Kamu Dünyasına Dair

2017 SGK Yardım Tutarları

Sosyal devlet kapsamında devlet belirli yardımlar yapar. Bu yardımlar sayesinde düğün, cenaze gibi dönemlerde devlet çalışanına çeşitli yardımlarda bulunur. Bunlardan birkaçı cenaze yardımı, emzirme yardımı, doğum parası, hasta altı bezi parası ve çeyiz yardımıdır. Bu yardımları alabilmek için devlet belirli şartlar belirlemiştir ve bu şartlar belirlendiği sürece sigortalı kişiler yardımlardan yararlanabilir. Bu yazımızda 2017 SGK yardım tutarlarını ele alacağız.

2017 SSK Bağ-Kur Memur Cenaze Yardımı Ne Kadar?

Önce cenaze yardımının ne olduğuna bakalım. Cenaze yardımı, meslek hastalığı ya da iş kazası soncunda iş göremezlik geliri, yaşlılık ya da malullük aylığı alırken ve 360 gün için bu primler bildirilmişken ölen sigortalı kişilerin hak sahiplerine ödenen paradır. Cenaze ödeneği, sigortalı olan kişinin eşine, çocuklarına, anne ve babasına ya da kardeşine verilir.

Cenaze ödeneğinin alınabilmesi için hak sahiplerinin kişinin ölüm tarihini gösteren dilekçeyi Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine bildirmesi gerekir. Buna da göre 2017 yılında ödenen cenaze yardımı 531,00 Türk Lirasıdır. Bağ-Kur, SSK ve memur olanlara eşit cenaze yardımı yapılır.

Doğum, Analık ve Emzirme Yardımı

Sigortalı kişilere yapılan yardımlardan bir diğeri de emzirme yardımıdır. Emzirme yardımı doğum yapan sigortalı kadınlara SGK tarafından ödenir. Emzirme yardımının alınabilmesi için kadın sigortalının kendisinin ya da eşinin doğum yapılmadan önce en az 120 günlük prim ödemiş olması gerekir. 2017 senesi için ödenen emzirme yardımı 133 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.

Doğum yardımı ise sigortalı annenin yaptığı her doğum sonrasında ödenir. Doğum parası ilk çocuk için 300 Türk Lirası, ikinci çocuk için 450 Türk Lirası ve üç çocuk için 600 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Yasanın kabul edilmesinden önce doğan çocuklar kapsama girmemektedir.

2017 SSK Bağ-Kur Memur Hasta Alt Bezi Parası Ne Kadar?

Devlet hasta alt bezi parası ödemesi de yapmaktadır. SGK tarafından doktor raporu olan ve bez kullanması uygun bulunan hastalar için hasta bezi parası ödenir. Hasta alt bezi parası alabilmek için bazı şartlar belirlenmiştir ve bu şartlar sağlandığı sürece ödeme alınabilir. Hasta alt bezi parası alınabilmesi için hastanın doktoru, hastanın bez kullanması gerektiğini belirtmelidir. Bunun için gerekli olan raporlar devlet hastanesinden alınabilir. SGK’da bir gün için en fazla 4 adet, 2 ayda bir de 240 tane hasta alt bezinin ödemesi yapılır. Buna göre 2017 senesi için belirlenen hasta alt bezi parası 169,90 Türk Lirasıdır Bu ödeme iki ayda bir yapılır.

2017 Çeyiz Yardımı Ne Kadar?

Çeyiz parası, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından evlenmek isteyen kadınlara verilen bir yardımdır. Bu ödeme, annesi veya babası vefat eden kadınlara ve aylık almakta olan kız çocuklarına yapılır. Yani kişinin çeyiz parası alabilmesi için anne ya da babasının vefat etmiş olması gerekir. Ayrıca ailesinden kalan emekli aylığı da almıyor olması gerekir. Çeyiz parası almak isteyen kız çocuklarının yaşadıkları yerdeki Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurması gerekir. 700 Türk Lirası ölüm aylığı alan bir kız çocuğunun 2017 senesinde alacağı çeyiz parası yardımı 16.800 Türk Lirasıdır.

2017 Evlenme Yardımı Tutarı

Devletin yaptığı yardımlardan birisi de evlenme yardımıdır. Evlenme yardımı için devlet çeşitli şartlar belirlemiştir ve bu şartları sağlayan kişilere yardım yapılır. Erkek çocuklara evlenme yardımı ödemesi yapılmaz. Buna göre kişinin evlenme yardımı alabilmesi için 27 yaşından önce evlenmiş olması gerekir. Ayrıca kişinin evlenmeden önceki 3 sene içerisinde anlaşmalı olan bankalardan çeyiz hesabı açtırması ve düzenli olarak katkı payı ödemesi halinde, devlet hesaptaki para oranında ödeme yapar. Biriken miktarın % 20’si kadar evlenme yardımı yapılmaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.