Kamu Dünyasına Dair

2017 Torba Kanunda Neler Var?

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen 2017 Torba Kanunu birçok konuda haber bekleyen vatandaşlar için müjdeli haberler verdi. Torba Kanunu ile vergi mevzuatından Sosyal Güvenlik mevzuatına, emeklilik için yaş bekleyen bireylerden emeklilik ikramiyelerine kadar birçok konu hakkında düzenlemeler ve yenilikler ile çıkartıldı. 2017 Torba Kanununda neler var sorusuna ait detaylı cevabı yazımızda bulunabilirsiniz.

2017 Torba Kanununun İçeriği

2017 itibarı ile TBMM kurulunca görüşülüp düzenlenen Torba Kanunu birçok yeniliği beraberinde getirmiştir. Yapılan düzenlemeler ve yenilikler ise şu şekildedir:

1. SGK prim borçları ve vergi borçlarına yapılandırma

Yapılan düzenleme ile SGK’ya ve/veya vergi borcu olan bireyler geçmiş döneme ait ödemelerini yeniden yapılandırması sağlanmıştır. Bu bağlamda bireyler 30 Haziran 2017 tarihine kadar yeniden yapılandırma başvurularını gerçekleştirerek ödemelerine başlayabilir. Ayrıca bu yapılandırma kapsamına 6736 sayılı yasa ile borçlarını yapılandırmış bireyler de girmektedir. Yapılandırma ile beraber gecikmeden kaynaklı oluşan gecikme zamları ve faizler silinecektir. 6, 9, 12 ve 18 taksit seçeneği ile yapılandırılmış borçlarınızı rahat bir şekilde ödemeniz de sağlanmıştır.

2. Emekli ikramiyeleri

Anayasa Mahkemesi kararı sonucunda emekli ikramiyesine esas hizmet süresinin iptal edilmesi ile torba kanununda bu konuya da yer verildi. Düzenleme ile kanunun yürürlüğe girdiği tarih öncesinde 30 yıldan fazla emekli ikramiyesine ek olarak hizmet süresinin yer almasına rağmen tam olarak 30 hizmet yılı üzerinden emekli ikramiyesi ödenen bireylere, tam olarak 30 yılı geçen bireylere her seneleri için 50 liradan az olmamak üzere, bireylerin kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde başvuru yaptıkları taktirde 7.500 TL’ye kadar olan kısın başvuru yaptıkları tarihten itibaren üç ay içinde, eğer daha fazla ise kalan tutarın faizi ile birlikte önümüzdeki yılın aynı ayında ödemeleri yapılacaktır.

3. Vergiye uyumlu mükellefler için vergi borçları 36 aya kadar taksitlendirilecek,

Ödemeleri gelmiş ancak ödenmemiş vergi borcu olan mükellefler için de torba kanununda düzenleme yer almıştır. Borcunu ödemek isteyen ancak peşin ödeme imkanı bulunmayan mükellefler borçlarını yapılandırması mümkün kılınmıştır. Bu bireyler vergi dairesine yazılı olarak müracat ederek borçlarını taksitlendirme imkanı bulmuşlardır. Mükellef bireyin bu imkandan yararlanabilmesi için en az 3 yıl mükellefiyetinin bulunması ve geriye dönük olarak vergi beyannamelerini kanuni süreç içerisinde bildirimini yapması gerekir.

4. Hurda araç yasası

Torba kanunu ile beraber 1997 model ve altındaki araçlar için hurda yasası çıkarılacaktır. Bu yasa ile araçların motorlu taşıtlar vergi borçları ve diğer tüm borçları 31 Aralık 2018’e kadar tahakkuk edilmesi ile silinecektir. Bu kapsamdaki araçlarını Makine Kimya Endüstrüsü Kurumu’na teslim eden bireylere ise aracın kilosuna oranla ödeme yapılacaktır.

5. İstanbul’daki bazı hazine arazileri rayiç bedelleri üzerinden satılacak

İstanbul’un Silivri ilçesine bağlı bazı köy ve yerleşim alanlarında bulunan hazine arazilerinin 5000 m2 ye kadar olan kısmı eğer 2003 yılından önce kullanılıyor ise mal sahibine arazinin rayiç bedeli üzerinden satışı yapılabilecektir.

Bunlardan başka yapılan bazı önemli düzenlemeler ise şunlardır;

  • Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi İdari Para Cezası Düzenlemesi
  • Yolcu taşımacılığı ile ilgili düzenleme
  • Para Politikası Kurulu en az 8 kez toplanması
  • Belediyelere KDV düzenlemesidir.

Torba Kanununda Yer Almayan Düzenlemeler ise şu şekildedir;

  • Bağkurda geriye dönük af kararı yok,
  • Bağkur ihya borçlarına af yok,
  • Staj girişlerinin emekliliğe sayılması hakkında düzenleme yok,
  • Emeklilik yaşına takılmış bireyler için bir düzenleme yok,
  • 2000 yılından sonra emekli olmuş bireylere intibak zammı yok,
  • Sigorta girişinden önce doğan çocuklar için doğum borçlanması adı altında bir düzenleme bulunmuyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.