Kamu Dünyasına Dair

2017 Kamu İşçi Maaşları

Bir işin bir bölümünü asıl işi yapan yükleniciden alarak o işi yapmaya devam eden kurum veya kişilere taşeron denir. Yasada ‘alt işveren’ olarak geçer. Bu firmalarda çalışan kişiler taşeron işçi olarak tanımlanır. Örneğin bir belediye temizlik işleri için bir şirket ile anlaşmışsa o şirket taşeron firma, o şirkette çalışanlar ise taşeron işçi olur.

Taşeron İşçi Maaşları Ne Kadar?

2017 Kamuda ve Özelde Çalışan Taşeron İşçi Maaşları en az asgari ücret tutarı kadar olmalıdır. 2017 kamuda ve özelde çalışan taşeron işçi maaşları için en düşük tutar net 1.404 TL’dir. Bu tutar bekar, çocuğu olmayan işçiye verilecek tutardır. İşçinin çocuk ve eş gelir durumuna göre maaşı değişmektedir. İşçinin asgari geçim indirimi de hesaplanarak asıl maaşına ulaşılır.

Taşeron işçiler de kıdem tazminatı haklarından faydalanmaktadırlar. Asıl olan işçinin bir yıl süre ile hizmet akdini tamamlamış olmasıdır. Kıdem tazminatı ile ilgili bütün kıstaslar taşeron işçiler için de geçerlidir. Askerlik durumu dolayısıyla erkekler, evlilik nedeni ile bir sene içerisinde kadınlar tazminat haklarını talep edebilirler.

Kadrolu İşçiler İçin Maaş Durumu

2017 yılı içinde kamuda istihdam edilen kadrolu işçilerin maaşları 1.800 TL ile 2.600 TL arasında değişmektedir. Bu tutarlara prim ve fazla mesai ücretleri dahil değildir. Tutarlar işçinin çalıştığı kuruma ve çalışma yılına göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca işçinin aldığı maaş sözleşmesine göre de farklı olabilmektedir.

2017 Kamu İşçilerinin Ek ücretleri

İşçilerin en çok merak ettiği konulardan biri de 2017 kamu işçilerinin ek ödeme ve ikramiyeleri ödeme zamanıdır. Devlet ikramiyesi (ilave tediye) olarak da adlandırılan ödemelerin ilki 30 Ocak 2017 tarihinde yapıldı. İkinci ödeme ise 23 Haziran 2017 tarihinde gerçekleştirilecek. Devlete bağlı kamu kurum ve kuruluşlarında işçi statüsünde çalışan kişilere yılda bir maaş tutarı kadar tediye ödemesi yapılır. Maden işletmelerinde görev alan yeraltı işçilerine ise ödemenin tamamı 25 Aralık 2017 tarihinde yapılacak.

İkramiye tutarları ve ödeme tarihleri Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenir ve Resmi Gazetede yayınlandıktan sonra ödemeler yapılır. Kanun ile ödenecek ikramiye tutarlarına üst sınır getirilmiştir. Buna göre bir yıl içinde çalışanlara verilecek ikramiye tutarı dört seferi geçemez. İkramiye tutarı da bir maaştan fazla olamaz.

Taşeron İşçilerin Hakları

Kamuda 200 binin üzerinde taşeron işçi çalışmakta. Taşeron işçilere daimi kadro verilmesi konusunda çalışmalar ve görüşmeler sürdürülmekte. Bu işçiler kadro alırlarsa devletin diğer kurumlarında çalışan işçiler ile aynı haklara sahip olacaklar. Son yasalarla birlikte taşeron işçilerin kıdem tazminat ve yıllık izin hakları konusunda önemli gelişmeler yaşandı. Özellikle kamu sektöründe taşeron işçi çalıştıran şirketler işçilerinin haklarını vermek zorunda bırakıldı. Yapılan düzenlemeler ile ana işveren ve alt yüklenici arasında hakları kaybolan taşeron işçilerin çalışma şartlarının düzeltilmesi ve mevcut durumlarının iyileştirilmesi çalışmaları devam etmekte. Düzenlemeler sonucunda taşeron işçilerin uğradıkları hak kayıpları tamamen ortadan kalkacak.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.