Kamu Dünyasına Dair

E-Devlet Giriş Yapma İşlemi

E-Devlet, devletin vatandaşlar için sunmuş olduğu online uygulamalardan bir tanesidir. E-Devlet sistemi sayesinde günümüzde birçok işlem kolayca halledilebiliyor. Bu yazımızda e-devlet giriş yapma işlemini anlatacağız ve genel olarak e-devlet sistemi hakkında bilgi vereceğiz.

E-Devlet Kapısı Nedir?

E-Devlet kapısı, kamu hizmetlerinin yapılmasına tek bir yerden imkan ve erişim sağlayan bir sistemdir. Bunun amacı, kamu hizmetlerini işletmelere, vatandaşlara ve kamu kurumlarına etkili bir biçimde sunmak ve bu kapsamda birçok uygulama yapılmaktadır.

E-Devlet sistemi sayesinde birçok kamu işlemini kurumlara gitmeden yapabiliriz. E-Devlet sisteminde yapılabilen hizmetlerden birkaçını genel olarak şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ücret tarifesi sorgulama
  • Genel hizmetler
  • Vefat bilgisi sorgulama
  • Beyan bilgileri sorgulama
  • Kişiye özel hizmetler
  • Tahsilat bilgileri sorgulama
  • Kimlik bilgileri öğrenme
  • Mal varlığı öğrenme
  • Mahkeme dava dosyası sorgulama
  • Gelir testi sonucu sorgulama
  • Şehit yakınları, gazi ve gazi yakınları istihdam başvuru sorgulama
  • BİMER yeni başvuru
  • Baz istasyonları ölçüm bilgileri
  • IMEI sorgulama ve kaydetme
  • Elektronik belge yönetim sistemi evrak doğrulama
  • Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na bireysel başvuru sorgulama
  • Lisans burs başvurusu ve sonuç takibi
  • Basın kartı sorgulama
  • Telefon ana kart değişikliği

E-Devlet sistemi üzerinden bunun gibi daha pek çok işlemi yapabilirsiniz. Bu işlemleri yapmak için sizden ayrıca bir ücret talep edilmez. Tek yapmanız gereken sisteme giriş yapabilmek için bir E-Devlet şifresi almaktır. Bu şifreyi temin ettikten sonra istediğiniz şekilde sisteme giriş yapabilir ve sorgulama işlemlerini yapabilirsiniz.

E-Devlet Sistemine Nasıl Giriş Yapılır?

E-Devlet sistemine giriş yapabilmek için  ilk olarak yazımızın sonunda vermiş olduğumuz linke tıklamalısınız. Bu site E-devlet sisteminin resmi internet sitesidir. Linke tıklayıp siteye girdiğinizde karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecek.

Sisteme giriş yapabilmek için sağ üst köşedeki “Sisteme Giriş” butonuna tıklamanız gerekir. Bu butona tıkladıktan sonra da aşağıdaki gibi bir sayfa karşınıza gelecek. Bu sayfa üzerinden sisteme giriş işlemlerinizi yapabilirsiniz. E-Devlet sistemine girebilmeniz için TC kimlik numaranız ve E-Devlet şifreniz gerekmektedir. Eğer hali hazırda bir şifreye sahip değilseniz size en yakın olan herhangi bir PTT şubesinde 2 TL işlem ücreti karşılığında E-Devlet şifrenizi temin edebilirsiniz.

E-Devlet Sistemine Giriş İçin: https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/gir

E-Devlet Şifresi Nasıl Alınır?

E-Devlet giriş yapma işlemini şifreniz olmadan yapamazsınız ve şifreniz size özeldir. Hiçbir durumda bunu yetkililerle dahi paylaşmamalısınız. Eğer bir E-Devlet şifreniz yoksa bunu çok kolay bir şekilde temin edebilirsiniz. E-Devlet şifresi devlet tarafından PTT aracılığı ile vatandaşa ulaştırılmaktadır. Bu yüzden şifreniz yoksa sadece PTT şubesine giderek alabilirsiniz, onun dışında internet üzerinden şifre alma gibi bir durum söz konusu değildir.

