Kamu Dünyasına Dair

Araba Cam Filmi Cezası Nedir? Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Bir araç sahibi olmak demek, o aracı istediğimiz gibi kullanabileceğimiz, dilediğimiz gibi modifiye edebileceğimiz anlamına gelmez. Trafik kanunu; motorlu ve motorsuz araçları, araç sahiplerini, araç sürücülerini yani trafikte yer alan tüm etmenleri kapsar. Her bir etmen için hazırlanmış birçok kural bulunur. Bu yüzden canımızın istediği gibi hareket edemeyiz. Trafikte uygulamamız gereken şeyleri yapmamak, trafik kurallarına uymamak; ceza almamıza neden olur. Trafikten men edilmeye, ehliyete el konulmasına hatta hapse girmeye bile uzanabilir. Bu tür durumlara maruz kalmamak adına trafik kurallarına uymaya, trafikte canlı cansız hiçbir etmeni tehlikeye atacak şekilde davranmamaya dikkat etmek gerekir. Trafikte araç sahiplerinin sürekli yaptığı ve yasak olan uygulamalardan biri cam filmi uygulaması. İlk uygulandığında serbest olup daha sonra kötü amaçlı kullanım yüzünden yasaklanan, şimdilerde ise tekrar serbest olduğu söylenen arabada cam filmi uygulaması hakkında sizlere bilgiler verelim.

Araba Cam Filmi Yasak Mı?

Araba cam filmleri, polyester tabanlı şeffaf yapıda farklı renk ve kalınlıkta bulunan bir çeşit filmdir. Bu film, UV ışınlarına karşın koruma sağlamasının yanı sıra yapışkan, çizilmez ve çeşitli renklerdedir. Bu cam filmleri güneş ışınlarını geçirmezken, gün ışığı ve diğer ışıkları geçirme özelliğine sahiptir. Amacına uygun kullanıldığı durumlarda araçlara uygulanan bu cam filminin avantajları vardır. Hacim olarak küçük olan araçlarda güneşten gelen ışınlar araç içinde ısının yükselmesine neden olup, kişilerin sıcaktan rahatsız olmasına, sürekli açılan klima sebebiyle yakıt israfı yaşanmasına ve araç içi döşemenin zarar görmesine neden olur. Araç cam filmleri UV ışınlarını geçirmediğinden birçok yönden daha faydalıdır. Fakat bazı araç sürücülerinin bu durumu suistimal etmesi ile cam filmi taktırmak yasaklandı. Kötüye kullanım amaçlı sayılan cam filmlerini aracına taktıran ve bununla trafikte yer alan kişilere para cezası kesilmeye başlandı. Ayrıca sürücülere ceza puanı da verilirdi. Yıllardır konu ile ilgili yapılan itirazlar değerlendirildikten sonra araçlarda cam filmi konusunda bir noktaya gelindi.

Cam Filmi Yönetmeliği

Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi tarafından yapılan araştırmalarda; ‘Motorlu Araçlar ve Römorkların Emniyet Camları ve Cam Gereçleri ile ilgili Tip Onayı ” yönetmeliği 14. maddesinde araçlara cam filmi taktırılmasına dair ayrıntılar yer almaktadır. Bu yönetmelikte cam filminin ceza kapsamı açık bir biçimde anlatılır. Cam filmi yönetmeliği ayrıntısı şu şekildedir;

Araba Cam Filmi Cezası Nedir? Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Araba Cam Filmi Cezası Nedir? Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Araba Cam Filmi Cezası Ne Kadardır?

“Motorlu Araçlar ve Römorkların Emniyet Camları ve Cam Gereçleri ile ilgili Tip Onayı” yönetmeliği 14. maddesinde cam filminin takılması koşulları açıkça belirtilir. Fakat yönetmeliği tam okumayan ya da dikkat etmeyen kişiler, trafik çevirmelerinde birçok sorun ile karşılaşıyor. Trafik çevirmesinde yönetmeliğe uygun olmadan takılmış olan cam filmleri için cezai işlem başlatılır. Normal şartlarda araçlarda yapılan bu tip değişiklikler; Kara Yolları tarafından 365 TL olarak cezalandırılırdı. Çünkü Kara Yolları Trafik Kanunun 31/1-b maddesine göre görüşü engelleyecek ya da bir kazaya mahal verecek süs, aksesuar, eşya veya çıkıntıların tespiti halinde idari para cezası uygulanır. Cam filmi de bu kapsamda cezaya tabidir.

