeşidinde vergiden olan indirim hakkı nedeniyle emekli olunur.

Malulen Emeklilik, çalışan kişinin çalıştığı dönemde başına gelen herhangi bir kaza sonucunda tedavisi olmayan bir rahatsızlık nedeniyle çalışmasına imkan olmayan durumlarda uygulanan emeklilik çeşididir. Başka bir deyişle çalışan bir kişinin yaşadığı bir iş kazası veya bedenine zarar gelecek başka durumlarda çalışamayacak duruma düşmesiyle emeklilik hakkı kazanmasıdır. Tabii ki malulen emekli olmak için de gerekli olan şartlar bulunur. Çalışırken kaza geçiren her çalışan malulen emekli sayılmaz. Malulen emekli olması için en az 10 yıl sigortalı olması gerekmektedir ayrıca en az 1800 gün prim ödenmesi gerekmektedir. Son olarak yaşanan kaza sonucunda kişinin %60 ve üzerinde olması gereken çalışma güç kaybı raporu alması gerekir.

Erken Emeklilik, malulen emeklilikte yaşanan durumdan farklıdır. Kaza gibi herhangi bir sorun ortaya çıkmadan vergi indirimi ile erken olma denilebilir.  Erken emeklilik ile ilgili de birçok şart bulunmaktadır. Bu şartların yerine getirilmesi durumunda ancak erken emekli olunabilir. Erken emeklilik hakkında bilgilere ve erken emekliliğin şartlarına yazımızın devamında yer vereceğiz.

Emeklilik Yaşım Kaç?

Emeklilik yaşının belirlenmesi erkek ve kadın olarak ayrılmıştır. Erkekler ile kadınların emekli olacakları yaş farklıdır. Erkekler için emeklilik yaşı 60,  7000 prim günü olması gerekir ve yine 60 yaş için 25 yıl sigortalılık süresi en az 4500 gün prim ödemesi gerekmektedir. Emeklilik yaşı gelen erkekler primlerini de ödedikleri takdirde emekli maaşı almaya hak kazanırlar. Memurlar için de kadınlarda 58 erkeklerde 60 yaş sınırlandırılması devam etmektedir. Kadın ve erkeklerde yaş dolmasına rağmen primleri yetersiz olan kişiler 5400 gün ödemesiyle emekli olabiliyorlar.

Kadınların ise 58 yaşını doldurmuş ve 7000 gün primi olması veya 58 yaşını doldurmuş 25 yıl sigortalı çalışmış en az 4500 gün doldurmaları gerekiyor. Kadınların yaşlanma ve malullük durumlarında da emekli maaşına hak kazanma durumları olmaktadır.

SGK tarafından kanunla belirlenmiş olan emeklilik yaşları kadın ve erkek olmak üzere bu şekilde belirlenmiştir. Bu yaşları doldurup primleri de tam olan kişiler zamanı gelince emekli olurlar. Fakat farklı olarak erken emeklilik durumu da söz konusu olmaktadır.

Erken Emeklilik Şartları

Erken emekli olmak isteyen kişilerin bazı şartları yerine getirmesi gerekiyor. Şartların harfiyen yerine getirilmesi zorunluluk diyebiliriz. Erken emeklilik hakkında bilgiler arasında yer alan erken emeklilik şartlarından bahsedelim.

  • Bakıma Muhtaç Çocuk

Düzenlemeler ile bakıma muhtaç çocuk sahibi olan tüm anneler erken emeklilikten faydalanabilecekler. Burada temel şart bakıma muhtaç çocuk sahibi olmak. Diğer hesaplamalar SGK tarafından yapılıyor.

  • Doğum Borçlanması

Doğum borçlanması olan kişiler de erken emeklilikten faydalanabiliyorlar. Emekli olmak için bekleyen anneler eksik primlerini çocukların doğum borçlanmasından sayarak ekstra yıl kazanım emekli olma imkanı kazanıyor. Ayrıca evlat edinmiş annelerin de bu haktan faydalanması mümkün kılınmıştır.

  • 15 Yıl Sigorta Şartı

Emekli olabilmek için en az 3600 gün prim olmasına ek olarak 15 yıl sigortalı olma süresi de aranan şartlardan bir tanesi. Bu şartla beraber 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmak ve yaşı doldurmak gerekmektedir.

  • Yıpranma ve Hizmet Zamları

Çalışma zamanı boyunca yıpranma ve hizmet süresi zamlarına olan şartların gerçekleştirilmesiyle beraber erken emekli olunabiliyor. Farklı faktörler barındıran yıpranma ve hizmet zamlarında hizmet süresi ve iş giriş tarihleri göz önünde bulundurulmaktadır.

  • Askerlik Borçlanması

Belirlenen bu şart askerlik hizmetini işe girmeden önce tamamlayanları kapsıyor. Bu kişilerin prim ve borçlanma şartlarında düzenlemeye gidiliyor. Bu sayede askerliğini işe girmeden önce tamamlayan kişilere erken emeklilik müjdesi geliyor.

Erken Emeklilik Yasası

Erken emeklilik yasası henüz yasa olarak yürürlükte değildir. Emekli olmak için primlerini bitirmiş fakat emekli olmak için yaşını bekleyen emekli adayları için düzenlenmesi istenen yasa olarak tanımlayabiliriz.

Erken emeklilik yasasının kabul edilmesiyle binlerce emekli olmayı bekleyen emekli adayı emekli olacaktır. Erken emeklilik yasası ile birlikte primi tamamlayanlarda yaş sınırlandırılması aşağı çekilerek bu kişilerin de emekli olması düşünülmektedir. Fakat bu yasa ile ilgili net bir bilgi henüz verilmemiştir. Erken emeklilik hakkında bilgiler verdiğimiz bu yazımızda bir diğer başlığımızda erken emeklilik son durum bilgilerini alabilirsiniz.

Erken Emeklilik Son Durum

Erken emeklilik 2017 yılında değişikliğe uğrayabilir haberlerine her yerde rastlamak mümkün. Mevcut olarak emekli olacak olan ve primini dolduran binlerce kişi yaşının dolmasını bekliyor. Erken emeklilik sisteminde primi doldurmasına rağmen kişilerden emeklilik yaşı doldurulması şartı aranıyor. Bu sebeple de primi dolsa da binlerce kişi emeklilik için sadece yaş kriterinin dolmasını bekliyor. Kadınların 40-58, erkeklerin ise 44-60 yaş arasında bekleme süresi bulunuyor.

Erken emeklilik konusunda durum böyleyken 2017 yılıyla beraber tüm emekli adayları erken emeklilik yasası ile beraber yaş kriterine değişiklik gelmesini bekliyor. Erken emeklilik yasası ile beraber yaş kriteri düzenlenirse primini tamamlamış sadece yaş bekleyen binlerce kişinin emekliliği söz konusu olacaktır. Hükümet tarafından verilen mesajlarda da erken emeklilik yasasıyla düzenlemelerin yapılacağı belirtilmişti.

Fakat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından yapılan açıklama ile emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar ile ilgili bir düzenleme yapılmayacağı belirtildi. Bakan Müezzinoğlu, emekli adaylarına emeklilik için sabırla beklemelerini tavsiye etti.

Önümüzdeki günlerde yaşanacak olan gelişmelerde erken emeklilik konusunda yeni bir yasa veya düzenleme gelebilir. Bu konuda alışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılacak olan açıklamaları takip etmeniz gerekmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.