Kamu Dünyasına Dair

2017 Ev Hizmetleri Sigorta Primleri

Her yıl olduğu gibi 2017 yılının da girmesi ile beraber asgari ücret ne ve brüt tutarlar belli olmuş ve açıklanmıştır. Bu açıklama ile beraber 2017 Ev hizmetleri sigorta primleri gündeme gelmiş, bu kapsamda çalıştırılan bireylerin ödemesi gereken en düşük sigorta primleri de belirlenmiştir. 2017 yılının tamamında geçerli olacak olan asgari ücret ve brüt tutara hiçbir zam yapılmayacağı belirtilirken aynı şekilde  ev hizmetleri sigorta primleri de aynı tutar üzerinden ödenecektir. Ev hizmetleri nedir, 2017 Ev hizmetleri sigorta primleri ne kadar ve merak ettiğiniz konuları yazımızda bulabilirsiniz.

Ev Hizmetleri Nedir?

Bir ev içinde yaşayanlar tarafından yapılabilecek olan yemek, temizlik, çamaşır, bulaşık, ütü, alışveriş, bahçe işleri, gündelik işler, yaşlı, çocuk veya özel bakıma ihtiyacı olan kişilerin bu gibi işlerini yapabilen ev dışındaki kişi veya kişiler tarafından verilen hizmettir.

2017 Ev Hizmetleri Sigorta Primleri Ne Kadar?

Ev hizmetlerinde çalışan bireyler için çalıştığı gün sayısına göre yatırılan sigorta primleri vardır. 10 günden az çalışan yani 1-9 gün arası çalışan bireylere Asgari ücretin %2 oranında günlük 1,19 sigorta primi ödenir. Birey kaç gün çalıştıysa gün sayısı ile 1,19 çarpılır toplam tutar ödenir. Böylece 9 gün çalışan birey için toplam prim tutarı 10,71’dir. Bu bireyler için %2 oranında iş kazası ve meslek hastalığı primleri ödenir. Emeklilik, hastalık, işsizlik primleri ise ödenmez.

10 ile 30 gün arasında ev hizmetlerinde çalışan bireylere Asgari ücret üzerinden günlük 20,44 sigorta primi ödenir. Eğer birey toplamda 30 gün çalışıyor ise ödenecek olan aylık sigorta primi 613,24 TL’dir. Aynı şekilde çalıştığınız gün ile 20,44’ü çarptığınızda ödenecek olan sigorta priminizi öğrenebilirsiniz. 10-30 gün arası çalışan bireylere %34,5 oranında SGK ve işşizlik primi ödenir. 30 günden az çalışıyor iseniz eksik kalan günleriniz için bulunduğunuz bölgedeki SGK müdürlüğüne başvurup şahsen borçlanma yaparak ödeyebilirsiniz.

2017 Bebek Bakıcısı Sigorta Primi Ne Kadar?

2017 Bebek bakıcısı sigorta primleri tüm Sosyal Güvenlik primlerinde olduğu gibi brüt ücret üzerinden hesaplanarak ödenir. 2017 yılı için belirlenen asgari ücret brüt 1777,50 TL’dir ve sigorta primleri bu ücret üzerinden hesaplanır. Bebek bakıcınız olan birey 10 günden az çalışıyor ise “Ev hizmetlerinde 10 günden az çalışanlar” kapsamına bildirilir. Böylece bakıcınıza ödemeniz gereken sigorta primi günlük 1,19’dur. Eğer bebek bakıcınız 10 günden daha fazla çalışıyor ise bu sefer “Ev Hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar” kapsamında bildirimi yapılır. Bu çalışan için ödenecek sigorta primi ise günlük 20,44’dür. Her ikisi için de çalıştığınız gün ve kapsamına girdiğiniz sigorta primini çarparak ödemelerinizi hesaplayabilirsiniz.

Yanınızda işe başlatmış olduğunuz bebek bakıcınız 4447/10. madde teşvik şartı sağlıyor ise belirlenmiş olan brüt ücretin sadece %17’sini prim olarak ödersiniz kalanını devlet karşılar. 44447/10. madde teşvik şartı ise şu şekildedir; bebek bakıcınız sizin yanınızda işe başlama tarihinden önce son 6 ay içinde çalışmıyor ve bu teşvikten başka bir işyerinde faydalanmamış olmasıdır.

Son olarak, Ev hizmetlerinde 10 günden az çalışanlar için ödenen iş kazası ve meslek hastalığı Sosyal Güvenlik Sigorta Bildirim İşlemleri SGK’nın mobil telefon operatörlerinin yaptığı anlaşma ile cep telefonu üzerinden hemen gerçekleştirebilir ve %2 oranındaki sigorta primi de cep telefonu faturaları üzerinden ödeyebilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.