E-Devlet şifreleri iptal olmaz, yani siz değiştirmeden asla değiştirilmez ya da sistemden silinmez. Şifrenizi aldıktan sonra yazımızın sonunda verdiğimiz linke tıklayarak sisteme girişinizi yapabilirsiniz ve daha sonra da şifrenizi istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

E-Devlet Şifremi Unuttum, Ne Yapmalıyım?

Daha önceden sistemde cep telefonu numaranızı doğruladıysanız tekrar PTT şubesine gitmeden E-Devlet şifrenizi değiştirebilirsiniz. Bu işlem birkaç adım sürmektedir ve işlem sonucunda yeni E-Devlet şifrenizi oluşturmuş olursunuz. Elektronik imza ya da mobil imza kullanıyorsanız sisteme bu yollarla da giriş yaparak da şifrenizi değiştirebilirsiniz. E-Devlet şifrenizi yazımızın sonunda verdiğimiz linke tıklayarak değiştirebilirsiniz. Linke tıkladığınızda karşınıza aşağıdaki gibi bir sayfa gelecektir. Bu sayfadaki yönergeleri takip ederek yeni şifrenizi oluşturabilirsiniz. Bunun yerine PTT’ye tekrar giderek yine ücret ödeyerek E-Devlet şifrenizi tekrar alabilirsiniz.

E-Devlet Şifrenizi Unuttuysanız: https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/SifremiUnuttum

E-Devlet Üzerinde En Sık Yapılan İşlemler

E-Devlet Askerlik Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

E-Devlet kapısı sayesinde yapılan işlemlerden bir tanesi olan askerlik sorgulaması, online olarak askerlik sorgulaması yapılmasına olanak tanıyor.

Askerlik ülkemizde 20 yaşını doldurmuş olan ve herhangi bir özel durumu bulunmayan erkeklere zorunlu kılınmıştır. Belirli durumlar dışında bu kişiler askerlik görevlerini yapmak zorundadır. Askerlik görevi yapmak zorunda olan kişiler nerede askerlik yapacaklarını E-Devlet üzerinden askerlik sorgulama işlemi ile öğrenebilirler.

E-Devlet sistemi üzerinden askerlik işlemini sorgulayabilmeniz için ilk olarak E-Devlet şifresine sahip olmanız gerekmektedir. Bunu da yukarıda anlattığımız yollarla alabilirsiniz. Şifrenizi aldıktan sonra yazımızın sonunda verdiğimiz linke tıklayarak sisteme giriş yapın. Daha sonra karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecek. Bu sayfadan kimlik doğrulaması yaptıktan sonra E-Devletten askerlik sorgulama işleminizi de gerçekleştirebilirsiniz.

E-Devlet Maaş Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

E-Devlet giriş ile maaş sorgulaması da yapabilmektir. Kuruma gitmeden bu işlemi internet üzerinden yapabilir ve maaş bilginizi öğrenebilirsiniz.

E-Devlet maaş sorgulama işlemi için ilk olarak yukarıda belirttiğimiz yollarla bir E-Devlet şifresine sahip olmanız gerekmektedir. Daha sonra ise yazımızın sonunda verdiğimiz linklerden kurumunuza uygun linke tıklayarak E-Devlet maaş sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

E-Devlet SSK Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

E-Devlet sisteminden SSK kapsamında sigortalı olan kişiler de kolayca faydalanabilir. E-Devlet’in SSK kapsamındakiler için hizmetlerinden birkaçı da SSK sorgulama ve SSK hizmet dökümü almadır. Bu işlemleri yapabilmeniz için ilk olarak sisteme giriş yapmanız gerekmektedir. E-Devlet şifrenizi aldıktan sonra yazımızın sonunda verdiğimiz linke tıklayarak SSK hizmet dökümü alabilirsiniz. Linke tıkladığınızda karşınıza aşağıdaki gibi bir sayfa gelecektir.

Bu sayfada ilk olarak kimlik doğrulaması yapmanız gerekir. E-Devlet şifrenizi ve TC kimlik numaranızı girdikten sonra kimlik doğrulamanız tamamlanmış olur. Hizmet dökümü belgesinde, temel sigorta bilgileriniz, kaç gün sigortalı olarak çalıştığınız ve çalıştığınız yerlerdeki işe giriş-çıkış bilgileriniz bulunmaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.