2016 yılında cam filminin cezasının kaldırılmasına ilişkin tasarı 2017 yılında resmi gazetede yayımlandı. Buna göre; standartlara uygun olarak üretilmiş ve onaylı cam filmler araçlarda kullanılabilir. Bu cam filmlerin PVC malzeme esaslı olması yasaktır. Aynı zamanda cam filminin yapışmasını sağlayan yapıştırıcının akrilik esaslı olması zorunludur. Bunlarla beraber cam filmi sadece cam panellerin iç yüzüne uygulanabilir ve ön cama film uygulanması yasaktır. Bu esaslara uymayan kişiler için 189 TL ceza verilmesi ve bu cezaya itiraz hakkı bulunmaması kararı alındı.

Cam Filmi Sorgulama İşlemi

Araca uygulanan bu filmlerin yönetmeliğe uygun olmaması halinde bir trafik çevirmesinde ceza alma olasılığı yüksektir. Eğer trafik polisi tarafından cam filminin yönetmeliği uygun olmayan şekilde takılmış halde trafikte yer aldığınız için ceza yediyseniz, bu cezayı Emniyet Genel Müdürlüğünün online sitesinden sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki linke tıklayarak siteye giriş yapın.

Araba Cam Filmi Cezası Nedir? Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Linke tıkladıktan sonra EGM’nin online sitesinde ilgili sayfaya giriş yapmış olacaksınız.
  • Daha sonra isim, soyisim, T.C kimlik numarası ve doğum yılınızı giriniz.
  • Son olarak ” doğrula” butonuna basınız.
  • Bu işlem sizi aşağıdaki ekrana taşır.

Araba Cam Filmi Cezası Nedir? Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Bu ekrandan araç plakasına yazılan ceza sorgulama seçilir.

  • Burada ise; plaka ve tescil bilgileri doğru bir şekilde girilir.
  • Son olarak ”sorgula” butonuna basılır.
  • Eğer cam filmi yüzünden bir ceza almışsanız bu sorgulama ile öğrenebilirsiniz.

Cam filmi cezasına itiraz edebileceğiniz durumlar vardır. Bunlar;

  • Eğer araca takılan süs veya aksesuar, aracın kullanımını engellemiyor ise,
  • Aracın cam filmi, sürücünün görüş mesafesini kısıtlamıyor ise,
  • Eğer cezayı veren görevli, araç içine girip cam filmini inceleyerek görüşün engellenmesini teyit etmemiş ise,
  • Ya da bir kaza anında cam filmi görüşü engellememiş ise bu durumu ispatlayan kişi cezaya itiraz edebilir.

Durumu kanıtlayan belgeler ve dilekçe ile Emniyet Genel Müdürlüklerine giderek cezaya itiraz edebilirsiniz.

Emniyet Genel Müdürlüğünün online sitesinden araba cam filmi sorgulama işlemi yapmak için TIKLAYINIZ!

Araba Cam Filmi İle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

Arabalara cam filmi takarken en çok ceza yenen kısım yönetmeliği uygun davranılmamasıdır. Çünkü araba cam filmi yönetmeliğinde; araba cam filmi kaç numara olmalı, cam filmi aracın hangi kısımlarına takılmalı, cam filminin kalınlığı ne kadar olmalı ve hangi cam filmleri serbesttir sorularına cevap olarak ayrıntılı bilgi bulunur. Bu bilgileri uygulayarak cam filmi takıldığında cezaya maruz kalınmaz. Buna göre cam filmi takarken; cam filmi kalınlığı en fazla 80 mikrometre olmalıdır. Ayrıca aracın ön camına kesinlikle cam filmi uygulanamaz. Cam filminin yapıştırılması için akrilik yapıştırıcılar kullanılmalıdır.

Arabanıza cam filmi takıldıktan sonra bu durumu mutlaka ruhsatta belirtmelisiniz. Çünkü Kara Yolları Yönetmeliğinin 30/1-b bendinde araçtaki değişikliklerinin ruhsatta belirtilmesi gerekir. Aksi halde sürücü ceza alır. Bu yüzden cam filmi ruhsata işletme durumunu es geçmeyin. Cam filmi veya araçtaki modifiyeleri mutlaka ruhsata işletmelisiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.