Kamu Dünyasına Dair

2017 İşveren Prim Tutarları

Sigortalı işçi çalıştıran iş yerleri için prim tutarları en düşük asgari ücret üzerinden hesaplanır. Asgari ücrette artış oldukça işveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenecek prim tutarları da değişir. Ancak kimi zaman getirilen teşviklerle işverenin ödeyeceği prim miktarlarında indirime gidilebilmektedir.

İşçinin İşverene Maliyeti Ne Kadardır?

İşçinin işletmeye olan maliyeti maaşı, primleri, fazla mesai ücretleri ve bu ücretler karşılığında ödenen sigorta primlerinin toplamından oluşur. Brüt asgari ücret 2017 yılı için 1,777.50 TL olarak belirlenmiş, net asgari ücret ise 1,404.06 TL olarak hesaplanmıştır. Sigorta ödemeleri ile birlikte asgari ücret 2,088.56 TL olarak işverene yansımaktadır. İşveren sigorta prim maliyetlerini düşürmek için yayınlanan mevzuatları takip ederek desteklerden yararlanabilir.

Devlet Teşvikleriyle İşverenin Yükü Hafifliyor

İstihdamın arttırılması, işsizliğin düşürülmesi, işletmelerin desteklenmesi, kayıt dışı istihdamın önüne geçilmesi ve ekonominin sağlıklı koşullar ile ilerlemesi amacıyla işverenlere prim desteği uygulamaları başlamıştır. 2017 işverenlere verilecek sigorta prim destek tutarı işverenin prim ödeme düzenine ve işe alacağı işçilerin durumuna göre değişmektedir. Beyannamelerini düzenli veren ve ödemelerini zamanında yapan işverenler beş puanlık indirimden faydalanma hakkına sahipler. Yani 2017 İşverenlere Verilecek Sigorta Prim Destek Tutarı işçi başına 88,87 TL ve üstü olarak belirlenmiştir. 1 Şubat 2017 ile 31 Aralık 2017 tarihleri arasında yeni işçi alımı yapacak işverenler adına ödenecek sigorta priminin ve vergi tutarının 773 TL’lik kısmını devlet karşılayacak. İşbaşı eğitimi tamamlayan vatandaşların üç ay içinde bir işe yerleşmesi durumunda sektöre göre tüm prim tutarları 42 aya kadar ödemenin asgari ücret üzerinden olması kaydıyla işveren primleri işsizlik sigorta fonundan ödenecek. 18-29 yaşında kadın işçi alımı yapan işletmeler de kendilerine uygun olan desteklerden faydalanma hakkına sahipler. Kadın işçilerin meslek eğitim programlarını tamamlamış olması gerekmektedir. Engelli işçi çalıştırmaya başlayan işverenlerin asgari ücret prim tutarlarının tamamını devlet üstlenmekte. Milli istihdam seferberliği programı kapsamında kayıt dışı çalışmanın önüne geçip, işsizlik ile mücadele yeni bir dönem başladı. Bu sayede işverenlerin sigorta prim yükleri hafifledi.

100 TL Prim Desteği

Çalıştırdıkları her işçi başına 2016 yılında olduğu gibi 2017 işverenlere 100 TL sigorta prim desteği verilecek. Prim desteğinden yararlanacak işçinin uzun vade sigorta hükümleri kapsamında çalıştırılıyor olması gerekir. Yani çıraklar ve stajyerler için ödenen primlerde destek uygulanmayacak. Asgari ücrette uygulanan bu destek ile özellikle asgari ücretle işçi çalıştıran ve nakit hacmi düşük olan  küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi amaçlanıyor.

Teşviklerden Yararlanma Şartları Nedir?

İşverenlerin İŞKUR ve Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında oluşturulan teşviklerden faydalanabilmeleri için yerine getirmeleri gereken birtakım şartlar vardır. Borcunu yapılandıran ve taksitlerini düzenli ödeyenler hariç SGK borcu olanlar teşvik ve indirimlerden faydalanamaz. Aylık prim ve hizmet belgelerini zamanında bildirmiş olma ve primleri gününde ödeme şartı aranır. Çalışanlarının sigorta girişlerini yapmayanlar ya da çalışmadığı halde sigortaya çalışan bildirimi yapanlar tespit halinde teşviklerden yararlanamazlar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.