Kamu Dünyasına Dair

2017 Emekli İntibak Yasası

2000 yılı ve sonrasında emekli olan 5 milyona yakın birey uzun süredir intibak yasasını bekliyordu. 2000 yılından önce emekli olan bireylere yapılan intibakın yürürlükte olan maddesinin iptal edilip zamların önünü açmak adına emeklilerin gözü Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına odaklandı. 2013 yılında çıkarılmış olan intibak yasası maddelerinin içerisinde 2000 yılı öncesi ibaresi işçi emeklileri arasındaki eşitsizliğe yol açıyor. Bu eşitsizliği gidermek adına birçok faaliyetlerde bulunuluyor. 2017 Emekli İntibak Yasası hakkında merak ettiklerinizi yazımızda bulabilirsiniz.

2017 Emekli İntibak Yasası Süreci

2000 yılından önce emekli olan bireylere intibak zammı verilmişti ancak 2000 yılı ve sonrasında emekli olan bireylere bu zam hiçbir şekilde verilmedi. Durum böyle olunca 2000 öncesi ve sonrasında emekli olan bireylerin maaşları arasında yaklaşık olarak 400 TL’lik bir fark oluşur. Böyle bir eşitsizliği ortadan kaldırılması için 2000 yılı ve sonrasında emekli olan bireylere de intibak zammı verilmesi gerekir. Bu zammı alabilmek için Emekliler Derneği üyelerinden biri olan İbrahim AVCI, 2000 yılı ve sonrasında emekli olan bireylere zam verilmesi için Kamu Denetçiliği Kurumu’na bireysel olarak başvuruda bulundu. Bu başvurusu Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından haklı bulunması ardından Avcı konu ile alakalı olarak Ankara İş Mahkemesi’ne dava açmıştır. Ankara İş Mahkemesi Avcı’nın intibak zammı davasını reddetti. İbrahim AVCI pes etmeyerek Yargıtay’a başvuruda bulundu. Fakat Yargıtay da Ankara İş Mahkemesi’nin kararını onaylayarak davasını reddetmiştir. Son olarak İbrahim Avcı Anayasa Mahkemesi’ne durumu açıklayıcı başvuruda bulundu. Önümüzdeki günlerde görülmesi beklenen İntibak davası kabul edilirse 2000 yılından önce emekli olanlara intibak zammı verilmesini öngören yasa iptal edilecek ve 2000 sonrası emekli olan bireyler de zam alacak.

Anayasa Mahkemesi başvuruyu kabul ederse 2000 yılı ve sonrasında emekli olan bireyler de zam alacaktır ve emeklilerin bu zam için ayrı ayrı dava açmalarına gerek kalmayacaktır. Yeni düzenleme sonucu sadece 4/A SSK emeklilerini kapsayacağı unutulmamalıdır. Çünkü intibak yasası 2000 yılı öncesindeki 4/A SSK emeklileri için yürürlüğe konuldu.

2017 Emekli İntibak Yasası düzenlemeler ile kabul edildiği taktirde milyonlarca emekliye 2000 yılı öncesinde olduğu gibi 50 ile 355 lira arasında zam yapılacaktır. Yaklaşık olarak 5 milyon emekliyi ilgilendiren intibak yasasının Anayasa Mahkemesi tarafından düzenlenmesi merakla bekleniyor. Emeklilerin bir diğer problemi ise 2008 yılından sonra getirilen emeklilik maaşı hesaplama sistemi ile maaşlar giderek düşmektedir. Bu durumda bireyler çalıştıkça ileride alacakları emekli maaşları düşecektir. Yani az çalışan çok, çok çalışan ise az maaş alacaktır. Eşit hizmet politikası ile ilerleyen SGK’nın bu sistemini de gözden geçirerek politikasına uyuması gerektiği bekleniyor.

Zam Geliyor!

Ayrıca ülkemizdeki tüm emeklilerin maaşları Temmuz ayında değişecektir. Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşları %4,73 arttırılmış Temmuz’da ise yılın ilk 6 ayında gerçekleşen enflasyon kadar zam alınacaktır. Memur emeklisi olan bireylere ise toplu sözleşme çerçevesinde %4 oranında zam olacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. murat dedi ki:

    bu devlet mademki hepimizin çok tan aza emekli mayışları dengeli gecim yapacak şekil de mayış sistemi olsun herkez vatandaş azmayışlılar ev gecimi yapıyor vatana asker gelin yetiştiriyor devletin barını çok mayışlılar yiyor az mayışlı vatandaş deyilmi ölene kadar eziliyor dinimiz bile buna musade etmez ken devletimiz de inşallah duyarsız kalmaz türk vatandaşı bunları calışıp emekli olduğu halde açlık sınırı altını hak etmiyor çok mayışlı bayram az mayışlı seyran diya birşey yok geçim yapacak derecede dengeli mayış sistemi ister vatandaş saygılar akp