Kamu Dünyasına Dair

2017 Doğum Yardımı

Yapılan çalışmalar ve düzenlemeler ile birlikte 15 Mayıs 2015 itibariyle doğan her çocuk için aileye yardım ödenmesi kararlaştırılmıştır. Bu yardımdan yararlanmak isteyen kişilerin belli başlı bazı şartlara uygun olmaları gerekiyor.

Doğum Yardımı Şartları Neler ?

  • Türk vatandaşı olmak gerekir,
  • Sigorta ya da çalışma şartı aranmaz,
  • İşsiz olsanız da doğum yardımı yapılır,
  • Yurt dışında ikamet ediyor olabilirsiniz. Konsolosluk yardımı ile doğum yardımına başvurabilir ve alabilirsiniz.
  • Memurlara da doğum yardımı yapılır,
  • Doğum yardımı 15.05.2015 sonrası doğumlu çocuklara bir defalığına verilir,
  • Ödemeler PTT’den yapılır.

2017 Doğum Yardımı Tutarı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılan 2017 doğum yardımı tutarları şu şekildedir;

İlk çocuk için : 300 TL

İkinci çocuk için : 400 TL

Üçüncü ve daha fazla çocuk için : 600 TL olarak belirlenmiştir.

2017 Doğum Yapan Kadınların Hakları Nelerdir?

Doğum İzni

Kadın çalışanlara doğum yapmaları durumunda doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta doğum izni verilmektedir. Eğer ortada bir çoğul gebelik söz konusu ise doğumdan önce verilecek olan 8 haftalık süreye 2 hafta eklenip süre 10 haftaya çıkmakta.

Sağlık durumu müsait olan, doktor onayı olan kadın çalışanlar istedikleri takdirde doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışabilir. Çalıştığı her hafta doğumdan sonraki haftalara eklenerek kadın işçinin hakkı saklı tutulmaktadır.

Yarım Çalışma Ödeneği

Kadın çalışana doğum izni hakkı altında verilen 16 haftalık (çoğul gebelikte 18 haftalık) süre bittiğinde doğum yapan kadının çalışan istediği takdirde ek olarak;

  • İlk doğumda 60 gün,
  • İkinci doğumda 120 gün,
  • Sonraki doğumlarda ise 180 gün, boyunca yarım çalışma ödeneği alabilir. Belirlenecek olan yarım ücretin tutarı asgari ücret kadar olacaktır.

Part Time Çalışma

Doğum yapan kadın çalışan, analık izninin veya ücretsiz izninin bitişinden itibaren çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar herhangi bir zamanda kısa süreli çalışma talebinde bulunabilir. Doğum yapan kadın böyle bir şeyi talep ettiğinde ücretsiz iznin tamamının kullanılması şartı aranmaz.

Eğer çalışan böyle bir talepte bulunacaksa bu haktan faydalanmaya başlamadan en az bir ay önce işverene yazılı bir şekilde bunu bildirmelidir. Bu talepte işçinin part time çalışacağı tarih ile tüm iş günlerinde çalışacaksa başlama ve bitiş saatleri, haftanın belli günlerinde çalışacaksa tercih edilen iş günleri yer almalıdır.

İş Göremezlik Ödeneği

Bu ödeneğin ödenebilmesi için ;

  • İstirahatin başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermemesi,
  • Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigortalı priminin bildirilmiş olması,
  • Bu süre içinde iş yerinde çalışmamış olması,
  • Doğumun gerçekleşmiş olması, gerekmektedir.

Geçici iş göremezlik ödeneği yatarak gerçekleştirilen tedavilerde günlük maaşın  %50 si, ayakta gerçekleştirilen tedavilerde ise 2/3’ü olarak hesaplanır.

Süt İzni/Emzirme Ödeneği

2017 yılı için doğum yapan kadın çalışana 133 lira emzirme ödeneği ödeniyor.

Kadın çalışana emzirme ödeneği verilebilmesi için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları priminin adına bildirilmiş olması gerekiyor.

Doğum yapan kadın işçiye doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren  günde 1,5 saat süt izni verilir. Süt izni sürelerinde kadın memurlar için ise durum biraz daha farklıdır. Doğumdan sonra kadım memura ilk 6 ay günde 3 saat, ikinci 6 ay günde 1.5 saat emzirme izni verilmektedir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı kadın çalışanın isteğine bağlıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.